Došao sam ovamo kao bezbožnik ali odlazim s ovog mjesta pun Božje ljubavi

Donosimo odlomak iz knjige Razmišljanja Majke Terezije, koju bi svakako trebalo pročitati. Majka Terezija iza sebe ima silan narod; a krenula je na put poput Abrahama – na poziv Boga da napusti svoju i ode u nepoznatu zemlju, jer će Bog iz nje učiniti silan narod (usp. Post 12,2). Iz njezine se nevjerojatne vjere neprestano, po cijelom svijetu za nebo rađa mnoštvo ljudi. Iz nečega što je izgledalo potpuno ludo i beskorisno, izraslo je nevjerojatno dobro. Čitajući knjigu, shvatit ćete kako svatko od nas može pronaći čovjeka koji je sposoban povjerovati.

Došao sam pun mržnje

Jednoga je dana u naš dom za umiruće ušetao jedan čovjek – imamo muški i ženski odjel – i on je ušao ravno na muški odjel. Baš se u to vrijeme dogodilo da su donijeli čovjeka s ulice sa strašnim ranama i prljavštinom i ličinkama i tako dalje. Sestra nije bila svjesna da joj taj čovjek stoji za leđima. Prala je toga čovjeka, čistila ga. Taj je čovjek to promatrao i promatrao način na koji je vodila brigu o njemu. Zatim je izišao, a ja sam se našla tamo – ne znam ni tko je on bio – i on mi se obratio i rekao: „Došao sam ovamo kao bezbožnik, došao sam ovamo prepun mržnje, došao sam ovamo prazan svega što je lijepo, ali odlazim s ovog mjesta pun Božje ljubavi. Spoznao sam da Božja ljubav dolazi do onoga bolesnika kroz ruke te Sestre, kroz oči te Sestre. Način na koji ga je dodirivala, način na koji je bila puna ljubavi, vjerujem da ona u to vjeruje jer je Bog tamo”. Otišao je. Tko je bio, što je bio, ne znam, ali samo da vam pokažem da se ne radi o tome koliko radimo, koliko (ljubavi) ulažemo u djelo – to je Svemogućemu Bogu i to je ljubav za Boga – da Bog nastavlja ljubiti svijet po svakome od nas, po djelu koje vam je povjerio.

Djetetov primjer

Bila sam tako ganuta neki dan: jedna mi je djevojčica iz SAD-a napisala sljedeće (napisao je zapravo njezin otac i uz to mi je poslao novac). Ova je malena trebala ići na prvu pričest i prije pričesti rekla je roditeljima: „Molim vas da mi ne kupujete prvopričesničku odjeću, ne kupujte mi ništa niti mi priređujte slavlje u kući (a bila je jedino dijete u obitelji), nego mi dajte taj novac. Dat ću ga Majci Tereziji za neko njezino dijete, a ja ću ići na svoju Prvu Pričest u školskoj uniformi”. Pogledajte tu hrabrost: dok su sva druga djeca lijepo odjevena, ova malena, iz ljubavi za Božje siromahe, za malene iz Calcutte, ona je bila u svojoj uniformi. I to je tako dirnulo njezina oca i njezinu majku da je majka prestala pušiti, a otac je prestao piti… Ovo je ta prekrasna ljubav, ta nježnost Božje ljubavi – ona je dotakla to malo dijete i kroz to je dijete dotakla roditelje, donijela je mir i jedinstvo i ljubav u obitelj, putem toga malog djela.

Majka Terezija: Gdje je ljubav, ondje je i Bog, Izvor: www.kristofori.hr/ 

Facebook Komentari

comments

admin

0 Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave reply

<

71 − = 63