Pet stvari koje bih volio da sam znao prije braka

slika

U posljednje sam vrijeme dosta razmišljao o tome što bi parovi trebali znati prije nego uđu u brak. Između ostalog, radio sam na reviziji priručnika Priprema za brak u izdanju Obiteljskog života kojeg koriste pastori i savjetnici diljem zemlje u predbračnim savjetovanjima. Nadalje, moja mlađa kći Missy se nedavno udala. Kao roditelj razmišljate o svim stvarima koje biste trebali reći djetetu prije braka i čini vam se kao da ništa nije dovoljno.

Kada smo se Merry i ja pripremali za brak, prošli smo kroz savjetovanje i primili mnoštvo dobrih savjeta. Ali postoje neke važne stvari koje nismo u potpunosti razumjeli. Dakle, da ja razgovaram s parom koji se sprema vjenčati, evo što bih im rekao o pet stvari koje bih volio da sam znao prije braka.

#1: Brak se ne vrti oko tebe. Nije najvažnija tvoja sreća i samo ispunjenje. Tu se ne radi o ispunjavanju tvojih potreba. Radi se o zajedničkom prolaženju kroz život, služenju Bogu i jedno drugome. Radi se o osnivanju obitelji. Radi se o predavanju vlastitog života drugoj osobi, mada ćete za deset, dvadeset ili trideset godina biti sasvim drukčiji ljudi no što ste danas.

#2: Naučit ćete bolnu lekciju – oboje ste jako sebični. To je možda teško shvatiti tijekom sretnih dana zaruka kada je sve u nekoj izmaglici, ali je istina te mnogi parovi budu šokirani time tijekom prve godine braka. Važno je znati da ćete doći do tog otkrivenja sebičnosti jer se tada možete prilagoditi i bit će vam puno lakše.

#3: Osoba koju najviše volite je također osoba koja vas može najviše povrijediti. To je rizik i bol koju donosi brak. A ljepota braka je u tome da radite na svojoj boli i povredi i u zajedničkom rješavanju sukoba i problema.

#4: Ne možete uspjeti sami. Očito je da je brak težak –  samo pogledajte koliki brakovi završavaju razvodom. Zato je ključno i kritično da u središte svojih života i braka stavite Boga koji je stvorio brak. Morate se oslanjati na Boga za snagu, ljubav, mudrost i izdržljivost kako bi vaš brak trajao cijeli život.

#5: Nemojte nikada prestati uživati jedno u drugome. Nemojte nikada zaboraviti da je brak predivan dar u kojem trebamo uživati. Knjiga Propovjednika 9,9 kaže: „Uživaj život sa ženom koju ljubiš u sve dane svojega ispraznog vijeka koji ti  Bog daje pod suncem, jer to je tvoj udio u životu i u trudu kojim se trudiš pod suncem.“

Uživajte u malim stvarima sa svojim supružnikom: hrani koju oboje volite, bilo da jedete kod kuće ili u restoranima… filmovima koji vam se sviđaju… malim internim šalama koje ne razumije nitko drugi… trenutcima kada nasmijavate jedno drugoga… igrama koje igrate zajedno.

I usredotočite se na stvaranje zajedničkih uspomena: planirajte posebne spojeve i vikende nasamo. Pobrinite se da odvojite vrijeme jedno za drugoga nakon što dobijete djecu. Kada ostarite, nećete se okrenuti unatrag i prisjećati kako je bilo divno kupiti taj novi komad namještaja ili gledati super emisiju na televiziji. Sjećat ćete se što ste radili zajedno, vidjeli zajedno i stvorili zajedno.

Što je s vama? Da vi razgovarate sa zaručenim parom o tome što biste voljeli da ste znali prije braka, što biste im rekli? Zapišite svoje ideje u prostor za komentare.

Piše: Davi Boehi, Izvor: www.obiteljskizivot.com

Facebook Komentari

comments

admin

0 Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave reply

<

17 + = 18