Vjeronaučna olimpijada 2016: Materijali i upute za natjecanje

NOVO

ZAVRŠNE UPUTE ZA INTERNETSKO VJERONAUČNO NATJECANJE

 

  1. Internetsko natjecanje školskih ekipa u pripravi za ovogodišnju Vjeronaučnu olimpijadu u organizaciji OŠ Bijaći iz Kaštel Novoga održat će se u subotu 16.1.2016.
  1. Prijavljena školska ekipa treba u subotu 16.1. do 9 sati ujutro biti okupljena na jednom mjestu s internetskim pristupom i trebaju imati dva računala/laptopa jer će u isto vrijeme na oba računala/laptopa stići zadatci za rješavanje. Mentori/vjeroučitelji neka provjere jesu li nam poslali dvije različite e-mail adrese za računala.
  1. Rok za prijavu na internetsko natjecanje produžuje se do petka navečer. Do sada se na natjecanje prijavilo desetak škola iz 5 različitih (nad)biskupija. To su Splitsko-makarska, Zagrebačka i Riječka nadbiskupija te Požeška i Bjelovarsko-križevačka biskupija. Najviše prijava imamo od škola koje su prošle godine sudjelovali na državnom natjecanju. Vjerujemo da će ove škole motivirati i ohrabriti ostale škole (posebno splitske iz kojih nemamo ni jednu prijavu) da se prijave iako smo svjesni sumnji kako će to ispasti jer se prvi puta takvo nešto organizira.
  1. Natjecanje u subotu počinje jutarnjom molitvom koje će sve prijavljene ekipa dobiti točno u 9 sati. Tako ćemo se svi ujediniti zajedničkom molitvom. Uz molitvu ekipe će dobiti točan sat i minutu kada će istovremeno dobiti zadatke na dva e-maila. Svaka ekipa smišlja taktiku hoće li oba ispita rješavati istovremeno ili jedan po jedan. Pomoć mentora i vjeroučitelja svojoj ekipi u ovom natjecanju jednostavno nije moguće zabraniti.

Na jedan e-mail dobivaju klasični ispit: 1. Odgovori na pitanje jednom riječju 2. Dovrši citat/navod 3. Pitalice na koje treba odgovoriti zaokruživanjem jednog od tri ponuđena odgovora 4. Pitalice na koje treba odgovoriti zaokruživanjem dva od četiri ponuđena odgovora 5. Kronološki poredaj događaje (molim mentora da djeci objasne što znači kronološki poredati).

Na drugi e-mail dobivaju novu igru po uzoru na Loto 7/39, a zove se MOTO 7/33. (Zašto smo baš izabrali brojeve 7 i 33. zaključite sami?!). Na jednom privitku nalaze se 33 tvrdnje (izjavne rečenice) i svaka tvrdnja ima svoj redni broj. Među te 33 tvrdnje nalazi se 26 točnih i 7 netočnih tvrdnji. Zadatak je ekipe da pronađu tih 7 netočnih tvrdnji (mogu i manje od 7, ali ne i više od 7) i prepišu tih 7 rednih brojeva koji se nalaze uz netočne tvrdnje. Tih 7 brojeva su dobitna kombinacija koju trebaju poredati od najmanjeg do najvećeg broja kao i u pravom izvješću lota. Ekipa mora prepisati te brojeve u ODGOVORI te poslati natrag na taj isti

e-mail s kojeg su dobili zadatak.

 

