Poštuj zakone!

19. DAN

„Voljeti je (mudrost) znači držati njene zakone,
a posluh njezinim zakonima
pouzdana je besmrtnost.“
(Mudr 6,18)

 

Dvadeset druga lekcija – Poštuj zakone

Svatko od nas pozvan je da poštuje zakone. O građanskim zakonima ne bih htio govoriti, želim se dotaknuti zakonima koje nalaže Crkva. Kao krštenik podložan si zakonima Crkve i onome što ona propisuje. Dobro je poštovati zakon i obdržavati ga jer Crkva uvijek u svojim zakonima propisuje ono što je minimalno. Tako da onaj tko obdržava samo zakon Crkve zapravo čini minimalno za svoj duhovni rast. Ti pak teži za višim jer zakoni nisu svrha za sebe niti će te na kraju zakoni spasiti – ta spašava te Božje milosrđe. No, zakoni su ti dani kako bi ti bili pomoć pa bi bilo ludo ne koristiti ono što ti Crkva daje. Zakoni nisu samo ljudska uredba, sjeti se da nam i Bog daje zakone koje nazivamo zapovijedima. Prvi zakon bio postojao je još u raju, u Knjizi Postanka možeš pročitati kako je Adamu bilo zabranjeno uzimati plod sa stabla dobra i zla. Božja riječ tako nam pokazuje da su zakoni bili potrebni čak i u najidealnijem sustavu. Zakoni, stoga, po sebi nisu loši. Njihova zadaća je da usmjeruju čovjeka i pomažemu. U tome se otkriva smisao onih Isusovih riječi da nije čovjek radi subote, nego je subota radi čovjeka.

Isus nije došao da bi ukinuo zakon jer on zna da ti je zakon potreban. Došao je da bi zakon dopunio, dao mu ispravno tumačenje a da ne promijeni ništa od Božje objave. Isus jedini može dopuniti zakon jer je on sami Bog, on je ispunjenje zakona. On je onaj koji je veći od Mojsija, Davida i Salomona. On naviješta Božju riječ, ali i Božju volju svojim djelima čime daje mjerilo svemu. Ne samo da je Isus došao ispuniti zakon nego je došao i ispuniti tvoj život da ga imaš u izobilju. Njegov zakon je savršen jer se ne zaustavlja samo u vršenju određenih propisa nego jer najveća zapovijed postaje ljubav. On je po novom savezu upisan u našim srcima kako je Bog obećao: „Zakone ću svoje staviti u dušu njihovu i upisati ih u njihova srca. I bit ću Bog njihov, a oni narod moj“ (Heb 8,10). Zato sve što činiš čini iz ljubavi. Ako vršiš zakon vrši ga iz ljubavi jer je to izvrsniji put od izvršavanja samoga slova.

„A mi znamo da je Zakon dobar
ako se tko njime služi zakonito.“
(1 Tim 1,8)

Razmatranje današnjeg evanđelja:


Mt 5,17-19: U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima:

»Ne mislite da sam došao ukinuti Zakon ili Proroke. Nisam došao ukinuti, nego dopuniti. Zaista, kažem vam, dok ne prođe nebo i zemlja, ne, ni jedno slovce, ni jedan potezić iz Zakona neće proći, dok se sve ne zbude. Tko dakle ukine jednu od tih, pa i najmanjih zapovijedi i tako nauči ljude, najmanji će biti u kraljevstvu nebeskom. A tko ih bude vršio i druge učio, taj će biti velik u kraljevstvu nebeskom.«


Ponovo pročitaj današnje evanđelje pa zastani par minuta u tišini razmišljajući što ti Bog želi reći s ovim tekstom.

Ono što Bog kaže i obeća jednom se mora ostvariti. Božja riječ uvijek se ispunja, ali ne kako ti hoćeš nego kako on hoće. Upoznaješ li se s Božjom riječi? Čitaš li Sveto pismo? Sveti Jeronim jednom je rekao da onaj tko ne poznaje Sveto pismo ne poznaje ni Isusa Krista. Zato se potrudi upoznati Isusa Krista, hrani se onim što je Bogom nadahnuto. Koliko je važno čitati Bibliju kaže sam Isus kad poručuje da ne živi čovjek samo o kruhu, nego o svakoj riječi koja izlazi iz Božjih usta (Mt 4,4). Čitajući Bibliju u njoj ćeš naći sve potrebno za služenje Bogu, pomoć će ti u borbi protiv grijeha i bit će ti vodilja kroz pustinju. Međutim, Biblija nije knjiga koju samo treba čitati. Nju treba proučavati i primjenjivati u svome životu i tek tada ćeš doživjeti njenu puninu. Ako čitajući nešto ne razumiješ postoje brojni učeni ljudi koji su svoj život posvetili proučavanju Pisma pa se kod njih raspitaj. Osim toga, po pitanju zakona, znaš li nabrojati deset zapovijedi? Imaš li ljubavi u izvršavanju zakona? Zastani na nekoliko minuta pa promisli odgovore na ovim pitanjima i donesi konkretne odluke za dalje.

Današnji zadatak: Podsjeti se i nauči napamet deset Božjih zapovijedi. Ne zaboravi na tjedni zadatak.

Molitvu izmoli naglas.

Molitva: Čuj, Izraele! Gospodin je Bog naš, Gospodin je jedan! Zato ljubi Gospodina, Boga svoga, svim srcem svojim, svom dušom svojom i svom snagom svojom! Riječi ove što ti ih danas naređujem neka ti se urežu u srce. Napominji ih svojim sinovima. Govori im o njima kad sjediš u svojoj kući i kad ideš putem; kad liježeš i kad ustaješ. Priveži ih na svoju ruku za znak i neka ti budu kao zapis među očima! Ispiši ih na dovratnicima kuće svoje i na vratima svojim!

Svojim pamćenjem pokušaj urezati ovaj tekst iz Pnz 6,4-9 u svoje srce.

18. dan duhovnih vježbi: Ispovijed je novi početak

mag theol. Darko Rapić

Facebook Komentari

comments

admin

0 Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave reply

<

10 + = 12