VIDEO: Revolucija u Riu

Draga braćo i sestre, dragi mladi prijatelji!

„Pođite, dakle, i učinite mojim učenicima sve narode“. Ovim riječima Isus se obraća svakome od nas govoreći: „Bilo je predivno biti dijelom Svjetskog dana mladih, živjeti vjeru zajdno s mladim ljudima s četiri strane svijeta, no sada morate poći, sada morate prenijeti ovo iskustvo drugima.“ Isus vas zove da budete učenici s misijom. Danas, u svjetlu Riječi Božje koju smo čuli, što nam Gospodin poručuje? Što nam Gospodin poručuje? Tri jednostavne ideje: idite, ne bojte se, služite.

1. Idite. Tijekom ovih dana u Rio de Janeiru bili ste u mogućnosti uživati u predivnom iskustvu susreta s Isusom, susrečući ga zajedno s drugima, i osjetili ste radost vjere.  No, iskustvo ovog susreta ne smije ostati zaključano u vašim životima ili malim grupama unutar župe, pokreta ili zajednice. To bi bilo kao da spriječavate dotok kisika plamenu koji je snažno gorio. Vjera je plamen koji jača dijeleći se i prenoseći se, kako bi svi znali, ljubili i ispovijedali Isusa Krista, Gospodina života i povijesti (usp.Rim 10:9). No, budite oprezni. Isus nije rekao: „Idite, ako želite, ako imate vremena“, već je rekao:“Pođite, dakle, i učinite mojim učenicima sve narode.“ Dijeliti iskustvo vjere, svjedočiti vjeru, naviještati Evanđelje: to je zapovijed koju Gospodin povjerava cijeloj Crkvi, a što uključuje i vas. No, ta zapovijed nije rođena iz želje za dominacijom, iz želje za moći već je rođena iz snage ljubavi, iz činjenice da je Isus prvi koji je došao u našu sredinu i nije nam darovao samo dio sebe nego nam je dao cijelog sebe, dao je svoj život kako bi nas spasio i pokazao nam ljubav i milosrđe Božje. Isus se ne odnosi prema nama kao prema robovima već kao prema slobodnim ljudima, kao prema prijateljima, kao prema braći i sestrama. I ne šalje nas same, prati nas, uvijek je uz nas u našoj misiji ljubavi.

Kamo nas Isus šalje? Nema granica, nema ograničenja: šalje nas svima. Evanđelje je za svakoga, ne samo za neke. Nije samo za one koji  nam se čine bližima, prihvatljivijima, dobrodošlijima. Za svakoga je. Ne bojte se ići i donijeti Krista u sva područja života, do svih granica društva pa čak i do onih koji se čine najudaljenijima, najnezainteresiranijima. Gospodin traži sve, želi da svi osjete toplinu Njegovog milosrđa i ljubavi.

Posebno bih volio da Kristova zapovijed „Idite“ odzvanja u vama, dragi mladi Crkve Latinske Amerike, koji ste uključeni u kontinentalnu misiju koju zastupaju vaši biskupi. Brazil, Latinska Amerika, cijeli svijet treba Krista! Sveti Pavao kaže: „Jer što navješćujem Evanđelje, nije mi na hvalu, ta dužnost mi je. Doista, jao meni ako Evanđelja ne navješćujem.“ (1Kor 9:16). Ovaj je kontinent primio naviještanje Evanđelja što je obilježilo njegovu povijest i donijelo mnogo plodova. Sada je ovo naviještanje povjereno vama, kako bi odzvanjalo svježinom. Crkva vas treba, treba vaš entuzijazam, vašu kreativnost i radost koja je tako karakteristična za vas. Veliki apostol Brazila, blaženi Jose de Anchieta, krenuo je u misije kada mu je bilo samo 19 godina. Znate li koji je najbolji „alat“ za evangelizaciju mladih ljudi? Druga mlada osoba. To je put koji svi trebate slijediti.

