Važnost molitve u tišini

Evanđelje današnje sedme nedjelje uskrsne govori o Isusovoj veliko-svećeničkoj molitvi na posljednjoj večeri. Isus je podigao oči i molio za svoje učenike i za sve koji vjeruju u njega.

Molitva je razgovor s Ocem u veoma intimnom povjerenju. „Sve što je moje tvoje je i što je tvoje moje je.“ Isus je savršeno jedno  sa svojim Ocem, jedne misli. On je uistinu Sin Božji, poslan od Oca da svijet spasi. Krist moli i to je točka u kojoj možemo danas razmišljati. Isus je čovjek molitve.

Još kao 12-godišnje dijete tri dana je proboravio u Hramu u molitvi. Hram je kuća Božja. „Zar niste znali da moram biti u kući svoga Oca?“ I poslije se povlačio na samotna mjesta i cijele noći probdio u molitvi. Molitva je bila izvor iz koje je živio i djelovao.

Molio je u najvažnijim trenucima svoga života, pred izbor apostola. Molio je u najtamnijim trenucima svoga života pred uhićenje na Maslinskoj gori. Kleknuo je i molio: Oče, ako ti hoćeš da pijem iz ovog kaleža neka bude volja tvoja!“ Posljednje riječi na križu su bile molitve iz psalma 22. „Bože moj, Bože moj zašto si me ostavio?“ „Oče u tvoje ruke predajem duh svoj.“ Krist je molio i iz razgovora sa svojim Ocem živio.

I upravo ovo držanje u molitvi nutarnje povezanosti s Bogom je svojim učenicima uvijek to iznova stavljao na srce. „Molite i dat će vam se; tražite i naći ćete; kucajte i otvorit će vam se. Ako vi iako zli darujete svoju djecu dobrima darovati koliko će vam vaš nebeski Otac dati Duha Svetoga.“ Da su učenici ovu pouku ozbiljno shvatili jer nisu bili od početka veliki molitelji. Čak ni u posljednjoj molitvi Isusovoj na Maslinskom brdu nisu sudjelovali. Oči su im se od umora sklapale.

Nakon uskrsnuća se dogodila promjena. U dvorani posljednje večere su molili skupa s Blaženom Djevicom Marijom. „Bili su ustrajni i jednodušni u molitvi.“ Kaže veliki teolog da je Crkva u molitvi početak kršćanstva. Ovoj zajednici ispunjenoj molitvom darovao je Otac Duha Svetoga. Kao odgovor. Crkva je na početku bilo Crkva molitve. I tako bi i danas trebala biti.

Kriza Crkve u prvom redu u Europi je da su ljudi zaboravili moliti. U tome leži nada da se kriza može svladati ponovno molitvom. Učiti ponovno s Bogom živjeti i s njim razgovarati. S Bogom povezani živjeti kao što je Isus živio. Kako moliti? Bog može nama govoriti ako mi iznutra i izvana budemo mirni. Snaga riječi izlazi iz šutnje i punine u tišini.

Apostoli su s Marijom ustrajali u molitvi i Duh Sveti sišao nad njih u obliku ognjenih jezika. Isus je rekao da molitva ne smije svesti na mnogo riječi. Pogani misle da će biti uslišani zbog mnogo riječi. Naučio nas je da je u molitvi „Oče naš“ nalazi sve što treba moliti. Zna Bog što vam treba nego se treba uvije iznova srcem obratiti Bogu.

Don Luka Vuco

Facebook Komentari

comments

admin

0 Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave reply

<

2 + 2 =