Stajati pred Bogom

Riječ “stajati pred Gospodinom” ili “stati pred Boga” nije rijetka u Bibliji. Naoko jednostavna, po sebi razumljiva, da ne reknem zanemarljiva, ona u sebi krije veliku poruku i uključuje zasebne pretpostavke.

Stajati pred nekim znači biti mu sugovornik, ili, kako se to kaže, partner. Biti JA nasuprot TI. I, doista, biblijska vjera, za razliku od svih drugih religija, jest vjera u kojoj se Bog i čovjek odnose kao sugovornici, partneri, saveznici. Riječ “savez” tako je česta u Bibliji, a ona pretpostavlja ugovor, dogovor, dogovor između partnera. Ona, dakle, pretpostavlja da je čovjek Božji partner, sugovornik. Čovjek STOJI pred Bogom.

Da bi mogao stajati pred Bogom, s njime govoriti, biti njegov partner, čovjek mora biti svoj, mora biti on.

Sugovorništvo pretpostavlja da su oboje strane samostojne. I zato je razvijanje vlastite osobnosti, potvrđivanje svoga bića uvjet da čovjek može postati sugovornik, partner, saveznik Božji.

Uostalom, sama riječ stajati uključuje u sebi ” stajati na vlastitim nogama”. A znamo što to u našem izričaju znači. Na vlastitim nogama stoji onaj koji ima vlastitu glavu, vlastito mišljenje, vlastito osjećanje, koji nije sjena nego čovjek, ne oponašanje drugih već vlastito ponašanje.

Stajati pred Bogom znači stajati na vlastitim nogama.

vlč. Ivan Golub, Čežnja za licem

Facebook Komentari

comments

admin

0 Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave reply

<

88 − = 79