Zašto Isus jedini zaslužuje vjeru i povjerenje?

Činjenica je da se vjernici i nevjernici dive Isusovom uzvišenom, uravnoteženom, mudrome i nesebičnom životu.

Ljudi često kritiziraju članove Crkve ako ne slijede Isusov nauk. Isus je svakako i za njih prva moralna osoba ljudske povijesti od koga se broje godine naše ere. On je zapravo po svojim djelima prekretnica ljudske povijesti, svjetionik moralnih vrijednosti i idealno utjelovljenje najboljih ljudskih kreposti i moralnih zakona, koji se nije skanjivao ni dati svoj život za svoja uvjerenja, a da nikada nije nikoga ni mrzio niti mu naškodio, nego samo činio dobro. Čak na križu prašta i moli za svoje ubojice. On je jedini čovjek kome se život potpuno slaže s njegovom svetom naukom te je jedini mogao zapitati: „Tko mi od vas može dokazati neki grijeh?“ ( Iv 8,46).

Kristov nauk sadržan u četiri Evanđelja i danas je idealan nauk o Bogu i čovjeku, koji je teško ostvariti, jer traži mnogo odricanja, nesebičnosti i ljubavi, čak i prema neprijateljima.

Nema sumnje da takva poruka može potjecati samo od Boga. Važno je i to, što je njegova zajednica, Crkva, neusporedivo pridonijela i danas pridonosi razvoju humanosti i civilizacije širenjem njegova nauka, iako je bilo nekih njenih pripadnika koji se ni danas niti kroz povijest nisu tako ponašali.

Isus je jedini činio mnogovrsna i brojna čudesna djela na prirodi, stvarima i ljudima.

Isus nije činio čudesna djela da bi ljude zabavljao nego da bi ljudima pomogao, ali i njima potvrđivao da je od Boga poslan, te mu se smije vjerovati kao proroku. To je najsnažniji znak vjerodostojnosti ili razumskih dokaza za istinitost vjere u Isusa Krista.

Zato treba zaključiti da Isus Krist svojim životom, naukom i čudesnim djelima daje ljudskom razumu dovoljno razloga i opravdanja da prihvati Isusa kao jedinoga proroka Božje objave koja je započela u pradavna vremena u židovskom narodu, a on ju je potpuno objavio. Normalno je što se Bog iz ljubavi objavio i oslobodio ljude od ropstva krivih vjera, mitova, a danas i od ideologija.

Vlč. Luka Vuco

Facebook Komentari

comments

admin

0 Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave reply

<

− 5 = 5