Ususret Adventu: Vanjština, blještavilo i mnoštvo upaljenih lampica su tek drugotni plan!

Sve smo bliže početku liturgijskog vremena od četiri tjedna, zapravo četiri nedjelje kao priprave za proslavu Božića u našem duhovnom životu i našim obiteljima.

Mediji su već prilično zagrijali atmosferu za advent u Zagrebu, advent na ulicama i u trgovima našega glavnog grada. Ponosni smo što kao grad u dekristijaniziranoj Europi postajemo glavna atrakcija obilježavanja toga posvećenog vremena. Zagreb kao glavni grad Hrvatske ima stvarno što ponuditi od bogatih hrvatskih običaja vezanih za adventsko vrijeme. Ipak, ulice i trgovi mogu samo ponuditi sajam, profane sadržaje, bogatu turističko-gastronomsku i svaku drugu ponudu.

Ako bismo sabirali, sažimali duhovne sadržaje koje nudi Crkva tijekom adventa, onda nam preostaje jedan aramejski molitveni zaziv kojim su se koristili prvi kršćani: „Marana tha“, „Dođi, naš Gospodine“. Upravo tim riječima završava sveti Pavao Apostol svoju prvu poslanicu Korinćanima. Advent na ulicama i trgovima, ili adventski molitveni duh u našem životu? Što odabrati? I jedno i drugo. Ali nikako kao vjernici ne bismo trebali dati prednost, veću vrijednost onome prvome, događanjima na ulicama grada Zagreba ili nekih drugih europskih gradova. „Dođi, naš Gospodine“ najsnažnija je poruka adventa.

Poteškoće u duhovnom životu vjernika, pojedinca nastanu kada bitno postaje nebitno, a nebitno bitno. Vanjština, blještavilo, adventski vijenci, mnoštvo upaljenih lampica, lijepi hrvatski običaji vezani uz adventsko vrijeme jesu na neki način sekundarni, drugotni plan. Primarni plan oduvijek je bila duhovna nota vezana uz  vanjštinu, uz znakovlje adventa. Tako je iz čisto duhovne potrebe, uz želju za molitvom i duhovnom pripravom za Božić nastao adventski vijenac.

Vlč. Vladimir Trkmić

Facebook Komentari

comments

admin

0 Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave reply

<

45 − 41 =