  1. Poželjno je da se svaka ekipa zajednički fotografira za uspomenu prije i poslije rješavanja ispita te nam fotografije pošaljete istog dana na jedan od naših e-mailova. Vodite računa da učenici imaju odobrenje roditelja da im se javno smije objavljivati slika jer ćemo najuspješniju ekipu objaviti kao pobjedničku na našoj web stranici s fotografijom. U javnosti ćemo objaviti samo rezultate najbolje 3 ekipe tako da rezultate ostalih ekipa nećemo izlagati.
  1. Kada nam sve ekipe pošalju natrag ispite mi ćemo fotografirati poredak i poslati svim ekipama da znaju kojom su brzinom riješili ispit, a tek navečer ćemo upoznati mentore s rezultatima i dogovoriti dolazak najboljih ekipa na završnicu u Kaštelima u subotu 23.1.2016. Jasno je da će ekipama izvan naše nadbiskupije biti nadoknađeni svi troškovi boravka, a planiramo i mali izlet s upoznavanjem Kaštela i Splita.
  1. Za sva pitanja javite se na priložene e-mail adrese. Jedva čekamo natjecanje, a do tada vas pozdravljamo i želimo mnogo uspjeha. Prijavljene ekipe koje nisu dobile sažetke materijala za natjecanje neka se hitno jave.

MALA OLIMPIJADA (3.-5. RAZREDA)

Materijale za malu olimpijadu možete pridignuti ovdje:

Materijali za učenje: MARIJA – UZOR OBITELJI 2016.

VJERONAUČNA OLIMPIJADA  (6.-8. RAZREDA)

Materijali za natjecanje – 2016.

Internetsko natjecanje – UPUTE

– subota, 16.1.2016. u jutarnjem terminu (točan termin javit ćemo prijavljenim školama) održava se natjecanje putem e-pošte, na način da četveročlana ekipa boravi na jednom mjestu (u školi, župi, stanu ili domu nekog od članova ekipa koji ima internetski pristup). U dogovoreno vrijeme sve prijavljene ekipe istovremeno dobivaju ispit putem e-maila, rješavaju ga i što prije šalju natrag na istu e-mail adresu. Pobjednik je ekipa koja osvoji najviše bodova. Samo u slučaju da dvije ili više ekipa dijeli isti broj bodova, pobjednik će biti ekipa koja prva pošalje svoj ispit putem e-maila. Najbolja ekipa bit će nagrađena dolaskom u Kaštel Novi na veliku završnicu u subotu 23.1.2016.

Što je potrebno za prijavu za internetsko natjecanje?

Na dolje navedene e-adrese može se izvršiti prijava na kojoj treba navesti:

  1. Ime škole, mjesto i razred koji pohađa ekipa (III, IV ili V) …….dozvoljava se i mješovita ekipa, ali se ta ekipa svrstava u najveći mogući razred. (Pr. U ekipi mogu biti 2 trećaša, 1 četvrtaš i 1 petaš. Tada se ekipa vodi pod petim razredima)
  2. Ime i prezime i e-mail vjeroučitelja/ vjeroučiteljice (na internetsko natjecanje nije moguća prijava ekipa bez podataka za vjeroučitelja za koju on odgovara)
  3. E-mail adresu na koju ćemo poslati ispitne i druge materijale.

 

PRIJAVE NA e-mail: zuvela.mario@gmail.com ili mario.radunic@gmail.com

Sve informacije oko natjecanja možete pratiti na: www. duhovnost.net

 

MALA OLIMPIJADA – ŠKOLSKA (3.-5. RAZREDA)

Po uzoru na veliku Vjeronaučnu olimpijadu već niz godina u Osnovnoj školi Bijaći iz Kaštel Novoga organiziramo Malu olimpijadu za učenika uzrasta prvopričesnika i starije tj. za učenike III, IV i V. razreda.

Razlog organiziranja ovakvog natjecanja bio je u tome što smo u natjecanje nastojali uključiti što raniji uzrast, a teme i sadržaji iz velike olimpijade bili su ovakvom uzrastu neprimjereni- teški. Prošle godine tema naše Male olimpijade bili su životopisi hrvatskih blaženika Alojzija Stepinca i Miroslava Bulešića. Godinu dana prije tema je bila „Evanđelje po Mateju“. Sve škole koje zatraže navedene materijale možemo im poslati e-mailom.

U sklopu natjecanja- znanja, učenici tj. ekipe su uključene u humanitarnu akciju skupljanja starog papira koja se boduje za sveukupnog pobjednika. Ekipe koje sakupe najviše papira dobivaju 10 bodova, a ekipe s najmanje 1 bod. Ostale ekipe dobivaju od 2 do 9 bodova prema rezultatima. Tako se u proteklim akcijama da sada sakupilo 118 tona papira.

