U ovom djetetu iz Betlehema pobijedili su život i ljubav!

Božićna  svečanost je  blagdan darivanja. Međutim u središtu blagdana Božića stoji nevjerojatni događaj da je Bog postao čovjekom.

Dijete je nama rođeno, otkupitelj, Krist  Gospodin. Nije rođen u  kraljevskoj kući,  nego u štali u Betlehemu. Naš Bog nije daleko od nas,  nego nam dariva svoje zajedništvo. To je radosna  poruka da je zajedništvo s nama milost Božjeg djetinjstva. Mi  slavimo i dijelimo  jedan s drugim radosnu poruku Božića. Kako Bog dolazi k nama?

Isus je vječna Riječ Očeva koja izlazi iz Glave Očeve kao što i nama ljudima miso ili riječ izlazi iz naše glave. Kad čovjek odluči on pretvara svoju misao ili riječ u djelo. Djelo je plod ljudske misli. Tako i Bog šalje svoju misao na zemlju koja postaje  dijete u Mariji i rađa se u Betlehemu. Isus je dakle Misao ili Riječ Božja koja nam se dariva da i u nama stanuje. Evanđelje  sv. Ivana govori daje Riječ ili Misao Božja postala čovjekom, i da je ta Riječ Bog.

Mi stoga slavimo u Božiću  blagdan ljubavi Božje Tako je navještena Riječ Božja u tekstovima Staroga zavjeta. Proroci  govore da je ta Božja Riječ  navještaj spasenja koja je poslana na svijet da otkupi ljude  od grijeha. Svijetlo Božje  je osvjetlilo zemlju da bi otjeralo grijeh i smrt. Tko Sina Božjega  primi u vjeri, prima spasenje. Zajedništvo  s riječju Božjom koja je postala čovjekom ispunja mirom život kršćana  i daje nam nadu  i za život nakon smrti.  Život i ljubav  su pobijedili u ovom djetetu  iz Betlehema. U Isusu  Kristu,  koji je u dobi od trideset i tri godine za grijehe svih ljudi umro na križu i treći dan uskrsnuo.  Ovoga Isusa čije rođenje danas slavimo, očekujemo iz Neba u slavi. On će  ponovno doći da sudi žive i mrtve.

Božić se ne odnosi samo na prošlost nego  i na budućnost. Gdje susrećemo Sina Božjega otkupitelja u našem životu? Kada nosimo u srcu vjeru  tada zahvaljujemo Bogu. Po vjeri  imamo živi  pristup  Kristu Gospodinu i  otkupitelju.  Samo onaj koji vjeruje  ili pokušava vjerovati može moliti.  U molitvi  se događa izmjena  Boga i čovjeka, jedna  sasvim prijateljska  povezanost kada Boga nazivamo svojim Ocem i Sina Božjega Isusa  kao čovjeka našim bratom. Jer je za vjernike  to stvarnost  koja prožima naš život i zato susrećemo i u našim susjedima, ljudima  Boga Gospodina. Posebno siromasima, bolesnicima i umirućima  da im možemo dati nadu u vjeri. Konačno ga susrećemo  u Sinu Božjemu koji je postao čovjekom u riječi sv. Pisma i u oltarskom sakramentu. U svakoj Svetoj misi  slavimo smrt i uskrsnuće Kristovo. Pod prilikama kruha i vina je Gospodin je kod nas i jača u blagovanju  svete pričesti da je Gospodin nama blizu, on je među nama prisutan.

U tom smislu  želimo svima nama  blagoslovljeno  božićno  vrijeme i Božju zaštitu i blagoslov za cijeli naš život na zemlji  dok jednom ne primimo  savršena  u kraljevstvu nebeskom. Amen

don Luka Vuco

Facebook Komentari

comments

admin

0 Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave reply

<

22 − = 14