Tko je za tebe Krist?

8.DAN

„I nitko se od učenika ne usudi upitati ga: »Tko si ti?«
Znali su da je Gospodin.“
(Iv 21,12)

Deveta lekcija – Tko je za tebe Krist?

U prvoj sam ti lekciji, dragi moj brate, govorio o tome kako je bitnije slušati što Bog kaže o tebi nego što o tebi govore ljudi. Sada je vrijeme da ti objasnim zašto je važnije ono što ti misliš o Bogu nego što o Bogu govore drugi. Istina, ja sam jedan od onih koji ti pokušavaju govoriti o Bogu, ali to što ti govorim ne moraš prihvatiti zdravo za gotovo. Dapače, volio bih da se vodiš onom Pavlovskom: „Sve provjeravajte, dobro zadržite“ (1 Sol 5,21). Tako i ovo sve što ti govorim preispituj pred drugima koji se trude govoriti o Bogu i, naravno, preispituj sa samim Bogom.

Postoji mnogo puteva do Boga. Jednom je papa Benedikt XVI. rekao da postoji onoliko puteva do Boga koliko ima ljudi i to je točno. Međutim, ne zaboravi da je u kršćanstvu Bog onaj koji prilazi čovjeku. Sve druge religije govore o različitim načinima kako čovjek može doći do Boga, ali jedino u kršćanstvu Bog nalazi put do čovjeka. I zato najveći pothvat u povijesti čovječanstva nije taj što je čovjek bio u svemiru, nego što je Bog hodao po zemlji. Svemogući Bog zna kako doći do svakoga čovjeka i zna kojim putem čovjek treba ići da bi se susreo s njime. Pozivam te da pronađeš najbolji put za sebe kako bi upoznao Boga i kako bi dozvolio Bogu da te pronađe. Drugi mogu pričati o Bogu, ali za tvoj duhovni život nije važno što ja ili netko drugi misli o Bogu nego što ti misliš. Ja ti mogu prenijeti svoje iskustvo Boga, svoje teološko znanje, ali ne mogu odrediti kako ćeš ti to shvatiti. Pa da imam i najveće znanje na svijetu ja sam samo običan čovjek koji se može pogrešno izraziti i na taj način dobru misao pokvariti i izokrenuti. S druge strane, ja ti mogu pomoći da se približiš Bogu, mogu ti biti putokaz, ali ti krojiš svoj odnos s Bogom. Isto vrijedi i za učenije ljude i bolje govornike od mene – nitko od nas ne smiju upravljati tvojim životom. Drugi ti mogu pričati o Bogu, ali tek kad se ti susretneš s njim moći ćeš govoriti o njemu.

Zato se danas pitaj – tko je za tebe Isus? Je li on tek obična osoba koja je hodala zemljom? Ili je bio učen i mudar čovjek, jedan od proroka staroga vijeka? Ili je on možda nešto drugo, nešto uzvišenije? Ako sada odgovoriš na to pitanje koliko si zapravo siguran u to? Ako kažeš da je Isus za tebe Spasitelj doživljavaš li uistinu to ili je to za tebe samo jedan gola činjenica koju si naučio i s vremenom prihvatio zdravo za gotovo? Ako Isusa doista doživljavaš kao Boga, Spasitelja i Otkupitelja koliko vremena provodiš s njime i naviještajući ga? Da bi mogao ljudima naviještati Boga moraš imati iskustvo Boga. Nije dovoljno napamet naučiti složene i prostoproširene rečenice pa ih iznositi pred drugima, ljudima je potrebno donijeti živoga Boga! Odgovor na gore postavljeno pitanje ne daje samo tvoja riječ nego i tvoj život. Isus želi da ga bolje upoznaš te da otkrivajući njegov identitet otkriješ i svoj.