Kako je ove godine tema velike olimpijade o braku i obitelji tako da smo Malu olimpijadu prilagodili toj temi. „Marija-uzor obitelji“ je tema ovogodišnjeg natjecanja čije materijale možete od sada preuzeti s ove internet stranice.

Ovo nisu neki novi materijali o Blaženoj Djevici Mariji, već materijali koje smo mi imali u našoj arhivi i ujedno su skraćeni sadržaji Vjeronaučne olimpijade iz 2011. godine koja je bila posvećena Mariji.

Kako sudjelovati na Maloj olimpijadi?

Kaštelanske osnovne škole pa i one susjedne (obližnje) mogu se priključiti našem školskom natjecanju, a one škole kojima nije moguće izravno sudjelovati na našem natjecanju mogu to napraviti putem interneta. Donosimo program Male olimpijade za 2016.

Školsko natjecanje 2016. u Osnovnoj školi Bijaći Kaštel Novi

– srijeda, 20.1.2016. u vremenu od 13 do 14 sati održava se pismeni dio natjecanja

– četvrtak, 21.1.2016. u vremenu od 13 do 20 sati održava se akcija sakupljanja starog papira

u Katoličkom domu K. Novi.

– subota, 23.1.2016. u vremenu od 9 do 11 sati u zgradi OŠ „Bijaći“ održava se završnica

olimpijade s igrama, a sudjeluju samo najbolje ekipe s natjecanja održanim 20.- 21.1.2016.

KAŠTELANSKE VJERONAUČNE OLIMPIJADE 1997. – 2016

Iz ovog osvrta doznat ćete na neki način povijest organiziranja Vjeronaučne olimpijade u župi Kaštel Novi i u Splitsko- makarskoj nadbiskupiji sredinom devedesetih godina prošlog stoljeća. Kaštela su poznata po sudjelovanju na olimpijada, a prošle godine malo je nedostajalo da ponovo dadu novog državnog prvaka (osvojeno 2. mjesto)

1996. godine zajedno s vjeroučiteljicom iz moje škole Katicom Radačić pripremam župnu ekipu za sudjelovanje na kvizu znanja na 1. Susretu Hrvatske katoličke mladeži koji se održava te godine u Splitu (velika dvorana na Gripama). Između 200 ekipa osvajamo 4. mjesto i tu počinje naša aktivnost i zanimanje za vjeronaučna natjecanja.

1997. godine bez prethodnog nadbiskupijskog natjecanja (nije bilo zainteresiranih župa) zajedno s OŠ Blatine Škrape predstavljamo na završnici olimpijade u Križevcima svoju nadbiskupiju i osvajamo 6. mjesto. Te godine smo organizirali prvi puta školsku razinu natjecanja u župi Kaštel Novi (škola „Bijaći“) na kojem se prijavilo 19 ekipa s 95 natjecatelja (ekipe se tada brojile 5 članova)

1998. godine tri vjeroučiteljice Katica Radačić, Draga Kegalj i Ivana Bulić uz pomoć i potporu tadašnjeg pomoćnog biskupa mons. Marina Barišića organiziramo prvo izlučno natjecanje (6 natjecateljskih ekipa od čega su dvije ekipe iz naše župe) kod Salezijanaca na splitskom Kmanu i ponovno smo na završnici Vjeronaučne olimpijade u Križevcima te u godini Duha Svetoga osvajamo 1. mjesto i postajemo državni prvaci (natjecanje tada vode pok. Don Luka Depolo koji nas uskoro napušta i njegov suradnik Božo Skoko). Ova pobjeda daje poticaj na veliko druženja mladih u župi se osniva Župna udruga mladih koja od 2003. nosi ime Bl. Ivana Merza i prva smo udruga u Hrvatskoj koja nosi to ime. Njen voditelj je vjeroučitelj Mario Žuvela. (O. Božidar Nagy blagoslovio zastavu udruge na svečanoj euharistiji u Kaštel Novom, svega 4 mjeseca nakon beatifikacije u Banja Luci)

