Oproštajni govor župnika don Darija Čorića na ispraćaju don Luke Vuce

„Domovina je naša na nebesima, odakle iščekujemo Spasitelja, Gospodina našega Isusa Krista,.. on će preobraziti ovo naše bijedno tijelo i suobličiti ga tijelu svome slavnome“ riječi su svetog pavla u poslanici Filipljanima. (Fil 3,20)

Promatrajući život našeg don Luke, živeći i surađujući s njim u župi sv. Petra ap. u Kaštel Novom zajedno nepunih 5 godina, kao njegov kolega i nasljednik na župničkoj službi, mogu reći da se don Luka sav davao po ovoj Pavlovoj rečenici. Dok je bio među nama, znao se boriti za boljitak naše Domovine te izgovorenom i daleko poznatom pisanom riječju. Želio je da svaki čovjek u našoj Domovini, a posebno onaj mali, bude uvažen i vrednovan u poštenom radu. Bio je britak i mudar u svojim člancima želeći vodeće strukture našeg društva prizemljiti u kazati im koja je potreba maloga čovjeka. On se gotovo cijeli davao za maloga čovjeka. Kada bi mu pristupili ljudi i rekli da su u materijalnoj potrebi, nije ispitivao ima li opravdanog razloga za pomoći im već što bi se kod njega novca u tom trenutku našlo rado bi dao. Kod djece i mladih se vodio željom da im bude blizak i da ih privuče u crkvu. Boljelo ga je što njegovi krizmanici i mlade obitelji ne idu na svetu misu, kao i ona djeca koja nisu redovito pohađala župni vjeronauk. Osjećao je koliko je važna uloga župnog vjeronauka pa se potrudio izdati nekoliko knjiga koje bi koristile djeci i mladima u vjerskom odgoju. Te svoje knjige je rado nudio i kolegama svećenicima da im budu od koristi u održavanju župnog vjeronauka.

Njegov odlazak u bolnicu na operaciju prije više od dva mjeseca osjetila je i naša župa i ja kao župnik, kojemu je don Luka rado i pouzdano pomagao. Kada bi mu povjerio neku obavezu da mi pomogne, znao bih ga upitati: „ Luka hoćeš li ti to moći?“ a on bi znao odgovoriti: „ Ja sam još u snazi kao mladomisnik!“ Doista do zadnjeg dana naš Luka je revno i predano vršio službu svećenika jer je to volio i zato je osjećao u sebi mladomisničku snagu.

Nedostajat će nam naš Luka, jer je 42 godine sebe davao našim Kaštelima, nedostajat će na poseban način vjernicima iz Rudina, njima 2055 kojima je bio na raspolaganju svakog dana imati svetu misu u crkvi sv. Leopolda Bogdana Mandića, koji je i sam sagradio. Dragi naš don Luka, u ime svih župljana župe sv. Petra u Kaštel Novom i u moje ime hvala ti na svoj onoj spremnosti koju si pokazivao u svom svećeničkom životu.  Svete mise za našeg don Luku biti će u našoj župi u nedjelju u 08:00, 10:00 te i 11:30 sati. Nebeski Otac koji te pozvao, bio ti milostiv i primio te u svoje nebesko Kraljevstvo. Počivao u miru Božjem.

don Darijo Čorić

Facebook Komentari

comments

admin

0 Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave reply

<

3 + 3 =