Je li ljepota novoga života u Kristu vidljiva u našem životu?

2. NEDJELJA PO BOŽIĆU

Druga nedjelja po Božiću usmjerava čežnju našega srca prema Nebu. Bog je postao čovjekom i sišao k nama. Mi kao djeca Božja smijemo ući u kraljevstvo nebesko.

Kraljevstvo nebesko nije daleko nego blizu. Već sada živimo u nadi blaženog savršenstva. Knjiga mudrosti slavi mudrost koja je predstavljena kao osoba. Bog je poslao Krista koji je mudrost Božja koja je postala čovjekom. U njemu susrećemo Oca, a Duh Sveti usmjerava naša srca tako da Boga spoznajemo i njega ljubimo. Sv. Pavao kaže, da vjernici i krštenici pripadaju Isusu Kristu. Po njemu smo oslobođeni od pošasti grijeha. Život Božji pokazuje svoju snagu svima koji vjeruju u Boga i ljube braću i sestre u Kristu.

Pitamo se je li ljepota novoga života u Kristu nekako vidljiva u našem životu? Ona osvjetljava našu svakodnevnicu i podiže nas iznad zemaljskoga. Kraljevsko dostojanstvo djece Božje ispunja nas radošću i daje da bolje razumijemo smisao života. U teškim i patničkim trenutcima može nam dati utjehu kada svjetlo betlehemsko obasjava tamu ovoga svijeta i sjedinjeni s djetetom u jaslama nam dariva vječni život.

Evanđelje po Ivanu govori o Božjoj riječi koja ja postala tijelo i stupila u vrijeme. Bog sam se ne straši nama doći. On je postao malenim da nas obuče u svoju božansku slavu. Što znači djeca Božja shvaćamo u vjeri. Radi se o samom sudjelovanju u nadnaravnom Božjem životu. To nam samo omogućava ljubav nebeskoga Oca koji nam je poslao svoga sina da nas oslobodi od ropstva i vodi u slobodu. Zar to nije velika budućnost za naš život? Zapovjedi Božje su upute da očuvamo pravu slobodu koju nam je Bog u svojoj ljubavi dao da usavršavamo naš život.

Pogledajmo još jednom ove Božićne nedjelje jasle. Mnogo toga nas može nadahnuti: da je vjera pastira u svojoj jednostavnosti bila otvorena za božansko. Sudjelujemo u pjesmi anđela koji su navijestili mir na zemlji. Radujemo sa s Marijom i Josipom da su donijeli svijetu otkupitelja. Otkupitelj nas čeka. Mi nismo njemu maleni. On nam dariva svoju milost i šalje nas svim ljudima koje u životu susretnemo. Božić nije blagdan ograničenog trajanja. Obasjani Božjim svjetlom u Betlehemu živimo u tom svjetlu i drugima govorimo o njemu. Tako nas božićna poruka povlači u svoje krug.

Danas nam kaže evnađelje, veliki proslov Ivanova evanđelja što se tu događa. ” Svjetlo svijetli u tami, i tama ga ne obuze. Došao je k svojima, a njegovi ga ne primiše”. Usred ove žalosti puca vijest: “Riječ je tijelom postala i nastanila se među nama i vidjesmo njegovu slavu, slavu koju ima kao Jedinorođenac od Oca, pun milosti i istine”. To gledanje, to nalaženje obećano nam je, ako ne prestanemo tražiti. Pastiri su se nakon objave anđela dali na traženje djeteta. Ta radost nalaženja obećana je nama. Mi smijemo jedan drugom poželjeti radost nalaženja kod Krista-Djeteta. Ali jedno se pretpostavlja: da ne prestanemo tražiti. Tu božićnu radost želim svima nama. Pastiri su nam primjer: Ispunjeni nebesko radošću objavili su svim ljudima radosnu vijest. Dijete nam je rođeno. On je Krist Gospodin! Amen

don Luka Vuco

Facebook Komentari

comments

admin

0 Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave reply

<

− 3 = 6