Kaštelanske vjeronaučne olimpijade 1997. – 2016.

Iz ovog osvrta doznat ćete na neki način povijest organiziranja Vjeronaučne olimpijade u župi Kaštel Novi i u Splitsko- makarskoj nadbiskupiji sredinom devedesetih godina prošlog stoljeća. Kaštela su poznata po sudjelovanju na olimpijada, a prošle godine malo je nedostajalo da ponovo dadu novog državnog prvaka (osvojeno 2. mjesto)

Ovdje pogledajte galeriju slika sa završnice XX Kaštelanske vjeronaučne olimpijade.

1996. godine zajedno s vjeroučiteljicom iz moje škole Katicom Radačić pripremam župnu ekipu za sudjelovanje na kvizu znanja na 1. Susretu Hrvatske katoličke mladeži koji se održava te godine u Splitu (velika dvorana na Gripama). Između 200 ekipa osvajamo 4. mjesto i tu počinje naša aktivnost i zanimanje za vjeronaučna natjecanja.

1997. godine bez prethodnog nadbiskupijskog natjecanja (nije bilo zainteresiranih župa) zajedno s OŠ Blatine Škrape predstavljamo na završnici olimpijade u Križevcima svoju nadbiskupiju i osvajamo 6. mjesto. Te godine smo organizirali prvi puta školsku razinu natjecanja u župi Kaštel Novi (škola „Bijaći“) na kojem se prijavilo 19 ekipa s 95 natjecatelja (ekipe se tada brojile 5 članova)

1998. godine tri vjeroučiteljice Katica Radačić, Draga Kegalj i Ivana Bulić uz pomoć i potporu tadašnjeg pomoćnog biskupa mons. Marina Barišića organiziramo prvo izlučno natjecanje (6 natjecateljskih ekipa od čega su dvije ekipe iz naše župe) kod Salezijanaca na splitskom Kmanu i ponovno smo na završnici Vjeronaučne olimpijade u Križevcima te u godini Duha Svetoga osvajamo 1. mjesto i postajemo državni prvaci (natjecanje tada vode pok. Don Luka Depolo koji nas uskoro napušta i njegov suradnik Božo Skoko). Ova pobjeda daje poticaj na veliko druženja mladih u župi se osniva Župna udruga mladih koja od 2003. nosi ime Bl. Ivana Merza i prva smo udruga u Hrvatskoj koja nosi to ime. Njen voditelj je vjeroučitelj Mario Žuvela. (O. Božidar Nagy blagoslovio zastavu udruge na svečanoj euharistiji u Kaštel Novom, svega 4 mjeseca nakon beatifikacije u Banja Luci)

1999. godine ponovno smo sudionici nadbiskupijskog natjecanja koje je održano u Kaštel Sućurcu. Ovo je posljednja olimpijada koja se održavala na stari način (prvo se pisao test, a nakon toga usmeni dio- odgovori na pitanja). Naša škola nije se plasirala na državnu završnicu olimpijade. Ja i vjeroučiteljica Katica Radačić (i danas smo članovi nadbiskupijskog povjerenstva Vjeronaučne olimpijade) uključeni smo 2000. godine u natjecanje pod vodstvom don Josipa Periša- novoimenovanog predstojnika katehetskog ureda u Splitu. Aktivno sudjelujemo u sastavljanju igara (među njima i Milijunaka) i pitanja za natjecanja te tako nismo mogli pripremati ekipu za natjecanje, ali smo neprekidno povećavali interes na našoj školskoj razini, pa su se godinama od 5 osnovnih kaštelanskih škola njih 4 aktivno uključile u naše natjecanje. Već više godina organiziramo zajedničko natjecanje – školska razina za te škole. Ni to nije bilo dovoljno pa smo počeli s natjecanjem učenika nižih razreda (od III. do V. razreda) i natjecanje nazvali MALA OLIMPIJADA. Osim natjecanja u kvizu osmislili smo i akcije sakupljanja starog papira (održano 16 akcija na kojima je sakupljeno 118 tona papira) koja se bodovala i bodovi pripisivali bodovima s kviza i tako dobio sveukupni pobjednik.

Specifičnost naših kaštelanskih olimpijada sastoji se u tome da svake godine tijekom mjeseca prosinca skratimo sadržaje natjecanja na točno 4 stranice materijala i ponudimo ih natjecateljima. Kako u ekipi ima 4 natjecatelja svaki uči jednu stranicu (mogu i više) i kada započne natjecanje ono je u potpunosti grupno (ekipno) u svim igrama. Otvaranje olimpijade godinama je na veliki župni blagdan sv. Fabijana i Sebastijana, 20. siječnja i traje tri dana. Kako na natjecanju nastupaju i osmaši i prvopričesnici, svi su jednako motivirani jer pobjednike proglašavamo po razredima tako uvijek i najmlađi trećaši imaju motiv jer se među 10-12 ekipa bira i njihov pobjednik koji odlazi u veliku završnicu. (Da i ne nabrajam da se godinama događaju situacije da su četvrtaši i petaši izjednačeni s bodovima osmaša). Pobjednike nagrađujemo besplatnim izletom na kojem igramo završnicu natjecanja u kojima nagrađujemo sve nazočne ekipe prigodnim poklonima.

I tako dođe organizacija 20. vjeronaučne olimpijade u siječnju 2016.

Naša prva e-olimpijada održala bi se u subotu 16.1.2016. a to je subota prije službenih natjecanja (međuškolska natjecanja održavaju se u petak 22.1.) pa bi školske ekipe mogle provjeriti svoju formu pred službena natjecanja.

E- olimpijada je zamišljena tako da se zainteresirane ekipe prijavljuju na internetsku adresu naše škole ili udruge Bl. Ivan Merz Kaštela do četvrtka 14.1.2016. godine. Te subote 16.1. u istoj sekundi šaljemo pisani ispit kojeg ćemo mi sastaviti svim ekipama koje uz internetski pristup (u svojoj župi, školi ili obiteljskom domu jednog člana ekipe jer i cilj natjecanja je njihovo međusobno druženje i zajedništvo) rješavaju ispit te riješeni ispit pošalju natrag što prije na e-adresu s kojeg su ga dobili. U slučaju istog broja bodova odlučivat će brzina poslanog ispita koja će biti kod nas na internetu evidentirana. Najbolje ekipe s e-olimpijade ugostit ćemo već u iduću subotu 23.1.2016. na našoj velikoj završnici i fešti.

Mario Radunić, učitelj

Facebook Komentari

comments

admin

0 Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave reply

<

22 + = 23