Tvoj život ne staje ovdje na zemlji!

14. DAN

„Zbroj naše dobi sedamdeset je godina,
ako smo snažni, i osamdeset;
a većina od njih muka je i ništavost:
jer prolaze brzo i mi letimo odavle.“
(Ps 90,10)

 

Šesnaesta lekcija – Tvoj život ne staje ovdje na zemlji

Dragi moj brate, ne znam koliko si dana proveo živeći na ovoj zemlji. No, osim što svakodnevno radiš da bi ovdje dobro živio, koliko dnevno misliš o životu poslije smrti? Koliko čvrsto vjeruješ da ćeš jednoga dana napustiti ovaj svijet? Od rođenja tvoj se život bliži smrti. Nitko ne zna koliko ćeš još živjeti. Jedino što je sigurno u našem životu jest da će te sustići smrt. Smrt ćeš vidjeti samo u prolazu jer dok si ti ovdje, nje nema, a kad smrt dođe tebe više neće biti na zemlji. Ali Bog nam daje obećanje da tvoj život ne završava ovdje na zemlji. On ti nudi spasenje kako ti duša ne bi ostala u Podzemlju. U povečerju ponedjeljka molitve Božanskoga časoslova završna molitva glasi: „Udijeli, Gospodine, našem tijelu spasonosan počinak. Što smo danas posijali svojim radom, daj da u vječnosti žanjemo.“ Dakle, sve što radiš na ovoj zemlji imat će odijeka u vječnosti. Pitanje je što ti u ovom životu siješ? Koristiš li Božje sjeme ili sijeme grijeha? Siješ li isto sjeme na svakome mjestu?

Promisli o svojoj vječnosti. Ne smije ti biti svejedno gdje ćeš završiti, stoga traži kraljevstvo nebesko. Sve će ti se ostalo nadodati, ne brini, ali ti prvo traži ono što ti je najviše potrebno. Nemoj na zemlji gomilati novac samo da bi ga imao, nemoj gomilati slavu samo da bi bio poznat, nemoj ni gomilati kreposti samo radi kreposti. Vidiš, ispravna kršćanska duhovnost nije u tome da se trudiš gomilati krepost na krepost nego da prvotno tražiš kraljevstvo Božje pa će ti se nadodati one kreposti koje su ti potrebne. Na zemlji možeg gomilati novac jer nije stvar u količini novca kojeg imaš u svome posjedu nego kako se prema tom novcu odnosiš. Netko može s malo novca imati zatvorenije srce negoli onaj tko ima veliki novac. Istina, veća količina novca može biti napasno, ali ti si uvijek slobodan odlučiti kako s njime raspolagati. Zato ako postoji mogućnost da, na pravedan i pošten način, stekneš novac iskoristi ga za dobro – za potrebe svojih obitelji i bližnjih, ali i za pomoć siromašnima. Isto tako, dozvoljeno ti je biti slavan u ljudskim očima, ali ne kako bi se hvalio koliko si poznat nego da Bogu dozvoliš da iskoristi tvoj utjecaj za pomoć i obraćenje drugih. Svi smo mi kao djeca imali nekog svoga idola. Ako si pratio sport neki sportaš imao je utjecaj na tebe, ako si pratio glazbu neki pjevač, pjevačica ili bend imao je utjecaj na tebe i slično. Dakle, opet je stvar u tome na koji način ćeš se odnositi prema slavi koja ti je darovana. Ni užitak kao takav nije loš sam po sebi. On je neutralan, pitanje je samo hoćeš li taj užitak koristiti za dobro ili za zlo. A što god bio tvoj životni poziv i čime se god bavio uvijek imaj na pameti već rečeno: da ćeš posijano svojim riječima i djelima u vječnosti žeti.


