Svaki čovjek u sebi skriva sliku Isusovu!

Ona je bila mlada majka u vremenu kad se vjerovalo da onaj koji štedi šibama kvari dijete. Ona u svom srcu nije u to vjerovala.

Jednoga dana kada je njen sin učinio nešto što zaslužuje kaznu šibom prvu u svom život, ona je naredila dječaku da joj iz vrta donese šibu. Dječak je otišao u vrt i dugo ga nije bilo. Na koncu je plačući donio kamenčić i rekao da šibe nije našao, ali je našao mali kamen i da ga može kazniti kamenom. Tada je majka počela plakati jer je sve gledala očima djeteta. Ona je uzela svoga sinčića u naručaj i oni su neko vrijeme zajedno plakali. Tada su položili kamen u regal i on je tamo ostao kao trajno obećanje koje su u tom momentu dali: Nikada nasilje! Kamen kazne je postao kamen spoznaje da smo često bez ljubavi.

Čitanje Starog zavjeta nam donosi bitnu rečenicu: „Budite sveti jer je Gospodin Bog vaš svet“. U toj rečenici je sadržana zapovijed ljubavi. U Novom Zavjetu je sadržana ista zapovijed: „Budite milosrdni kao Otac vaš nebeski“. U pripovijesti o sudu nam stoji da mi ne smijemo vrhovni sudci i gospodari života i smrti. No ipak smo pozvani na sudjelovanju u biću Božjem, jer moramo ostvariti sliku onoga što je Bog: Ljubav. Postoji zapovijed da ne ljubimo samo ljude svoga plemena, nego da ljubimo i svoje neprijatelje: Ljubite svoje neprijatelje i molite za one koji vas progone.

Sv. Pavao piše u poslanici Rimljanima „Blagoslivljajte vaše neprijatelje i ne proklinjite ih“. Jedan kineski car je rekao daće uništi svoje neprijatelje. Kasnije su ga vidjeli kako skupa s njima jede. „Zar nisi htio uništiti svoje neprijatelje“? pitali su ga. On je odgovorio da ih je uništio jer ih je učinio svojim prijateljima. Ljubav prema bližnjima uključuje i ljubav prema neprijateljima i temelji na savršenstvu Božjemu. Svaki čovjek u sebi skriva sliku Božju i nije sam za sebe slika Božja, nego je to i u neprijatelja. I neprijatelj je čovjek kao i mi. Nad njima izlazi sunce i pada kiša kao i nad nama. Savršen je samo Bog. Bog želi obratiti i one koji nam nisu dragi. Sve nas Bog želi dovesti u Kraljevstvo nebesko. Tamo će biti samo prijatelji Božji. Zlo ljude zarobljava: Mrzimo zlo na njima, a njih sažaljujemo, jer su robovi zla. Samo ljubav nadvisuje zlo, kao što nam je Isus pokazao. On daje život za prijatelje i neprijatelje. Ujedinjeni s Gospodinom činimo dobro svim ljudima. Svaki čovjek u sebi skriva sliku Isusovu, nije samo on hram Duha Svetoga. Isus kaže: „Što ste učinili mojoj najmanjoj braći meni ste učinili“.

Jedna indijska priča govori o psu koji je bio zatvoren u sobu u kojoj su sve četiri strane bile obložene ogledalom. Ušavši u tu sobu pas se je prepao i počeo uz režanje pokazivati zube. Jednako takvih zlih pasa je susretao trčeći na svim stranama sobe. Na koncu je uginuo od umora. A da je mahnuo repom svi bi mu psi isto tako prijateljski uzvratili.

don Luka Vuco

Facebook Komentari

comments

admin

0 Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave reply

<

46 + = 47