Vjerom i obraćenjem pripravimo put Gospodinu!

Današnja treća nedjelja došašća se prije reforme bogoslužja slavila u ružičastoj misnici da izrazi radost blizinom Božića na koju nas poziva usklik na početku ove svete mise: Radujete se, Gospodin je blizu!

Pali se treća svijeća da nam objavi dolazak onoga koji je veći od nas i svega na ovom svijetu. On odabire djevicu Mariju da svojom voljom dođe na ovaj svijet. Djeca broje dane do Božića. I prorok Izajija nas daruje viješću o dolasku Mesije. Radujte se i kličite – Gospodin je u vašoj sredini. On pripravlja put Gospodinu mnoga stoljeća prije Isusova rođenja. Evanđelje nam pokazuje Ivana Krstitelja koji kao preteča Isusov pripravlja put Kristu. Pitaju ga: Tko si ti? On odgovori: Ja sam nitko i nisam vrijedan, nisam dostojan odrješiti remenje s njegove obuće.

Kad mi čujemo ove riječi mislim da bi se morali zapitati: Tko sam ja? Tko sam zapravo ja? Odgovor će uvijek skoro uvijek biti sličan – I ja nisam vrijedan odriješiti remenje na njegovoj obući i nisam dostojan da Isus dođe k meni. I upravo ovdje osjećamo čežnju, čežnju svakoga čovjeka za srećom, za mirom i za radošću. Ovu čežnju bi , čežnju za životom trebali buditi i u životu sačuvati. Ovo nije bilo što nego čežnja za živim životom – za životom s Bogom. Tko od nas neće dobar, sretan i ispunjen život s Bogom. Upravo u tom leži duboka i posljednja želja za otkupljenjem i oslobođenjem. Nitko ne može sam sebe otkupiti. Vjerom i obraćenjem pripravljamo put Gospodinu. Samo nas Krist može i hoće otkupiti i osloboditi. On vjerom dolazi u naš život i pokorom izgrađuje put kojim će on doći k nama. Samo nas ljude Krist budi za punim životom. Samo on pravi savršenu sreću.

Siguran sam da svatko od vas nosi u sebi ovu veliku čežnju. Momentalno je velika čežnja da ponovo dođemo kući svojoj obitelji i prijateljima. Ali moramo i toga biti svjesni da je čežnja uvijek putokaz Bogu. Upravo nam to hoće reći današnje drugo čitanja kad nas poziva: Radujte se uvijek! Ne zapuštajte molitvu. Božić je blagdan ljubavi. Bog Otac nam dariva Sina svoga koji je kao njegova Misao začet u njegovom srcu, koga nazivamo Božjim sinom. Naravno da tu ljubav darivamo jedan drugome, a Bog nas još i više dariva.

Zahvaljujte Bogu u svakoj životnoj prilici. To Bog hoće od svakoga koji je s Kristom povezan. Sveti Pavao piše: Ne zanemarite djelovanje Duha Božjega. Sve ispitajte i preuzmite samo što je dobro. Stojte daleko od svakoga zla. Vaša dobrota neka bude ljudima poznata. Gospodin je blizu. Bog koji nam dariva svoj mir neka dovrši nepovrijeđenim Duh, dušu i tijelo da bi bili bez grijeha na dan kada dođe Gospodin Isus Krist. Bog koji vas je pozvao usavršit će vas, jer je on vjeran svojoj riječi.

don Luka Vuco

Facebook Komentari

comments

admin

0 Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave reply

<

+ 85 = 93