Vrhunska njemačka znanstvenica uzdrmala javnost: Ovo je dokaz da Bog postoji!

Znanstvenici su i sami dokazali da je uvjet za nastanak života na Zemlji ispunjavanje niza preduvjeta koje je svemir morao naštimati. Zar nije logično da postoji netko tko je te preduvjete naštimao, pitala se Barbara.

Poznata profesorica teorijske fizike na Sveučilištu u Darmstadtu u Njemačkoj, Barbara Drossel, navela je da vjeruje da je Bog stvorio svemir.

“Imala sam 13 godina kada sam odlučila da želim postati znanstvenica. Tada sam pokušala čitati Einsteinovu teoriju relativiteta. Uživala sam u čitanju znanstvene fantastike, a moja nastavnica matematike i fizike mi je bila idol. Mislim da je znanost nešto fantastično i da je razumijevanje prirode vrlo nagrađujuće”, rekla je Drosselova.

Ona kaže da zakoni prirode postoje od postanka svemira, a za zakone fizike tvrdi da ne oslikavaju u potpunosti zakone prirode.

“Zakoni fizike su idealizacija, pretpostavka koja radi dobro, ali je ograničena u smislu validnosti. Primjerice, Newtonovi zakoni imaju ograničenja u kvantnom svijetu mada u svakodnevnim uvjetima rade sasvim dobro. Dakle, pošto su zakoni prirode u neku ruku pretpostavke, ne smijemo bazirati mišljenje o svijetu na temelju njih. Isto tako moramo napraviti razliku između znanstvenih zaključaka i filozofskih teorija. Na primjer, mnogi ljudi kažu da je nepostojanje Boga znanstveni zaključak. Međutim, to je samo filozofska interpretacija”, navodi Drosselova.

Drosselova tvrdi da, iako znanstvenici vjeruju da je svemir nastao Velikim praskom prije 13 milijardi godina, ona vjeruje da je svemir zajedno sa zakonima prirode stvorio Bog.

“Znanstvenici su i sami dokazali da je uvjet za nastanak života na Zemlji ispunjavanje niza preduvjeta koje je svemir morao naštimati. Zar nije logično da postoji netko tko je te preduvjete naštimao?”, pitala se Barbara.

Naravno, ona tvrdi i da samo naštimavanje nije dokaz da Bog postoji jer nije na znanosti da to zaključi, već je to vrlo uvjerljiva filozofska interpretacija naštimavanja.

Drosselova također tvrdi da ne vjeruje u mogućnost postojanja više svemira, iako ne isključuje tu mogućnost. Ona smatra da je postojanje više svemira samo alternativa vjerovanju u Boga jer ako Bog ne postoji, onda su zakoni prirode najviša sila u univerzumu.

Ipak, na pitanje da li bi mogla dokazati da Bog postoji, Drosselova je rekla da Bog nije predmet znanstvenih istraživanja niti matematičkog dokazivanja pa se logičkim putem tako nešto ne može dokazati.

Drosselova kaže da postoje tri filozofska pitanja koja daju dobar razlog za postojanje Boga:

1) Zašto postoje zakoni prirode? Pošto postoje neki zakoni po kojima se stvari događaju, sasvim je logično da je netko te zakone stvorio.

2) Zašto naši umovi mogu razumjeti ove zakone? Očito je da je Bog želio da ih razumijemo.

3) Zašto je život u svemiru moguć? Poznato je da izvjesne vrijednosti moraju biti usko naštimane da bi nastao život u svemiru. Objašnjenje iz matematičkog kuta je da postoji mnoštvo svemira s različitim vrijednostima, ali teističko objašnjenje je mnogo logičnije.

Drosselova je dala komentar i na Hawkingovu “teoriju svega”, koja ujedinjuje četiri osnovne sile prirode. Ona je rekla da je takva teorija previše “redukcionistička” i da elektromagnetizam i gravitacija ne mogu biti osnovne sile prirode jer one ne bi ni postojale bez zakona svemira.

Ona je dodala i da teorija evolucije ne mora biti kontradiktorna s postojanjem Boga.

“Činjenica je da sav život ima zajedničko porijeklo i da je vremenom evoluirao. Teorija evolucije je samo mehanizam mijenjanja vrsta kroz vrijeme. Prihvaćanje te teorije ne mora značiti da Bog ne postoji”, zaključila je znanstvenica.

Izvor; http://hrnews.hr/

Facebook Komentari

comments

admin

0 Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave reply

<

+ 86 = 92