2. Ne bojte se. Neki ljudi možda misle: „ Nisam posebno spreman, kako mogu ići i naviještati Evanđelje?“. Dragi moji prijatelji, vaš se strah ne razlikuje mnogo od Jeremijinog, kao što smo čuli u čitanju, kada ga je Gospodin pozvao da bude prorok. „A Jahve mi odvrati: “Ne govori: ‘Dijete sam!’ Već idi k onima kojima te šaljem i reci sve ono što ću ti narediti. Ne boj ih se: jer ja sam s tobom da te izbavim,” riječ je Jahvina.“ (Jer 1, 7-8) On je s nama! Ne bojte se! Kada naviještamo Krista, On sam ide ispred nas i vodi nas. Kada je poslao svoje učenike u misije, obećao im je: “I evo, ja sam s vama u sve dane – do svršetka svijeta.” (Mt 28, 20). I to vrijedi i za nas. Isus nas nikad ne ostavlja samima. Uvijek nas prati. Isus nije rekao: „Neka ide jedan od vas“, rekao je: „Idite svi“, poslani smo zajedno. Dragi mladi prijatelji, budite svijesni pratnje cijele Crkve i zajednice svetaca u svojoj misiji. Kada se suočavamo s izazovima zajedno, tada smo snažniji, otkrivamo izvore kojih nismo bili svjesni. Isus nije pozvao apostole da žive izolirano, pozvao ih je da stvore grupu, zajednicu.

Volio bih vam reći, dragi svećenici, koji slavite sa mnom ovu Euharistiju: morate pratiti svoje mlade. Divno je dijeliti iskustvo vjere s njima. To vas sigurno pomlađuje. Uz mlade ljude svi se osjećaju mlađe. No ovo je iskustvo samo jedna postaja putovanja. Molim vas, nastavite pratiti mlade velikodušnošću i radošću, pomozite im da postanu aktivni u Crkvi, nikad ih ne ostavljajte same! Ovdje bih volio zahvaliti i mladim grupama iz pokreta i novih zajednica koji prate druge mlade u njihovom iskustvu unutar Crkve na kreativan način. Samo naprijed i ne bojte se!

3. Zaključna riječ: služite. Čuli smo riječi psalma: „Dođite, kličimo Jahvi,

uzvikujmo Hridi, Spasitelju svome!“ (Ps 95,1) Koja je to nova pjesma? Ne sastoji se od riječi, nije melodija, to je pjesma vašeg života, dopušta našem životu da dijelimo Krista, da dijemo Njegove osjećaje, Njegove misli, Njegova djela. Isusov život je život za druge. To je život služenja. U današnjem drugom čitanju, Sveti Pavao kaže: „Jer premda slobodan od sviju, sam sebe svima učinih slugom da ih što više steknem.“  (1 Cor9:19) Kako bi naviještao Isusa, Pavao je postao „robom drugima“. Evangelizirati znači biti svjedokom ljubavi Božje, nadilazi našu sebičnost, znači služiti na način da kleknemo i peremo noge našoj braći, kao što je to Isus činio.

Tri ideje: idite, ne bojte se i služite. Idite, nebojte se i služite. Slijedite li ove tri ideje, iskusit ćete da onaj koji evangelizira je evangeliziran, da onaj koji prenosi radost vjere prima još više radosti.
Dragi mladi prijatelji, kad se vratite domovima, ne bojte se biti velikodušni s Kristom, svjedocima Evanđelja. U prvom čitanju , kada Bog šalje proroka Jeremiju, daje mu moć da: „istrebljuje i ruši, da zatire i ništi, da gradi i sadi“. Isto vrijedi i za vas. Donositi Evanđelje znači donositi Božju moć za istrebljenje i rušenje zla i nasilja, za uništavanje prepreka sebičnosti, netolerancije i mržnje kako bi se izgradio novi svijet.

Dragi mladi prijatelji, Krist računa nas vas! Crkva računa na vas! Papa računa na vas! Neka vas Marija, Isusova i naša Majka, uvijek prati svojom nježnošću. „Pođite, dakle, i učinite mojim učenicima sve narode.“ Amen.

PAPINA HOMILIJA NA SVETOJ MISI POSLANJA, SDM RIO DE JANEIRO, 28.7.2013.

Facebook Komentari

comments

admin

0 Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave reply

<

+ 29 = 30