Nebo je naš konačni cilj!

Vječno savršenstvo u Kraljevstvu Božjem je cilj našega života. Blagdan Svih svetih je za sve blagdan radosti.

Smijemo slaviti sa svim preminulima koji su već postigli cilj vječnoga i blaženoga života. Sveci su već kod Boga. U isto vrijeme spoznajemo ljudsku nesavršenost koja s jedne strane proizvodi bol, a s druge strane za nas veliku utjehu da Bog u svojoj ljubavi daje mogućnost čišćenja od grijeha i kazne za grijehe nakon smrti za one koji ne umiru u savršenoj ljubavi, ali ipak u prijateljstvu s Bogom. Mi to u tradiciji Crkve nazivamo vatreno čišćenje. To nije stanje između raja i pakla, nego priprema za gledanje Boga u Nebu. Njihova bol ne nosi ojađenost u sebi. Kroz patnju duše se čiste i usavršavaju u ljubavi prema Bogu i prema ljudima. Tada konačno smiju ući u nebesku svadbenu dvoranu gdje će gledati Boga licem u lice.

Najvažnije pitanje za nas je kako ćemo i mi doći u Nebo. Kako mi trebamo živjeti da bi postigli u nebu vječno blaženstvo? Isus nam daje odgovor u svojoj propovjedi na gori koja nam nabrajaju blaženstva. Temelje kršćanskog života predstavio je u osam blaženstava. Ta blaženstva se povezuju s naravnim čežnjama za istinom, ljubavlju, poniznošću, za pravdom i mirom. Ona nas podsjećaju na potrebnu čistoću srca i siromaštva pred Bogom. Ona nas tješe u svim protivštinama života i darivaju u nevolji i progonu nadu u vječni život. Blaženstva nisu samo tješenje nego prava utjeha za naš život na zemlji. Trebamo živjeti u duhu blaženstava. Ako to činimo i dademo se na put Isusov, tada smo iznutra slobodni i radosni. Tada već ovdje stječemo predokus vječnog života kod Boga. Doživljavamo u srcu što znači da se ne samo zovemo djecom Božjom, nego to uistinu i jesmo. Slava budućeg života je u Bogu skrivena, ali je kod vjernika već objavljena u njihovoj nadi za savršenstvom. Život po Isusovim zapovijedima stječe vrijednost koja se ne može kupiti blagom ovoga svijeta. Samo ljubav prema Bogu i ljudima može steći predodžbu što je Bog pripravio svojima u Kraljevstvu nebeskom.

Mi se danas radujemo da su naši dragi pokojnici kod Boga već savršeni. Oni su postali sveti i zato slavimo blagdan Svih svetih u Nebu. Želimo li mi jednom njima pripasti? Posve sigurno! Konačno nema druge mogućnosti: Ili će se naš život u Božjoj ljubavi i prisutnosti biti za uvijek usavršen i mi ćemo biti za spremni za Nebo ili će naš život zemlji biti uzaludan jer smo zakazali u ljubavi i tako se čak odijelili od Boga. Tajna je kako je to moguće. Nebo je naš cilj. I kad spoznamo da smo grješnici to nas ne može odijeliti od povjerenja u Božju ljubav i milosrđe. Obraćenje prema Bogu je u svako vrijeme moguće, dok na zemlji živimo. Iskoristimo dakle sadašnje vrijeme. To je najvažnije vrijeme u našem životu, a jednom će biti i posljednje. Neka nas Gospodin Bog susretne kao ljude u budnosti i molitvi koji čekaju u radosti dolazak svoga Gospodina i tako smiju sudjelovati u vječnoj svadbenoj gozbi u Nebu u zajedništvu s Blaženom Djevicom Marijom, svetim Josipom, kao i svim anđelima i svetima u Nebu.

don Luka Vuco

Facebook Komentari

comments

admin

0 Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave reply

<

70 − = 64