Razmatranje današnjeg evanđelja:


Mt 16,13-19: U ono vrijeme: Dođe Isus u krajeve Cezareje Filipove i upita svoje učenike: »Što govore ljudi, tko je Sin Čovječji?« Oni rekoše: »Jedni da je Ivan Krstitelj; drugi da je Ilija; treći opet da je Jeremija ili koji od proroka.« Kaže im: »A vi, što vi kažete, tko sam ja?« Šimun Petar prihvati i reče: »Ti si Krist-Pomazanik, Sin Boga živoga.« Nato Isus reče njemu: »Blago tebi, Šimune, sine Jonin, jer ti to ne objavi tijelo i krv, nego Otac moj, koji je na nebesima. A ja tebi kažem: Ti si Petar-Stijena i na toj stijeni sagradit ću Crkvu svoju i vrata paklena neće je nadvladati. Tebi ću dati ključeve kraljevstva nebeskoga, pa što god svežeš na zemlji, bit će svezano na nebesima; a što god odriješiš na zemlji, bit će odriješeno na nebesima.«


Ponovo pročitaj današnje evanđelje pa zastani par minuta u tišini razmišljajući što ti Bog želi reći s ovim tekstom.

Nešto manje od dvije tisuće godina prošlo je otkako se zbio ovaj događaj opisan u Matejevu evanđelju. Do dana današnjeg ništa se nije promijenilo! I dalje ima onih koji tvrde da je Isus tek običan prorok, neki tvrde da je bio običan učen čovjek, neki tvrde da nije niti postojao. A što ti misliš o njemu? Zanimljivo je kako Isus prvo pita što „ljudi“ govore o njemu, a onda pita svoje učenike što oni misle o njemu. Kao da učenici nisu „ljudi“, kao da se po nečemu razlikuju. Uskoro i vidimo zašto – Šimun prihvati i reče da je Isus Božji Sin, Pomazanik! Kršćanin je u svijetu, ali nije od ovoga svijeta, kršćanin koji postaje svet postaje ono što označava sama riječ „svet“ – odvojen! Samo onaj tko se izdigne iz ljudskoga i zemaljskoga može reći da je Isus Božji Sin. Šimun do toga nije došao iz svoje glave niti iz jednog jedino susreta. Vrijeme koje je provodio s Isusom oblikovalo je u njemu jasan stav o Isusu kao Mesiji. I tako dolazimo do onoga što sam ti već danas govorio – kada upoznaš Isusa tada ćeš upoznati i samoga sebe. Šimun je spoznao tko je Isus i pritom je upoznao tko je zapravo on – on je Petar, Stijena na kojemu će Isus sagraditi Crkvu. Nadalje, Isus ne pita što drugi misle o njemu jer je radoznao i jer mu je stalo do mišljenja ljudi. Njegova je namjera objaviti sebe. Jedino je Petar bio dovoljno hrabar izreći svoje uvjerenje. Bojiš li se ti pred drugima izreći svoje uvjerenje o Kristu? Koliko uopće dobro poznaješ svoju vjeru u Krista?

Današnji zadatak: Promisli i zapiši u svojoj bilježnici tko je za tebe Isus u obliku molitve. Ne zaboravi na tjedni zadatak.

Molitva: Ištem, da mi daš. Jer nemam ništa osim tvoga milosrđa. Tražim, da nađem. Jer Ti imaš riječi života vječnoga. Kucam, da mi otvoriš. Jer nikom drugom nemam kamo poći. Daj mi, Gospodine, samo jedan zagrljaj. Jer raširene ruke snažnije su od stisnute šake. Tražim, Gospodine, samo dar poniznosti. Jer nitko od sebe ne želi čelom dirati tuđu petu. Kucam, Gospodine, da otvoriš moju nutrinu. Jer sam sakrio ključ svoga srca i ne mogu ga pronaći. A jeka odzvanja uslišanu molitvu. Križ je odgovor na sve! Tamo si raširio ruke i ne spuštaš ih. Tamo si se ponizio da bi se uzdigao. Tamo si otvorio vrata raja i postao ključ koji otvara svako srce. Zato se zoveš i jesi: Sin čovječji, Kralj Nebeski.

7. dan duhovnih vježbi: Kršćanin je onaj koji se sjeća

mag. theol. Darko Rapić

Facebook Komentari

comments

admin

0 Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave reply

<

15 − = 11