Uzašašće ne znači Isusovu odsutnost nego nam govori da je On živ među nama na nov način!

Četrdeset dana nakon Uskrsa Isus je uzašao na nebo u slavu Očevu. Mi slavimo to blagdanom Uzašašća Kristova na nebo. Što to znači govori nam današnja molitva.

Uzašašće Gospodnje nije razlog tuge što je Isus napustio svoje. Uzašašće ne znači Isusovu odsutnost nego nam govori da je on živ među nama na nov način. Njegova prisutnost nije više vidljiva. Nije prisutan na jednom mjestu kao prije uzašašća nego je prisutan na svakom mjestu kao što je voda mora prisutna u moru, a kad se uzdigne u oblacima onda je u kiši prisutno more na svakom mjestu. Taj oproštaj od učenika je novi početak. On je učenicima obećao da će Otac poslati Duha Svetoga kao pomoćnika. On će uvesti Crkvu u potpunu istinu i stvoriti zajednicu vjernika – Crkvu. Zato je Uzašašće na Nebo razlog radosti.

Isus sebe objavljuje kao pravog Boga i pravog čovjeka. On je našu ljudsku narav posvetio. Isus je kao čovjek uzvišen. Time smo i mi uzvišeni jer i mi sudjelujemo u njegovoj ljudskoj naravi. On je pred nama uzišao svom nebeskom Ocu da nam pripravi stan gdje ćemo mi u zajednici svetih i anđela jednoć gledati Boga. I radost ove punine života nitko ne će nama oduzeti. Uzašašće na Nebo upravlja naš pogled prema Nebu gdje ćemo mi konačno naći ispunjenje svih naših čežnja. U molitvi molimo u čvrstom pouzdanju da smo i mi pozvani u slavu u koju je Isus pred nama uzišao. Isus želi da i mi budemo s njime i uživamo sreću zajedništva s Bogom. To je cilj našega života prema kome je upravljen naš zemaljski život. Ipak Kristovo uzašašće na Nebo nam govori da mi i dalje radimo na zemlji tako dugo dok nam Bog dariva zemaljski život. Učenici su gledali prema Nebu i dalje nakon što je Isus iščeznuo njihovom pogledu u oblaku kad su se pojavila dva čovjeka, poslanici s neba, koji su ih pitali zašto gledaju u nebo.

Isus će jednom doći ponovno u slavi, a mi ćemo se na zemlji pripraviti svojim radom ispunjujući zadatke koje Bog stavlja pred nas. Što su apostoli radili nakon Uzašašća Gospodnjega? Čekali su obećani dolazak Duha Svetoga u molitvi u dvorani posljednje večere. Kad će Duh Sveti u liku oluje i vatrenim jezicima sići na njih i ispuniti ih ljubavlju, radošću i oduševljenjem. I nas Gospodin poziva da ove dane u duhovnom jedinstvu i povezanošću s Marijom molimo Boga za dar Duha Svetoga. Opet vidimo da nam molitva daje milost da budemo vjerni Božjem naumu. Neka nas Duh Sveti ispuni darovima Duha. Duh Sveti i danas ne manje nego nekada je djelatan i moćan da preobrazi naša srca i ispuni ljubavlju. Mi smo već s Kristom povezani koji sjedi s desne Očeve i očekujemo ga kad će vidljivo doći da sudi žive i mrtve. Mi smo pozvani da na zemlji činimo dobro u skladu s našim zvanjem i sve to na čast Božju i spasenje ljudi. I nama mora biti jasno da ulazak u Božju slavu zahtjeva svakodnevnu vjernost njegovo volji. Pouka Uzašašća jest da i mi možemo uzići na Nebo , ali samo ako ostanemo vezani uz Isusa. Nismo nikada sami. Raspeti i uskrsli Gospodin nas vodi.

don Luka Vuco

Facebook Komentari

comments

admin

0 Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave reply

<

18 − 15 =