Živite dan bez ogovaranja, klevetanja, prepričavanja, žaljenja, kukanja i vidjet ćete promjenu!

PETAK, 1. NEDJELJA DOŠAŠĆA

Najdragocjenije što čovjek posjeduje je vrijeme. S vremenom gospodarimo jako loše i svakodnevno ponavljamo nemam vremena.

Nemamo vremena uvijek za važne događaje i ljude vrijedne naše blizine. Za sve ostalo nađe se vremena. Za sve ne dobro ima vremena. Vrijeme za tračanje, klevetanja, krivokletstva, ismijavanje, ironiju, sarkazam. Vrijeme za ponižavanje, smišljanje zla, potkopavanje radnih kolega. Što manje znaju o tebi to su više kreativniji u izmišljanu raznih priča. Za sve ovo i još mnogo toga ima vremena. I koliko god cijeli dan bio ispunjen i programiran u većini je ispunjen ispraznostima.

Čovjek današnjice je ranjeni čovjek. Čovjek koji sumnja u svoje sposobnosti. Iz tog razloga neprestano se okružuje onima koji su u većini manipulatori. Onima koji zamagljuju istinu. Koji svakoga žele dovesti na svoj mlin. Oni su vješti u prikazivanju stvarnosti oko sebe. Slatkorječivi. Oni dijele savijete koji obično sugovornika samo dovede u probleme. Njihova istina je jedina. Svojim jakim osobnostima maltretiraju svakoga i prisiljavaju da slijede slijepo njih koji su se samo prozvali liderima, karizmatičnima a samo su jeftini prikriveni manipulatori. Prodavatelji magle u većini sa dobrom novčanom pozadinom koju redovito iskoriste za svoje interese. Zapravo sve oko nas je slabe dioptrije. Zatvaraju se oči tamo gdje bi reakcija morala postojati. Ne reagiramo na zlo. Olako se prelazi preko ozbiljnih stvari. Svi imaju jeftine populističke fraze: „Tko sam ja da sudim.“ I tako nitko nikoga ne sudi ali su svi vješti i kao pravedni suci zlog srca i misli. I upravo jer smo svoje živote i mi vjernici podredili zlu i zlim poganskim navikama ne možemo krenuti nikako naprijed niti nam može biti dobro.

Lako je ponovno krenuti u život od nule no teško je izaći iz minusa srca i duše. Nažalost ovakav način života ne može trajati vječno niti se od ovakvog zla života može zadesiti išta dobro. Lijepo to danas prorok Izaija nadahnut Božjom milošću kazuje: „Siromasi će se opet radovati u Gospodinu, najbjedniji će klicat Svecu Izraelovu, jer neće više biti silnikâ, nestat će podsmjevačâ, istrijebit će se svi koji zlo snuju: oni koji riječju druge okrivljuju, oni koji na vratima sucu postavljaju zamku i nizašto obaraju pravednika.“ Nema vječnog života za onog koji drugome kopa jamu. Nema blagoslova onom koji drugom snuje zlo i podmeće nogu. Nema mira onom koji je drugog i njegov dobar glas uništio svojim klevetanjem, ogovaranjem zlim izmišljotinama. Nema sreće onom koji je oteo potrebnom i siromahu. Nema milosti onima koji su drugog iskoristili na bilo koji način. I ma koliko se mi opravdavali nema već sad i ovdje na zemlji blagostanja za one koji drugog sustavno uništavaju. „Istrijebit će se svi koji zlo snuju.“ Nitko nas ne može tako uništiti kao što možemo uništiti sami sebe.

Za svaku riječ pred Bogom traži se odgovornost. Za najmanji potez zla pred Bogom valja dati račun. Sloboda koju nam je Bog darovao najveći je dar ali i odgovornost. Kako smo je iskoristili u dobro ili zlo ovisi o nama. Bit će nam onako kako smo zaslužili svojim odabirom. Mi smo ti koji sebe svojim životom svojim riječima svojim osuđujemo a ne Bog kako volimo reći. Jer ne želimo prihvatiti svoju odgovornost za svoje vlastito zlo što smo učinili. Ogovaranje je kiselina koja izjeda naše društvo. Klevetanje je holokaust nad dobrotom. Radi svoje sljepoće ostajemo u tami života. Radi svojeg oholog ne obraćenog života naše molitve su hule. Sljepoća nas je odvela u tamu ponora iz koje je jedini put za izlazak obraćenje i promjenu srca.

Danas Isus želji izliječiti upravo našu sljepoću. Želi nas iz tame pozvati u svijetlo. I nije samo potrebno to željeti već se založite za svoju vječnost i blagostanje. Otvorimo svoja srca Bogu da nas ozdravi od sljepoće duše. Današnji dan probajte bez ogovaranja, klevetanja, prepričavanja, bez žaljenja, kukanja i vidjet će te promjenu i ustrajte u životu poštujući svakoga.  „Isus im kaže: »Vjerujete li da mogu to učiniti?« Kažu mu: »Da, Gospodine!« Tada se dotače njihovih očiju govoreći: »Neka vam bude po vašoj vjeri.« I otvoriše im se oči.“

don Damir Bistrić

Facebook Komentari

comments

admin

0 Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave reply

<

2 + 3 =