Deset lekcija koje možemo naučiti od djece

Djeca imaju sposobnost da potpuno uživaju u svakom trenutku. Zato od njih možemo naučiti fantastične lekcije o životu kao što je ovih deset primjera.

Igrajte se

Djeca su djeca jer su mali i nezreli, ali prije svega zato što se igraju. Uz odrastanje zaboravljamo da se igramo, a to je tako potrebno, možda ključno za usporavanje starenja, poput dobre terapije. Najbolje što možete uraditi za svoje mentalno zdravlje je da se igrate baš s djecom.

Naučite cijeniti male stvari

Jeste li ikad vidjeli dijete kako se potpuno prepusti najobičnijem predmetu na svijetu dok otkriva njegovu svrhu, oblike, boje. To možete i vi, samo se prepustite.

Ustanite nakon što padnete

Djeca uvijek odmah ustanu. Nemojte razmišljati o neuspjehu, već o mogućnostima koje dolaze nakon što ustanete.

Budite spontani

Lakše je reći nego uraditi u ubrzanom životnom stilu, ali je moguće makar ponekad prepustiti se neplaniranom spletu okolnosti. Znate ono, kad odete na ‘brzinsku kavu’ s nekim pa ostanete satima da razgovarate i imate osjećaj da vam je vrijeme proletjelo.

Budite u ovom trenutku

Većini ljudi tek je ovo teško danas izvesti iako su dobrobiti višestruke. Pustite da vaše misli i emocije budu samo u ovom trenutku, ne brinite zbog onoga što tek dolazi, a ponajmanje zbog onoga što je prošlo i ne postoji način da to promijenite.

Smijte se kad god možete

Djeca uvijek imaju razlog da se smiju, mada nama to često djeluje luckasto. Najvažniji odgovor na sva pitanja o društvenoj podobnosti vašeg ponašanje je kontrapitanje: “Pa što?”. Baš vas briga šta netko misli, smijte se najobičnijim stvarima koje vam padnu na pamet.

Ne jurite za savršenstvom

Nikad ga nećete stići. Život je ono što nam se događa dok smišljamo kako bi nešto izgledalo u savršenom životu. Savršenstvo se neće nikad dogoditi.

Najskuplja valuta u životu je izgubljeno vrijeme

Djetetu je najvažnije vrijeme koje mu posvećujemo, kada se prepustimo djetinjarijama i kada sami sebi izgledamo pomalo blesavo. Svoje vrijeme iskoristite najbolje što možete za ljude koje volite i za sebe same.

Budite u kontaktu s prirodom

Djeca od svega najviše vole biti na svježem zraku, trčkarati, skakati po lokvicama, valjati se u blatu. Samo tako mogu izoštriti svoja čula, osjetiti svaku sitnicu na koje mi odrasli obično uopće ne obraćamo pažnju.

Isključite elektronske spravice iz svog života

Makar privremeno, jer je teško zamisliti život bez njih. Umjesto toga, pokušajte da isključite iz života nepotrebne ometače vaše pažnje, kao što su mobilni telefon, Facebook ili slične stvari koje nam crpe ogromnu energiju. Prepustite se igranju.

Odličan savjet za razvoj djece koji možemo i mi primijeniti na sebi nudi nam jedan od najpoznatijih stručnjaka za razvoj intelektualnih sposobnosti djece, Ranko Rajović: “Značenje dječje igre je ogromno, a roditelji to zaboravljaju, pa misle da je igra to kada dijete sjedi svaki dan tri ili više sati i gleda u svoju videoigricu ili TV. Prava igra je ona u kojoj dijete razmišlja, kreće se, komunicira s drugom djecom.” I omogućite djeci priliku da upoznaju planetu na kojoj će odrasti.

Izvor: www.mudremisli.com/

Facebook Komentari

comments

admin

0 Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave reply

<

3 + 4 =