Božja mjerila su drugačija nego naša, On se ne da zaslijepiti maskama koje stavljamo na sebe!

Tko ne zna taj unutarnji osjećaj? Uživati veći ugled, raspolagati većom sposobnošću i imetkom, posjedovati većim utjecajem i moću, imati veću učinkovitost.

Biti bolji od drugih ne isključuje se ni u vjerskom životu. Druge se odbacuju jer nisu dovoljno pobožni, ne idu dovoljno u crkvu. Mjerilo za to dovoljno je vlastiti proizvod. Druge prosuđujemo po nama samima, po onome što mi mislimo, možemo i činimo i na koncu po onome što mi mislimo kad smo pred Bogom vrijedni. Isus nam stavlja primjer farizeja kao ogledalo. Isus daje pouku ljudima koji su uvjereni u svoju vlastitu pravednost i druge preziru. Uvjerenje u svoju pravednost i ponižavanje drugih blizanci su ne samo nekada nego i danas. Ljudi se hoće podići time što druge čine malima.

Pred svakim od nas stoji skriveni farizej, kod nekoga više kod drugoga manje, ne uvijek jednako. Isus kaže: „Čuvajte se kvasca farizejskoga.“ Ovdje možemo nastaviti pred kvascem samodopadnosti, samodostatnosti. Božja mjerila su drugačija nego naša. On se ne da zaslijepiti maskama koje često stavljamo na sebe. Bog ne gleda na vanjštinu, na izgled, moć, on gleda u srce. I njegovom pogledu nije ništa skriveno. Može se osjećaj osobne vrijednosti izgrađivati na račun drugih. Doduše, ne možemo istinski živjeti bez zdravog osjećaja osobne vrijednosti. Možemo sebe ljubiti i prihvatiti samo ako u sebi prepoznajemo vrijednost, ako sebe cijenimo. Farizejeve konkretne čine ne treba obezvrijediti, kao što loše ponašanje carinika ne treba uljepšavati.

Farizej živi pobožan život koji zaslužuje svaku pohvalu. Carinik se izlaže vlastitoj istini. Za obojicu se može reći da njihova molitva odgovara njihovoj trenutnoj životnoj situaciji. Jedan od njih, farizej, međutim, prezire i uništava molitvu drugoga (carinika) tako što vlastito stajanje pred Bogom pretvara u nadmoćno uzdizanje nad carinikom. Ne zahvaljuje Bogu zato što ide ispravnim putem, nego zato što nije kao drugi. I tako upropašćuje vlastitu pobožnost. Papa Franjo, vrhovni crkveni učitelj ovog vremena, nas je zbunio lijepom rečenicom: „Tko sam ja da osuđujem ovoga čovjeka?

don Luka Vuco

Facebook Komentari

comments

admin

0 Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave reply

<

85 − = 83