Uhvati me za ruku!

Sveci i blaženici nam se ponekada mogu činiti apstraktnima. Ne u smislu njihovog nepostojanja ili sumnje u to, već toliko velikima da ih se gotovo ne usudimo propitivati, istraživati, saznavati.

Jedan od razloga može biti opravdan jer su to najčešće osobe iz nekih davnih vremena, davnih stoljeća i davnih rukopisa i predaja koje svjedoče o njihovim životima i djelovanju u svakodnevici. Mnogo je pitanja koje svaki čovjek može postaviti za nekog sveca, sveticu, mučenika ili blaženika. Ali onda su se pojavili oni – djeca i mladi koji su postali blaženi i sveti. Pitamo li se ponekada u tom svetom mnoštvu, zašto su gotovo uvijek djeca vidioci? I zašto djeca, za koju često možemo čuti da su najmanji, najranjiviji, bez puno iskustva i znanja, bez dovoljno informacija, pročitanih knjiga, odslušanih predavanja, postaju sveta, postaju blažena? Samo zato što vjeruju. Ne propituju, ne traže dokaze da bi vjerovali već osjete to u što vjeruju i kada vide, ne propituju što vide, zašto baš oni, je li to stvarno, je li to moguće, već uhvate Gospu za ruku i slušaju je i uživaju u Njezinoj mirnoći i svjetlu. Slušaju je onom pažnjom i mirom i jednostavnošću bakinih priča prije spavanja, kad sve utihne. Slušaju je i vjeruju joj kao kada uče voziti bicikl i vjeruju majci ili ocu da ih neće pustiti. Vjera djeteta koje je vidjelo i bilo na Gori čak i nadilazi ovozemaljske, svakodnevne primjere. Zamisli blaženstvo Bernardice, Jacinte, Franje, Lucie i brojnih drugih. Zašto baš oni? Zašto baš ne neko drugo dijete iz susjedne kuće? Zašto baš ne neki odrastao čovjek koji tim putem gdje su djeca vidjela prolazi puno češće, svakodnevno, više puta? Zato što su živjeli, vjerovali i radili neznatno, bez potrage za potvrdom, bez potrebe za dokazivanjem, bez potrebe za isticanjem.

Djeci ne treba iskustvo da bismo ih prihvatili, ne trebaju im knjige da bi tek tada povjerovali. Treba im život u sadašnjem trenutku i jednostavnost u najčišćem obliku po uzoru na ono dijete sa slame iz štalice. Jer „On ih je stvorio i znaju da su Njegovi.“.

Leali Magdalena

Facebook Komentari

comments

admin

0 Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave reply

<

+ 87 = 97