Bog je htio da Njegov sin odrasta u ljudskoj obitelji!

Blagdan je svete obitelji. Ispunjenje svete Božje volje. Bog je htio da Njegov sin odrasta u ljudskoj obitelji.

U obitelji koja u sebi nosi sve što ona jest. Sve radosti, boli i nade. Njegova želja je ostvarenje upravo najdivnijeg da čovjeka stavi u snažnu milost veću i od anđela. A ostvaruje je upravo u obitelji.

Postavši čovjekom Bog je zašao u našu stvarnost i pokazao svima koliko želi dosta biti Bog s nama. To je njegova želja. To je njegovo poslanje. Posvećivati do kraja ono što se njemu sveto dalo sazdati. Posvetiti zajednicu između žene i muškarca koja ispunja svijet novim životom onih koji proslavljaju stvoritelja.

Kad se duboko zađe u stvarnost svih onih koji danas govore o obitelji. Koji je kritiziraju. Koji joj traže mane i nedostatke. Onima koji je znanstveno obrađuju kao element svoje studije promatranja na daljinu. Tada se ponajviše da otkriti o njima samima. Onima kojima je obitelj uvijek temelj negativne kritike. Onima koji je karakteriziraju kao disfunkcionalnu ili pak na nju lijepe razne etikete. Ponajviše etikete nasilništva. Etikete sa zaključkom kako iz obitelji izlazi uvijek nešto negativno. I za to negativno uvijek su krive konzervativne institucije vjere.

To se planirano plasira stvarajući ozračje koje bi obezvrijedilo ono što je Bog sazdao. Takvi koji o obitelji govore nikad nisu otkrili ni osnovali obitelj. Ali bi vrlo rado ispravljali i poučavali svojim profesionalnim metodama bez ikakvog učinka. Teorija je uvijek na zavidnoj na visini no nikada nismo vidjeli na njihovom životu ispunjenje onoga što govore. A ne zaboravimo primjeri privlače.

Svaka je obitelj zasebna. Posebna. Jedinstvena. Ona nije skup objekata koji se ponašaju po bezdušnim protokolima. Obitelj je živa zajednica koja se bazira i ostvaruje po ljubavi i s ljubavlju i u ljubavi. I u tome je sva tajna.

Danas nam se upravo stavlja sveta obitelj kao model svega što nam je potrebno u životu. Ona nije nekakva tradicionalna obitelj. Ovo je obitelj vjernih. Onih koji vjeruju i sebe su potpuno predali Božjoj volji. Samo tako obitelj i danas može opstati. Kad se Bog izbaci iz obitelji kao što je to učinio ovo naše napredno, bezdušno, potrošačko, izrabljujuće društvo tada nastane prava disfunkcija. Teret život u činio je sve protiv obitelji. Obitelj je rastrgana na sve strane. Roditelji namjerno udaljeni iz života svoje obitelji. Sve je učinjeno samo kako bi se stvorio vakum praznine. Kako se ne bi ni susretali. Zatvoreni u svoje svjetove u kojem se sve više udaljuju. Rastrgani na sve strane. Uvjetovani od svih.

Danas posvetite sebe i svoju obitelj svetoj obitelji Isusa, Marije i Josipa. Kako nas god ovo bezdušno doba htjelo slomiti. Nađite vrijeme za obiteljsku molitvu. Supružnici svakodnevno blagoslivljajte jedni druge. Blagoslivljajte svoju djecu kad idu u školu, na posao. Blagoslivljajte. Trajno i stalno blagoslivljajte.

Vratite zajedničku molitvu. Nedjeljnu setu misu. Nedjeljni zajednički objed. U tome je snaga kršćanske obitelji. Divno je to rekla sveta majka Terezija: „Obitelj koja moli ostaje zajedno.“

Neka Gospodin blagoslovi vaše zajedništvo. Isus neka vam bude snaga u patnjama i bolima. Okrepa u potrebama. Nebeska majka Marija neka bude vaša zaštita da vas uvijek pred sinovim licem zagovara. Neka vam sveti Josip bude izvor blagoslova u svim životnim potrebama i nevoljama života.

Kad obaviše sve po Zakonu Gospodnjem, vratiše se u Galileju, u svoj grad Nazaret. A dijete je raslo, jačalo i napunjalo se mudrosti i milost je Božja bila na njemu.“

don Damir Bistrić

Facebook Komentari

comments

admin

0 Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave reply

<

26 − = 25