Alfie Evans – priča o borbi dvogodišnjaka

Priča o dvogodišnjem Alfieju Evansu iz Liverpoola posljednjih dana zaokuplja pozornost ne samo britanskih nego i medija cijelog svijeta. Dječak boluje od još uvijek nepoznate neurološke bolesti zbog koje je na rubu života i smrti. Roditelji ga žele odvesti na liječenje u Italiju, ali britanski liječnici i sud to sprječavaju.

Kada su Alfieja u ponedjeljak isključili s aparata, dali su mu tri minute života. Ni tri dana poslije nije prestao disati. Doktori su u čudu, kaže njegov otac Thomas Evans. Vjeruje da će Alfie trebati neku vrstu pomoći pri održavanju na životu u naredno vrijeme. “Zaslužuje poštovanje i pomoć mu se mora pružiti”, kazao je.

Alfie se na aparatima za život bori od 2016. No liječnici su zaključili da se njegov život treba prekinuti, za što su dobili i potvrdu engleskih sudova te Europskog suda za ljudska prava. “Rekao sam liječnicima da to postaje zločin. Da to, po mom mišljenju, nije u skladu sa zakonom. U nalogu suda ne piše da mu se treba uskratiti hrana i voda te da bi potencijalno mogao izgladnjeti”, kaže dječakov otac.

Alfie se rodio zdrav. U liverpoolsku bolnicu primljen je zbog komplikacija, ali ni danas nema dijagnozu. U međuvremenu, njegova je sudbina postala međunarodno pitanje. Alfiejeva oca primio je papa Franjo, rimska pedijatrijska bolnica Bambimo Gesu ponudila je liječenje, talijanska vlada državljanstvo. Ni to nije potaknulo engleske sudove da promijene mišljenje.

Slučaj se prati i u Hrvatskoj. Jasna Karačić, predsjednica Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata kaže kako to što se događa nije u interesu djeteta, kao ni zdravstva. “Niti u interesu bilo koga tko se bavi tim dječakom i tko mu želi pružiti adekvatno liječenje, odnosno sve se radi protiv njega, žele ga doslovno ubiti”, kaže ona.

Britanci su dosad prikupili više od 170 tisuća potpisa kako bi intervenirala i kraljica Elizabeta. Nažalost bolnica i Kraljevska udruga pedijatara priopćili su da donošenje odluke nije bilo lako te da čine sve kako bi Alfieju omogućili dostojanstvenu smrt.

Molimo za malog dječaka!

Izvor: HRT

Facebook Komentari

comments

admin

0 Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave reply

<

53 − 44 =