Deset savjeta Benedikta XVI. mladima

Papa Benedikt XVI. je u jednom od svojih brojnih obraćanja mladima izrekao svoje savjete svima koji će sudjelovati na Svjetskom danu mladih. Savjete je sažeo oko deset glavnih misli, a oni su poticaj, kako za susret u Rio de Janeiru, tako i za svaki sljedeći takav susret i za svakodnevno življenje i djelovanje.

 

1) Razgovarajte s Bogom

“Za vrijeme  održavanja Svjetskog dana mladih moći ćete ponovo steći živo iskustvo molitve kao dijaloga s Bogom, jer znamo da nas On ljubi, a i mi njega pak, s druge strane, želimo ljubiti.”

 2) Kažite mu sve svoje brige i radosti

“Otvorite svoje srce Bogu. Dopustite da vas Krist iznenadi! Dozvolite mu da vam se obraća tih dana. Otvorite vrata vaše slobode Njegovoj  milosrdnoj ljubavi. Prinesite Kristu svoje radosti i svoje brige dozvoljavajući mu  da svojim svjetlom prosvijetli vašu pamet i svojom milošću takne vaše srce.”

 3) Ne budite nepovjerljivi prema Kristu

“Dragi mladi, sreća koju tražite, sreća koju imate pravo kušati ima ime, ima lice Isusa iz Nazareta, prisutnog u Euharistiji. Jedino On daje puninu života čovječanstvu. Recite, poput Marije vaše “da” Bogu koji  vam se želi predati. Ponavljam vam danas ono što sam rekao na početku mog pontifikata: Onaj tko dopusti Kristu da uđe u njegov život ne gubi ništa, apsolutno ništa od onog što čini život slobodnim, lijepim i velikim – baš ništa! Znajte kako vam ovo prijateljstvo širom otvara vrata života. Znajte kako s ovim prijateljstvom proživljavamo ono što je lijepo i ono što nas oslobađa. Stoga, budite u potpunosti uvjereni: Krist nam ne oduzima ništa od velikog i divnog u nama već nas naprotiv sve vodi k savršenstvu poradi Božje slave, ljudske sreće i spasenja svijeta”.

 4) Budite radosni u želji da budete sveti

“Osim onih koji se žele posebno posvetiti Gospodinu u posvećenom životu, svaki kršćanin ima poziv, koji upućuje na “nešto veliko”, posebnost kršćanskog života iskazanu u svetosti. Kad pronađemo/susretnemo Isusa i prihvatimo njegovo Evanđelje, naš život se mijenja i pozvani smo da drugima prenosimo vlastito iskustvo. Crkvi su potrebni sveci. Svi smo pozvani na svetost i samo sveci mogu obnoviti svijet! Pozivam vas da se za vrijeme Svjetskog dana mladih bezrezervno odazovete služiti Kristu. Susret s Isusom omogućit će vam da u svojoj nutrini uživate radost Njegove žive i živuće prisutnosti kako biste je poslije svjedočili u vašoj sredini”.

5) Bog : tema razgovora s prijateljima

“Toliko je naših prijatelja koji još ne poznaju ljubav Božju ili koji pokušavaju ispuniti srce nevažnim nadomjescima. Stoga je prijeko potrebno biti svjedocima ljubavi koja se razmatra u Kristu. Dragi mladi, Crkvi su potrebni autentični svjedoci za novu evangelizaciju : muškarci i žene čiji život je promijenio susret s Kristom, muškarci i žene koji su sposobni prenositi to iskustvo drugima”.

 6) Idite nedjeljom na misu

“Ne dajte se odgovoriti od sudjelovanja na nedjeljnoj Euharistiji te pomozite također i ostalima da je otkriju. Jasno, kako bi radost koju trebamo zračila, moramo neprestano učiti razumjeti Euharistiju sve više, moramo je naučiti voljeti. Zauzmimo se za to, isplati se! Otkrijmo intimno bogatstvo liturgije Crkve i njezinu pravu veličinu – nismo mi ti koji pripremamo slavlje za nas same, štoviše, upravo suprotno, sam živi Bog sprema slavlje upravo nama. Ljubavlju prema Euharistiji nanovo ćete otkriti sakrament Pomirenja u kojem milosrdna dobrota Božja uvijek dopušta našem životu novi početak.”

7)  Pokažite kako Bog nije turoban

“Tko upozna Krista, mora ostale dovesti k Njemu. Čovjek ne može čuvati veliku radost samo za sebe. Potrebno je prenijeti je drugima. Danas u mnogim dijelovima svijeta vlada čudan zaborav Boga. Izgleda kao da sve živi osim Njega. No, istovremeno prisutan je osjećaj frustracije, nezadovoljstva svime i svih. Poželimo uzviknuti: “Nije moguće ovako dalje živjeti! Doista nije!”

8) Upoznajte vjeru

“Pomozite ljudima da otkriju istinsku zvijezdu koja nam pokazuje put: Isusa Krista. Nastojmo i mi sami, upoznavati ga sve bolje, kako bismo ga s uvjerenjem mogli donositi drugima. Stoga je toliko bitna ljubav prema Svetoj obitelji te sukladno tome poznavati vjeru Crkve koja nam ukazuje na značaj Svetog Pisma.”

9) Pomažite: budite korisni

“Ukoliko razmišljamo i živimo u zajedništvu s Kristom, naše oči će se otvoriti. Više se nećemo zadovoljiti s brigom za nas same već ćemo više gledati gdje i kako možemo pomoći potrebitima. Živeći i djelujući tako, shvatit ćemo kako je puno ljepše biti korisnim i drugima na raspolaganju od same brige za sebe samog i za vlastitu udobnost. Znam da vi, kao mladi, težite velikim stvarima, da se želite zalagati za bolji svijet. Pokažite to ljudima, svijetu koji očekuje upravo ovakvo svjedočanstvo učenika Isusa Krista. Svijet koji će, povrh svega preko vaše ljubavi, moći otkriti zvijezdu koju slijedimo kao vjernici”.

10) Čitajte Bibliju

“Tajna je u srcu koje razumije te u izgradnji srca koje je sposobno slušati. To je moguće postići neprestanim razmatranjem Božje riječi i našom ukorijenjenošću i udubljenošću u nju, ulaganjem napora da je se uvijek što bolje upoznaje. Dragi mladi, pozivam vas da postanete što prisniji s Biblijom, imajte je pri ruci kako bi ona bila za vas poput kompasa koji vam označuje put koji trebate slijediti. Čitajući je, naučit ćete upoznavati Krista. Sveti Jeronim vezano na to primjećuje : “Ne poznavanje Sv. Pisma, ne poznavanje je Krista”.

Izvor: http://mladi.hbk.hr/

Facebook Komentari

comments

admin

0 Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave reply

<

+ 17 = 21