Ulazak u Jeruzalem nema ništa s trijumfalizmom, Isus ulazi s velikom poniznošću na magarcu!

Ulazak u Jeruzalem nema ništa s trijumfalizmom. Isus je ušao u Jeruzalem s velikom poniznošću na magarcu.

Nije trebao nosiljku, konje i vojnu pratnju. Dovoljno su bili učenici s palminim grančicama mira i narod koji ga je slavio i prostirao svoje haljine na put kamo je trebao proći.  To su bili mesijanski znakovi nove stvarnosti Kraljevstva Božjega. Mnoštvo kliče Isusu kao kralju . On ih ne ušutkava jer zna da dolazi u Jeruzalem primiti trnovu krunu. Ono što je od svojih učenika očekivao su vjera i nasljedovanje križa. Mnogi su imali krive predodžbe o njegovoj osobi. Oni su očekivali zemaljskog osloboditelja, kralja koji će u velikom sjaju i vojnom snagom pokoriti svoje neprijatelje. Njihovi neprijatelji su u očima mnogih bili Rimljani koji su zauzeli zemlju. Samo nekoliko dana kasnije se događa posve drugačije.

U Muci po Luki se događa pred očima ono što je Isus navijestio u posljednjoj večeri i molitvi u Maslinskom vrtu. Mi ćemo biti svjedoci slušajući i čitajući gorku muku i umiranje našega Gospodina koga su nevina neprijatelji osudili na smrt kao žrtveno Janje, kao otkupitelja od grijeha ljudi. Tko je Isus koji je na sebe uzeo muku i smrt da ljude pomiri s Bogom? On je sam Učitelj i Gospodin došao da služi, a ne da vlada. To je njegovo Srce koje sve nas gleda, naše boli i grijehe. Isus uzima na križ sve ljudsko zlo, prljavštinu i grijeh svijeta i naš grijeh, grijeh svih nas, i pere ga , pere svojom krvlju, milosrđem, Božjom ljubavlju. Križ i radost idu zajedno. Isusov križ prihvaćen s ljubavlju nikada ne vodi u žalost nego u radost. Prihvatiti Isusovu ljubav koja se očituje u njegovom beskrajnom milosrđu naša je radost, kaže papa Franjo i nastavlja: Nikad ne smijemo dopustiti da nas nadvlada malodušje. Cvjetnica otkriva korijene kršćanske radosti, nastavlja papa. Naša radost ne izvire iz posjedovanja mnogih stvari nego iz susreta s jednom osobom- Isusom koji je među nama. Tko njega slijedi treba ići putem nasljedovanja koji je mjerilo za svakoga krštenika u Crkvi.

Put Otkupitelja vodi nas preko poniženja ka proslavi. Trećeg dana nakon smrti na križu Isus je uskrsnuo iz groba. Nebeski Otac ga je posvjedočio kao Sina Božjega. Ljubav Božja je odnijela pobjedu nad svim zlom. Mi smo otkupljeni dragocjenom krvlju Kristovom, a ne upotrebom zemaljske moći. Mi ćemo ga primiti kao i učenici davno na današnji dan u Jeruzalemu. Pripravimo svoje srce za našega Gospodina, jer njegova smrt i njegova uskrsnuće dariva nam vječni život u zajednici s Bogom.

don Luka Vuco

Facebook Komentari

comments

admin

0 Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave reply

<

62 − = 55