Razmatranje današnjeg evanđelja:


Lk 16, 19-31: U ono vrijeme reče Isus farizejima: »Bijaše neki bogataš. Odijevao se u grimiz i tanani lan i danomice se sjajno gostio. A neki siromah, imenom Lazar, ležao je sav u čirevima pred njegovim vratima i priželjkivao nasititi se onim što je padalo s bogataševa stola. Čak su i psi dolazili i lizali mu čireve.«

»Kad umrije siromah, odnesoše ga anđeli u krilo Abrahamovo. Umrije i bogataš te bude pokopan. Tada, u teškim mukama u paklu, podiže svoje oči te izdaleka ugleda Abrahama i u krilu mu Lazara pa zavapi: ‘Oče Abrahame, smiluj mi se i pošalji Lazara da umoči vršak svoga prsta u vodu i rashladi mi jezik jer se strašno mučim u ovom plamenu.’ Reče nato Abraham: ‘Sinko! Sjeti se da si za života primio dobra svoja, a tako i Lazar zla. Sada se on ovdje tješi, a ti se mučiš. K tome između nas i vas zjapi provalija golema te koji bi i htjeli prijeći odavde k vama, ne mogu, a ni odatle k nama prijelaza nema.’ Nato će bogataš: ‘Molim te onda, oče, pošalji Lazara u kuću oca moga. Imam petero braće pa neka im posvjedoči da i oni ne dođu u ovo mjesto muka.’ Kaže mu Abraham: ‘Imaju Mojsija i Proroke! Njih neka poslušaju!’ A on će: ‘O ne, oče Abrahame! Nego dođe li tko od mrtvih k njima, obratit će se.’ Reče mu: ‘Ako ne slušaju Mojsija i Proroka, neće povjerovati sve da i od mrtvih tko ustane.’«


Ponovo pročitaj današnje evanđelje pa zastani par minuta u tišini razmišljajući što ti Bog želi reći s ovim tekstom.

Na prvi pogled sve ti se čini jasno u današnjem evanđelju. No, pitam se što je to bogataš učinio da je zavrijedio pakao? Nigdje ne piše da se odnosio loše prema svome sluzi niti da je činio zlo. U čemu je onda bio njegov grijeh? Bogataš nije završio u paklu jer nije činio zlo nego jer nije činio – ništa! Bogataš je svoj život potratio tako što mu je bilo samo stalo do odijeće i do jela. Nije ga bilo briga za ljude oko sebe, bio je samom sebi dostatan. Nije vidio da pored njega ima siromaha, vidio je samo novac kojeg je koristio samo za sebe. U što ti polažeš svoju nadu i vjeru? Bogataš je u siromahu vidio samo slugu, umjesto da i on bude taj koji će služiti. Na kraju je taj bogataš ponižen, toliko da mu se na kraju ni ne zna ime. Izgubio je svoj identitet, postao je bezličan. Nemoj sebi dozvoliti da se izgubiš u sjaju ovoga svijeta jer na kraju partije šaha, čini se, kralj i pijun ipak ne idu u istu kutiju. Psalmist govori: „O, da danas glas mu poslušate, ne budite srca tvrda“ (95,7-8). Bog ti govori danas. Ne čekaj sutra, danas poslušaj njegov glas.

Današnji zadatak: Osim zbog posla, danas se do zalaska sunca odreci društvenih mreža. Ne zaboravi na tjedni zadatak.

Izmoli naglas.

Molitva: Vjerujem u Boga, Oca svemogućega, Stvoritelja neba i zemlje. I u Isusa Krista, Sina njegova jedinoga, Gospodina našega, koji je začet po Duhu Svetom, rođen od Marije Djevice, mučen pod Poncijem Pilatom, raspet, umro i pokopan; sašao nad pakao; treći dan uskrsnuo od mrtvih; uzašao na nebesa, sjedi o desnu Boga Oca svemogućega; odonud će doći suditi žive i mrtve. Vjerujem u Duha Svetoga, svetu Crkvu katoličku, općinstvo svetih, oproštenje grijeha, uskrsnuće tijela, i život vječni. Amen.

13. dan duhovnih vježbi: Nauči slušati!

mag. theol. Darko Rapić

Facebook Komentari

comments

admin

0 Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave reply

<

3 + 4 =