Gospa od Brze Pomoći – Majka i pomoćnica na našem životnom putu!

Pobožnost Gospi od Brze Pomoći

U američkoj državi Louisiani, na pustom području rijeke Mississippija, položeni su 1718. temelji novoga lučkog grada New Orleansa. Tadašnji upravitelj želi o je djeci osigurati kršćanski odgoj pa je zamolio isusovca o. de Beauboisa da im iz Francuske dovede redovnice odgojiteljice. Otac se obratio uršulinkama koje su prihvatile poziv i došle u Ameriku 1727. Kad je 1763. g. Louisianom zavlada Španjolska, francuskim su uršulinkama došle španjolske u pomoć. Međutim, vlada se opet promijenila i početkom 19. st. opet su zavladali Francuzi, a uršulinskom samostanu ostalo je samo sedam redovnica. I tu se Gospe Brze Pomoći proslavila. Kako?

S. Andreja Nadier pismom je zatražila svoju sestričnu također uršulinku s. Mihaelu Censoul da dođe iz Francuske u New Orleans. Međutim, biskup se tu usprotivio i rekao da će popusti samo ako sam papa Pijo VII. dade dozvolu. Naime, s. Mihaela je bila izvrsna odgojiteljica i puno je značila za odgoj u toj biskupiji. Međutim, s. Mihaela je imala snažnu nutarnju sigurnost u Božji poziv i zatražila ja papinom posredovanje. Čekala je tri mjeseca, kad je u molitvi osjetila snažan poticaj da se uteče Majci Mariji. To je učinila riječima: »Presveta Djevice, ako mi isposluješ brz i povoljan odgovor na moje pismo papi, obećajem da ću u New Orleansu širiti tvoju čast pod nazivom: NAŠA GOSPA BRZE POMOĆI.« Nebeska ju je majka uslišala! Odgovor je bio brz i povoljan! Biskup se jako iznenadio brzom odgovoru pape, popustio je i još se ponudio blagosloviti kip Naše Gospe koji je s. Mihaela dala isklesati. Taj se kip vrlo brzo počeo častiti kao kip Naše Gospe Brze Pomoći.

Značajno je uslišanje za vrijeme požara 1812. kada je na zaziv Gospe, vjetar promijenio smjer i tako poštedio samostan i okolicu od vatre koja je po svim pravilima trebala i njih zahvatiti. Sveta kongregacija obreda je 1928. potvrdila izbor Naše Gospe Brze Pomoći za glavnu zaštitnicu grada New Orleansa i države Louisiane.

Molitva Gospi Brze Pomoći

O Marijo, majko Božja, Ti koja znaš za jade i nevolje ovoga svijeta, bdij bez prestanka nad nama i nad cijelom Crkvom svoga Sina i budi nam uvijek našom Gospom brze pomoći. Pohiti, da nam pomogneš u svim našim potrebama, posebno …, budi nam utočištem za ovog prolaznog života i isprosi nam život vječni, po zaslugama Isusa, svoga Sina, Gospodina i Otkupitelja našega. Amen.

Molitva mladih

Bezgrešna Djevice, Majko brze pomoći, molimo Te, pomozi nam da sačuvamo neokaljanu mladost. Izmoli nam živu vjeru i nepokolebivo ufanje, nauči nas pravoj i svetoj ljubavi prema Bogu i braći ljudima.
Vodi nas i brani da se što dostojnije spremimo za onu životnu zadaću, koju je Presveto Trojstvo namijenilo svakome od nas. Tebi, o Prečista, prikazujemo svoje radosti i tjeskobe, svoje borbe i poraze, svoje pobjede, želje i nadanja.
Primi ih, posveti i prikaži svome Sinu, Spasitelju našemu, za čitav svijet, napose za sve one, koji kao i mi žele sačuvati čistu i svetu mladost. Amen.

Izvor: //ursulinke.hr/

Facebook Komentari

comments

admin

0 Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave reply

<

7 + 1 =