U logici Evanđelja jedan izgubljeni puno je važniji nego onih devedeset i devet koji su ostali!

Kažem vam, tako će na nebu biti veća radost zbog jednog obraćena grešnika negoli zbog devedeset i devet pravednika kojima ne treba obraćenja.  (Lk 15, 1-10)

Logika ekonomske dobiti i društvene uspješnosti, dominira u današnjem vremenu. U njoj pojedinac podređuje ekonomskoj prosudbi, pa se, ukoliko nije ekonomski isplativ, jednostavno odstranjuje. Što će s njim biti, nije toliko ni važno. Možda će se izraziti malo sućuti, malo potapšati po ramenu, kao da izgleda suosjećanje, slegnuti ramenima i otići. Zbog toga je i velika konkurentnost među ljudima, jer svi znaju da svatko može biti sljedeći: svatko se trudi udovoljiti tim zahtjevima, biti produktivan i uspješan, šta košta da košta, samo kako ga ne bi odstranili. Teško je zamisliti, u takvom svijetu konkurentnosti i nadmetanja, ekonomske isplativosti i medijske prisutnosti, da je važan jedan čovjek; i to onaj koji je odbačen, koji je medijski nepoznat, i koji uglavnom nije ekonomski isplativ. Teško je razumjeti logiku evanđelja, gdje je jedan izgubljeni puno važniji nego onih devedeset i devet koji su ostali.

Možda nam je teško razumjeti evanđeosku logiku jer ne vjerujemo da i sami zaslužujemo ljubav, jer smo previše uronjeni u mentalitet nadmetanja i važnosti, a premalo natopljeni evanđeoskom ljubavlju Krista koji je došao potražiti izgubljene. Zbog toga bi, iz iskustva vlastite izgubljenosti i pronađenosti, mogli početi ponovno novim pogledom gledati ljude i svijet u kojem živimo, prepoznavati i dodirivati one izgubljene, ekonomski neisplative i društveno marginalizirane. „Kažem vam, tako će na nebu biti veća radost zbog jednog obraćena grešnika negoli zbog devedeset i devet pravednika kojima ne treba obraćenja.«

don Boris Vidović

Facebook Komentari

comments

admin

0 Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave reply

<

53 − 50 =