ZAPOČELA SINODA BISKUPA: OBITELJ JE OD POSTANKA SASTAVNI DIO BOŽJEGA NAUMA

Biskupi su pozvani surađivati u Božjemu ‘snu’, brinuti se za njegov vinograd, tj. narod kojeg želi učiniti svetim – rekao je jutros papa Franjo, nadahnut današnjim liturgijskim čitanjima, u homiliji na inauguracijskoj svetoj misi izvanredne biskupske sinode, posvećene obitelji. “Gospodinov vinograd njegov je ‘san’, projekt o kojem se skrbi sa svom ljubavlju, poput vinogradara koji se brine o svojem vinogradu. Loza je biljka koja traži puno skrbi“ – istaknuo je Sveti Otac i nastavio:
„Božji ‘san’ je njegov narod: on ga je posadio i o njemu se skrbio sa strpljivom i vjernom ljubavi, kako bi postao sveti narod; narod koji donosi toliko dobrih plodova pravednosti. Međutim, i u starom proroštvu kao i u Isusovoj prispodobi, Božji san je zapriječen. Izaija kaže kako je vinograd, toliko voljen i obrađivan, ‘izrodio vinjagom’, dok se Bog ‘nadao pravdi, a eto nepravde; nadao se pravičnosti, a eto vapaja.’ U Evanđelju, s druge strane, vinogradari uništavaju Gospodinov pothvat: ne vrše svoj posao, već misle na vlastite interese“ – objasnio je Papa.
„Isus se svojom prispodobom“ – nastavio je Sveti Otac – „obraća svećeničkim glavarima i narodnim starješinama, to jest ‘mudrima’, upraviteljskom sloju. Njima je na osobit način Bog povjerio svoj ‘san’, to jest svoj narod, da bi ga obrađivali, skrbili se za njega i čuvali ga od divljih životinja. To je zadaća poglavara naroda: brinuti se za vinograd u slobodi, kreativnosti i marljivosti“ – ističe papa Franjo, dodajući:
„Isus međutim kaže kako su ovi vinogradari preuzeli vinograd; zbog njihove pohlepe i oholosti htjeli su od njega učiniti što god im se prohtjelo, i tako su onemogućili ostvarenje Božjega sna o narodu kojeg si je izabrao.“
„Iskušenje pohlepe uvijek je prisutno. Pronalazimo ga i u velikome Ezekijelovu proroštvu pastirima, koje komentira sv. Augustin u jednoj od svojih slavnih rasprava, a koju smo upravo čitali u liturgiji časova. Pohlepa za novcem i moću. I kako bi se ta pohlepa zadovoljila, zli pastiri ljudima na pleća tovare teška bremena, a sami ni da bi prstom maknuli“ – upozorava Papa te dodaje:
„I mi, na sinodi biskupa, pozvani smo raditi za vinograd Gospodnji. Sinodsko okupljanje ne služi kako bismo raspravljali o lijepim i originalnim idejama ili kako bi vidjeli tko je najpametniji… Služi da bi se najbolje skrbili i brinuli za vinograd Gospodnji, kako bismo surađivali u njegovom snu, u njegovom projektu ljubavi sa svojim narodom. U ovome slučaju, Gospodin od nas traži da se skrbimo o obitelji, koja je od postanka svijeta sastavni dio njegovoga nauma ljubavi za čovječanstvo.“
„Svi smo grešnici te i mi možemo biti u iskušenju ‘preuzeti’ vinograd, zbog pohlepe koja u nama nikada ne manjka“ – napomenuo je Sveti Otac – „Božji je san uvijek u sukobu s licemjerjem nekih od njegovih službenika. Mi možemo ‘zapriječiti’ Božji san ako ne dopustimo Duhu Svetom da nas vodi. Duh nam daje mudrost koja nadilazi znanje, kako bismo velikodušno radili, u istinskoj slobodi i poniznoj kreativnosti.“
„Sinodska braćo“ – zaključuje Papa – „kako bismo se dobro brinuli i skrbili za vinograd, potrebno je da naše srce i um čuva Isus Krist u ‘miru Božjem, koji je iznad svakog razuma’. Stoga naše misli i naši naumi bit će suobličeni Božjem snu: oblikovati sveti narod koji mu pripada i koji donosi plod za Kraljevstvo Božje“ – kazao je na koncu papa Franjo.

Izvor: Radio Vatikan

Facebook Komentari

comments

admin

0 Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave reply

<

32 + = 35