Kako pomoći prijatelju u nevolji? – 1.dio

1. Ne postavljajte se iznad vašeg prijatelja, već budite ravnopravan sugovornik

Možda ste po nekim pitanjima iskusniji od svog prijatelja, ali niste sveznajući. Poštujte njegovu osobnost. Vi promatrate njegov problem iz drugog kuta, i to je vaša prednost. Ovo je prilika kada vaša stečena životna iskustva, kao i izgrađenost cjelokupne vaše osobnosti i karaktera, mogu pomoći drugom čovjeku.

2. Nemojte svom prijatelju reći: “Ne trebaš se tako osjećati”

Istina je da problemi nisu uvijek tako nerješivi kako izgledaju osobi koja je njima preopterećena. Međutim, vaš prijatelj osjeća kako je njegov problem težak. Kad mu netko predloži da njegovi osjećaji nisu na mjestu i kaže mu kako bi se trebao osjećati, tada će uz svu težinu svog “nerješivog” problema imati još dodatnu brigu vezanu za svoje “pogrešne” osjećaje.

3. Ne zalazite u detalje

Vaš prijatelj je došao k vama jer vam vjeruje. Nepromišljeno je istraživati sve detalje. Izvlačeći iz njega više nego što on sam želi reći, rušite povjerenje koje vam je poklonjeno. Ako pomisli da vam je rekao previše, može požaliti zbog toga, osjećati se neugodno ili se postidjeti. Zbog toga vas može kasnije izbjegavati. Zato, neka on sam odluči koliko će vam se otvoriti.

4. Nemojte svom prijatelju reći što je ranije trebalo učiniti

Ako je nečija kuća izgorjela, nećete mu dati upute za zaštitu od požara, nego ćete mu pomoći pronaći krov nad glavom. Ako vam se obrati prijatelj koji ima problem, nemojte mu otežavati govoreći mu što je ranije trebalo učiniti.

5. Ne precjenjujte svoje mogućnosti

Ako procijenite da problem vašeg prijatelja nadilazi vaše mogućnosti, uputite ga da se posavjetuje sa čovjekom za kojeg smatrate kako će ga mudrije savjetovati od vas, jer je uspješno pobjedio slične probleme. Ili, ako je problem specifičan, možete ga uputiti na neku ustanovu koja će moći više pomoći od vas.

Izvor: Znakoviporedputa.com

Facebook Komentari

comments

admin

0 Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave reply

<

8 + 2 =