Betlehemsko dijete nas je podiglo iz provalije života na zemlji!

Svi smo se mi ove noći dali na put kao nekada pastiri kad je njima došla poruka anđela: „Danas vam se u gradu Davidovu rodio spasitelj; Krist gospodin.“

Što će naći? Dijete u jaslama nazvano Isus. U njemu se pojavio Bog u ljudskom obličju. Neshvatljivo se dogodilo. Tko bi to mogao očekivati. Druga Osoba presvetog Trojstva vječna Riječ Božja postaje čovjekom. Kao što ljudi imaju misao koja se izgovorena naziva riječju koja se može pretvoriti u djelo gradnja kuće ili mostova tako je Božja riječ na Božić postala rođeno ljudsko dijete. Bog je postao dijete i među nama se pojavio. Bog nas ljubi i poslao nam je spasitelja. Nebo se otvorilo za nas da bi u vjeri primili Sina Božjega, pravi život i tako postali djecom Božjom kojima je obećano Nebo.

Prave se jaslice u crkvama i kućama i poruke Božića u trgovinama. Time bi se trebala izražavati vjera. Bog nije neka apstraktna ideja ili neko neshvatljivo pravilo nego nas živ susreće u povijesti spasenja. Bog nije samo neka svemoć. Njega možemo susresti u nemoći djeteta koje došlo u Betlehemu na svijet. Upravo to odgovara volji Božjoj i planu njegove providnosti. On se želi s nama družiti na istoj ravni. On se je ponizio jer nas u ljubavi želi susresti. Bog želi da mu u slobodi vjere otvorimo srca. Na taj način treba naše srce postati štala u koje Marija polaže dijete.

Bog nas je stvorio na svoju sliku i priliku. Njemu mi značimo mnogo. Kad su Adam i Eva sagriješili nije ih Bog napustio. Bog ih je po prorocima učio i obećao spasenje i to se dogodilo u utjelovljenju njegove Riječi. Rođenje u Betlehemu pokazuje da nas Bog nije ostavio, nego došao k nama. On je sišao s Neba i došao tamo gdje smo mi. Naša ljudska bijeda i propast u grijehu nije ga ostavila nedirnutim. U svojoj vječnoj ljubavi i Božjem milosrđu šalje on svoga sina da bude jedan od nas. Tako je Sin Božji po Duhu svetom postao čovjekom, rođen od Djevica Marije nam u svemu jednak osim u grijehu. Po svojoj muci i i umiranju na križu otkupio nas od grijeha i svega zloga. Po svom uskrsnuću iznova nam je darovao vječni život i zajedništvo s Bogom.

Betlehemsko dijete nas je podiglo iz provalije života na zemlji. Mi se nazivamo djecom Božjom i to jesmo snagom svetog krštenja. Dao nam je mir koji je u svetoj noći obećao da ga primimo u srcu i očuvamo time da radosnu vijest rođenja našega otkupitelja dalje dajemo svima koji je žele čuti.

don Luka Vuco

Facebook Komentari

comments

admin

0 Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave reply

<

2 + 6 =