5 razloga zašto je isus najbolji prijatelj

Svi imamo prijatelje i rado s njima pričamo, sjednemo na kavu ili odemo u zajedničku šetnju. Možda nas je povezala škola, fakultet, Crkva ili se znamo kroz obitelj. Kako god da se znamo, uvijek je iznova lijepo vidjeti i susresti se s prijateljem, makar to bio i kratki susret. Isus je za vrijeme svoga života na zemlji također imao prijatelje, koje mi kasnije upoznajemo i nazivamo “apostole”, no to ne znači da Isus nije imao prijatelje i prije nego što je počeo javno djelovati i propovijedati o Kraljevstvu Božjem.

Na pitanje zašto je Isus najbolji prijatelj, imam nekoliko razloga, odnosno pet od njih iako ih ima mnogo više.

  1. Isus je dao život za tebe

Mnogi se teolozi slažu s time kada kažu da je Novi Zavjet zapravo jedno ljubavno pismo čovjeku, dakle za tebe i za mene. Ako gledamo na Novi Zavjet upravo tako, kao ljubavno pismo, onda shvaćamo da je Isus bio spreman otići na križ, samo da tebe oslobodi i spasi. Od čega spasiti? Zamisli koliko se roditelja nađu u situaciji, da im netko otme dijete. Sve bi dali da dijete vrate, tj. čak često zahtijevaju da otmičari puste dijete i uzmu jednog od roditelja. Tolika je silna ljubav čovjeka prema svome djetetu i njegovoj slobodi. Koliko tebe tek Nebeski Otac voli, kada je pristao otići umjesto tebe na križ, kako bi te oslobodio od otmičara ovoga svijeta?

  1. Isus teži za tobom

Često nemamo vremena za molitvu, za malo mira i tišine. Za naše zemaljske prijatelje uvijek nađemo vremena kako bi se malo umirili od posla i obaveza, kako bi malo sjeli na kavu i popričali. To je pohvalno i lijepo u ovome burnome svijetu, ali bi također bilo pohvalno, kada bi “sjeli na kavu s Isusom”, ne u doslovnom smislu već u smislu da se umirimo, sjednemo i popričamo sa Isusom. Isus sve zna, ali Isus ipak želi sve čuti od tebe: Što te muči? Što te brine? Kakve probleme imaš? Ako se pitaš koja je svrha reći sve ako On to i tako već zna, onda ja tebe pitam, koja je svrha kada si dvoje ljudi između sebe govore da se vole, ako to i tako već znaju? Izražena ljubav kao i izražene muke, probleme, brige, pa i radosti, djela su ljubavi. Isus želi da sve dijeliš s njime – od tuge do radosti. Lijepo je doći k Isusu i reći mu: Isuse, radostan sam. Isuse, hvala ti za moj život. Isuse, obožavam te jer si dio moga života!

  1. Isus te ne osuđuje

Kada pogriješiš, mnogi će te osuditi i možda odbaciti, no jedan te neće odbaciti – Isus. “Gdje su oni? Zar te nitko ne osudi?”, pitao je ženu koja je učinila preljub. Odbačena je, sama, pri smrti, jer su je htjeli kamenovati za njezinu pogrešku. “Tko je od vas bez grijeha, neka prvi na nju baci kamen”, bile su njegove riječi zatvorenim i hladnim srcima, koji nisu htjeli poznavati milosrđe i ljubav. Svi su otišli. I tebi Isus danas pruža ruku i spašava te od hladnih srdaca koji ništa drugo ne znaju nego bacati kamenom osude na tebe; On te ne ponižava, On te ne osuđuje, jer On spašava, uzima te u obranu i daje ti smjernice za bolji život: “Ni ja te ne osuđujem. Idi i odsada više nemoj griješiti.” On zna kako se čovjek osjeća nakon pada, kao malo dijete koje se uči prohodati. Ono padne i razbije svoja koljena, ali ipak će se isplatiti kasnije sav trud, jer će prohodati i s time otkrivati sve. Kroz život ćeš padati, razbijati svoju dušu, ali Isus te uvijek čeka vjerno kao majka svoje dijete. On ne osuđuje, ali pruža ruku da kreneš dalje. Ajde, ne griješi više, ustani polako, napravi korak, još jedan, čekam te, volim te.

  1. Isus ti se raduje

Kada se danas radi o Crkvi i pohađanju svete mise, onda mnogi govore: Ah, ne da mi se ići, ne trebam ići, drugog ću puta. Da, istina, ne trebaš zapravo ići, ali susret s prijateljem kojeg voliš nije obaveza niti teškoća već radost. Sigurno imaš jednog prijatelja ili prijateljicu s kojom se posebno razumiješ i kojega/koju tako rado viđaš. Zar ti je težak svaki susret s tom osobom? Nije, naprotiv, jako se raduješ tome susretu. I Isus se tako raduje, tebi! Razlika je, da ti zemaljski prijatelj može nacrtati osmijeh na lice, dok ti Isus crta osmijeh u srce, davajući sebe tebi u euharistiji.

  1. Isus s tobom plače

Sigurno si u životu doživio nepravdu, uvredu, neiskrenost ili bilo što drugo. Takva djela ne mogu čovjeka ostaviti ravnodušnim i zato reagira kroz emocije, kroz npr. suze i plakanje. Sjeti se da je i sami Isus nekoliko puta plakao. I s tobom plače kada te boli, kada si pao, kada si doživio nepravdu, neiskrenost ili bilo što. Kada te duša boli, kada patiš, kada plačeš, znaj da se tvoje suze i suze Isusove slijevaju u jednu rijeku. Zajedno ste na križu patnje.

Nadam se da ćeš pronaći u Isusu najboljega prijatelja, jer, iako su zemaljski prijatelji važni i jako bitni za svačiji život (Hvala ti Isuse za njih), Isus će kao najbolji prijatelj uvijek savršeno reagirati, jer te poznaje u dušu; jer sve tvoje misli zna, cijelo tvoje srce i dušu. Ipak, na kraju, kada te netko pita tko ti je najbolji prijatelj, fora je odgovoriti: “Moj najbolji prijatelj je Stvoritelj svijeta, Sin Božji, Onaj koji je pobijedio smrt, Onaj koji je nevin završio na križu – Onaj koji je i tebe i mene oslobodio od ropstva i otmice – On, jedini heroj, moj heroj….moj Isus!”

Mario Trifunović, www.mariotrifunovic.com/

Facebook Komentari

comments

admin

0 Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave reply

<

+ 62 = 67