SVJEDOKOM MOŽE BITI SAMO ONAJ TKO JE ISUSA OSOBNO DOŽIVIO

Vidjeti, prisjećati se i pripovijedati tri su glagola koji opisuju identitet i poslanje svjedoka – rekao je papa Franjo u današnjem podnevnom nagovoru prije molitve Kraljice neba. Podsjećajući da je Isus svoje učenike učinio svjedocima kako bi istina o uskrsnuću, po njihovom svjedočanstvu, stigla do svih ljudi, Sveti je Otac istaknuo da je svaki vjernik pozvan svjedočiti da je Krist živ.

Svjedok je osoba koja je objektivno vidjela neku stvarnost – ali ne ravnodušnim očima, već se i uključila u događaj. Zbog toga se svjedok prisjeća – nastavio je Papa – ne samo zato što zna precizno iznijeti sve činjenice, već i zato što mu je događaj progovorio i što je shvatio njegovo duboko značenje. Na koncu, svjedok pripovijeda – ne na hladan i nezainteresiran način, već kao netko čiji je život bio promijenjen. Svjedok je netko tko je promijenio život – objasnio je papa Franjo.

Sadržaj kršćanskoga svjedočanstva nije teorija, ideologija ili složen sustav nalogâ i zabranâ koji se pretvara u moralizam, već poruka spasenja, konkretni događaj; štoviše Osoba: uskrsli Krist, živi i jedini spasitelj – istaknuo je Sveti Otac i dodao: zato svjedokom može biti samo netko tko je Isusa osobno doživio – u molitvi, u Crkvi, u sakramentima. A svjedočanstvo je toliko vjerodostojnije, koliko ga više prati evanđeoski, radosni, hrabri, krotki, miroljubivi i milosrdni stil života. Kako bi živoga Isusa mogao prenijeti kršćanin koji se predao ugodama, ispraznostima, egoizmu te koji ostaje gluh i slijep na molbe bližnjega – upitao je Papa.

Nakon molitve Kraljice neba, Papa je izrazio žalost zbog nesreće kod Libijske obale, gdje se prevrnulo plovilo koje je prevozilo izbjeglice te izvještaji govore o stotinama žrtava. Također je pozvao međunarodnu zajednicu da poduzme odlučne korake kako se takve tragedije ne bi ponavljale.

„To su muškarci i žene poput nas, naša braća koji traže bolji život; gladni, progonjeni, ranjeni, izrabljivani, žrtve rata; traže bolji život… Tražili su sreću“ – rekao je Papa, pozivajući okupljene vjernike da neko vrijeme u šutnji mole za preminule izbjeglice, izmolivši za njih zatim i Zdravomariju.

Pozdravivši osobe i skupine na Trgu, Papa je izrazio blizinu „Hodu za svetost života“ koji se odražava u Varšavi te podsjetio da u Torinu danas započinje svečano izlaganje svetoga Platna. Planira se da će i sam Papa tamo poći 21. lipnja te častiti relikviju Gospodnje muke i ukopa.

Izvor: Radio Vatikan

Facebook Komentari

comments

admin

0 Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave reply

<

8 + 1 =