1999. godine ponovno smo sudionici nadbiskupijskog natjecanja koje je održano u Kaštel Sućurcu. Ovo je posljednja olimpijada koja se održavala na stari način (prvo se pisao test, a nakon toga usmeni dio- odgovori na pitanja). Naša škola nije se plasirala na državnu završnicu olimpijade. Ja i vjeroučiteljica Katica Radačić (i danas smo članovi nadbiskupijskog povjerenstva Vjeronaučne olimpijade) uključeni smo 2000. godine u natjecanje pod vodstvom don Josipa Periša- novoimenovanog predstojnika katehetskog ureda u Splitu. Aktivno sudjelujemo u sastavljanju igara (među njima i Milijunaka) i pitanja za natjecanja te tako nismo mogli pripremati ekipu za natjecanje, ali smo neprekidno povećavali interes na našoj školskoj razini, pa su se godinama od 5 osnovnih kaštelanskih škola njih 4 aktivno uključile u naše natjecanje. Već više godina organiziramo zajedničko natjecanje – školska razina za te škole. Ni to nije bilo dovoljno pa smo počeli s natjecanjem učenika nižih razreda (od III. do V. razreda) i natjecanje nazvali MALA OLIMPIJADA. Osim natjecanja u kvizu osmislili smo i akcije sakupljanja starog papira (održano 16 akcija na kojima je sakupljeno 118 tona papira) koja se bodovala i bodovi pripisivali bodovima s kviza i tako dobio sveukupni pobjednik.

Specifičnost naših kaštelanskih olimpijada sastoji se u tome da svake godine tijekom mjeseca prosinca skratimo sadržaje natjecanja na točno 4 stranice materijala i ponudimo ih natjecateljima. Kako u ekipi ima 4 natjecatelja svaki uči jednu stranicu (mogu i više) i kada započne natjecanje ono je u potpunosti grupno (ekipno) u svim igrama. Otvaranje olimpijade godinama je na veliki župni blagdan sv. Fabijana i Sebastijana, 20. siječnja i traje tri dana. Kako na natjecanju nastupaju i osmaši i prvopričesnici, svi su jednako motivirani jer pobjednike proglašavamo po razredima tako uvijek i najmlađi trećaši imaju motiv jer se među 10-12 ekipa bira i njihov pobjednik koji odlazi u veliku završnicu. (Da i ne nabrajam da se godinama događaju situacije da su četvrtaši i petaši izjednačeni s bodovima osmaša). Pobjednike nagrađujemo besplatnim izletom na kojem igramo završnicu natjecanja u kojima nagrađujemo sve nazočne ekipe prigodnim poklonima.

I tako dođe organizacija 20. vjeronaučne olimpijade u siječnju 2016.

Naša prva e-olimpijada održala bi se u subotu 16.1.2016. a to je subota prije službenih natjecanja (međuškolska natjecanja održavaju se u petak 22.1.) pa bi školske ekipe mogle provjeriti svoju formu pred službena natjecanja.

E- olimpijada je zamišljena tako da se zainteresirane ekipe prijavljuju na internetsku adresu naše škole ili udruge Bl. Ivan Merz Kaštela do četvrtka 14.1.2016. godine. Te subote 16.1. u istoj sekundi šaljemo pisani ispit kojeg ćemo mi sastaviti svim ekipama koje uz internetski pristup (u svojoj župi, školi ili obiteljskom domu jednog člana ekipe jer i cilj natjecanja je njihovo međusobno druženje i zajedništvo) rješavaju ispit te riješeni ispit pošalju natrag što prije na e-adresu s kojeg su ga dobili. U slučaju istog broja bodova odlučivat će brzina poslanog ispita koja će biti kod nas na internetu evidentirana. Najbolje ekipe s e-olimpijade ugostit ćemo već u iduću subotu 23.1.2016. na našoj velikoj završnici i fešti.

Mario Radunić, učitelj

Facebook Komentari

comments

admin

0 Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave reply

<

91 − = 90