ZA SRETAN ŽIVOT BRAČNOGA PARA I OBITELJI NEZAOBILAZNE SU TRI RIJEČI: DOPUSTI, OPROSTI I HVALA

Za sretan i postojan život bračnoga para i obitelji, u kojemu prevladavaju uzajamna ljubav i poštovanje, a ne ponašanje koje ugrožava odnose, nezaobilazne su tri riječi: „dopusti“, „oprosti“ i „hvala“ – istaknuo je papa Franjo u katehezi na današnjoj općoj audijenciji održanoj na Trgu svetoga Petra.

Jesu li temelji neke obitelji od kamena ili od pijeska, pokazuju te tri riječi – „dopusti“, „hvala“ i „oprosti“, i upravo je o njima Papa govorio u današnjoj katehezi kojom – kako je rekao – namjerava započeti niz razmišljanja o životu u obitelji. Sveti se Otac najprije osvrnuo na dobar odgoj. On može biti „pola svetosti“, kako je govorio Franjo Saleški, ili pak maska koja skriva hladnoću duše i nezanimanje za drugoga, odnosno, kratko rečeno „loše navike“ – istaknuo je papa Franjo.

Đavao koji iskušava Isusa razmeće se otmjenim ponašanjem i navodi Sveto pismo, poput nekog teologa. Njegovo ponašanje izgleda ispravno, ali namjera mu je odvratiti od Božje ljubavi. Za nas je pak dobar odgoj tamo gdje je stil dobrih odnosa čvrsto ukorijenjen u ljubavi prema dobru i u poštovanju drugoga – napomenuo je Papa, a potom se osvrnuo na utjecaj, uvijek usmjeren na dobro, koji te tri riječi imaju u životu bračnoga para i obitelji.

Reći „dopusti“, odnosno pobrinuti se da uljudno molimo i ono što možda mislimo da možemo očekivati, postavlja – prema Papinim riječima – pravu  zaštitu na duh bračnoga i obiteljskoga suživota. Ući u život drugoga, pa i onda kada je on dio našega života, zahtjeva obzirnost nenapadnoga ponašanja, koje obnavlja pouzdanje i poštovanje. Bliskost, naime, ne ovlašćuje da se sve podrazumijeva (…) Prije nego što učinimo nešto u obitelji, imamo reći: „Dopusti, mogu li to učiniti? Želiš li da to učinim?“. To je dobro za obitelj; takav uljudan govor, ali pun ljubavi – istaknuo je Sveti Otac.

Osvrnuvši se potom na riječ „hvala“, papa je Franjo istaknuo činjenicu da naša civilizacija postaje civilizacija lošega vladanja i ružnih riječi, u kojoj se onoga tko zahvaljuje smatra slabim ili ga se čak gleda s nepovjerenjem. Papa je stoga vrlo odlučno istaknuo da imamo biti uporni u odgoju na zahvalnost, na priznanje; kroz to prolazi i dostojanstvo osobe, i socijalna pravednost. Ako život u obitelji zanemaruje takvo ponašanje, tada će ga izgubiti i život u društvu. Osim toga, – dodao je Papa – zahvalnost je kod kršćanina u samom središtu vjere; kršćanin koji ne zna zahvaliti, zaboravio je Božji jezik.

Treća teška riječ je „oprosti“. Pomanjkanje te riječi povećava pukotine koje postoje u nekom odnosu, te one postaju – kako je rekao Sveti Otac – duboke provalije. Priznati da smo pogriješili, i željeti vratiti ono što smo oduzeli – poštovanje, iskrenost, ljubav – čini nas dostojnima oprosta. Na taj se način zaustavlja kvarenje – istaknuo je Papa te dodao – Ali, ako nismo u stanju ispričati se, znači da nismo u stanju ni oprostiti.

Ako ste se u obitelji posvađali, nemojte nikada završiti dan a da se ne pomirite – upozorio je Papa te napomenuo da nije potrebno kleknuti pred drugoga. Dostatna je malena gesta, i vratit će se sklad u obitelji. Dosta je pomilovati drugoga, bez riječi. Ali, nemojte nikada završiti dan u obitelji ne pomirivši se – ponovio je Papa napominjući da to nije lako, ali je nužno. Tako će, naime, život biti ljepši – istaknuo je Sveti Otac.

Na kraju se 25.000 vjernika okupljenih na Trgu svetoga Petra pretvorilo u zbor kojim je ravnao papa Franjo, te ponavljao tri posebne riječi koje su temelj mira u obitelji, koji pak uvijek valja uspostaviti prije zalaska sunca.

Radio Vatikan

Facebook Komentari

comments

admin

0 Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave reply

<

92 − 89 =