Opet dolaziš k svojima

Boga se često opisuje najrazličitijim epitetima. Naziva ga se dobrim, svetim, mudrim, skrivenim, prisutnim… No, jedan naš stari teolog zapitao se: može li se Boga nazvati i naivnim?

Neka se nitko ne sablazni, ali Bože, ti doista ponekad ispadaš prilično naivan. Tužno si živio i umro. Tužno si se i rodio. I mi ćemo za nekoliko dana proslaviti tvoj rođendan. Sa svim popratnim sadržajima, sa svjećicama i jaslicama, anđelčićima i kolačićima, ovčicama i kravicama… Nabacit ćemo fasadu blještavila preko problema ovoga svijeta, možda čak uz prigodne riječi o ljubavi, dobroj volji i miru. I zahvalit ćemo ti, Bože, što si nam poklonio par dana dopusta, u kojima ćemo se manje osvrtati na probleme i tjeskobna pitanja ovoga svijeta. Jer, čemu se suočavati sa njima? Lakše je pobjeći u bajkovito – romantični svijet koji nam omogućuje proslava tvoga rođendana! Dobro, ako slučajno i uočimo kakav tužni slučaj siromaštva ili bolesti, nazvat ćemo koju humanitarnu akciju na 060 i osjećati se bolje. A ti, Bože, ako si imao kakav drugi plan sa svojim rođenjem, onda si opet ispao prilično naivan…

Jer, ti ipak ne odustaješ! Opet dolaziš k svojima. Ti, Svjetlo, dolaziš zapaliti slabe svjetiljke naše vjere i ne dopuštaš nam da zatvorimo oči pred problemima i bijedom ovoga svijeta. Jer, duboko si svjestan koliko je na ovom svijetu onih koje je život satrao i nastavlja satirati, koji sa mukom slušaju naše romantične pjesmice o Božiću. Da, njima si želio biti najbliži, jer pokazao si – ovo je tvoj svijet. U svojoj, netko će reći, naivnoj, dobroti, sišao si sa nebesa radi nas i našega spasenja. I to uporno nastavljaš činiti u onima koji su u očima ovoga svijeta jednako naivni, koji vjeruju da se nešto može promijeniti. Da se nešto i jest promijenilo tvojim dolaskom. I promijenit će se, ako i mi povjerujemo da je Svjetlo istinsko jedina stvarnost koju tama ne obuze. I ako to Svjetlo zaželimo donijeti svima. Kako? Za početak, tako da nađemo načina da “nekome budemo suputnikom i supatnikom i, ako je moguće, razveseliteljem. Možda će to biti baš bespomoćnom šutnjom. Ali ako možemo, pronađimo načina da to bude – a da nikome ne smetamo – djelom” (B. Duda).

A ti, Bože… Po nama iznova pokaži da naivan ne znaš i ne možeš biti…

Autor: I. J.

Facebook Komentari

comments

admin

0 Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave reply

<

+ 17 = 20