Ljubite svoje neprijatelje, dobro činite svojim mrziteljima! To je naša snaga! To je naš put!

Velika Božja ljubav i njegovo milosrđe uvijek je uz nas. To je snaga pouke koju nam Bog i danas stavlja da se otvaramo i poučavamo njegovom mudrošću.

Bez njegove mudrosti tad živimo silu i nasilništvo svijeta koje još više stvara podjele i odvode u nesnošljivost. Nema tog koji od nas na bilo koji način nije ranjen. Povrijeđen. Ponižen. Svatko je od nas doživio nepravdu na sve moguće načine. No za nas to nije opravdanje da se ponašamo kao oni koji vjere nemaju. Nakon prošlo nedjeljnog evanđeoskog izvještaja u kojem smo slušali o blaženstvima i onima što im Bog obećaje za njihove patnje odmah u nastavku smo slušali ujedno i prijekorni „jao“ za sve one koji na bilo koji način čine zlo bilo vjernici bilo nevjernici. Ponekad u svoj svojoj ranjenosti ne znamo reagirati. Previše nas obuzmu emocije. Nije se lako nositi s lažima koje se o nama govore i zlo koji nam se čini.

Teško je podnositi svu težinu onog što nam je ovaj svijet stavio kao etiketu. I teško je nositi breme marginaliziranih koji su lažno oklevetani i optuženi. No na nama je samo jedan put. U takvim trenutcima slijediti Krista. Evanđeoski Kristov put osigurava nam mir i staloženost pred svim nepravdama. To je najsnažnija naša obrana. To nam i sam Bog poručuje. Naše oružje nije vratiti istom mjerom. Naša je oboružati se Božjom pravednošću koja je jedina pravda i snaga vjerniku. Slabi smo i u svojoj slabosti u većini kad se zadese trenutci poniženja, ogovaranja, izmišljenih laži ne znamo pravodobno reagirati. No na nama je sebe odgajati. Vjerski se odgajati kao se ponašati u vremenima poniženja. Nepotrebno je trošiti svoje dragocjeno vrijeme na objašnjavanja ljudima svoje istine jer oni i onako slušaju samo ono što žele čuti. Tko je taj čovjek kojem bi smo se mi morali pravdati i opravdavati. Tko su ti koji procjenjivaju naše živote iako ne znaju ni najmanji dio onog što danas prolazimo na najbezobzirnije načine. Na nama je učiniti što smatramo ispravnim a onda sve ostalo prepustiti Bogu.

Zato je za nas današnja pouka iz evanđelja snažna. Neophodna. Jer puno toga možemo učiniti sami. Pred nama uvijek stoji svetost i otajstvo života. Svatko je od nas Bogu neprocjenjiv i svakom od nas dana je milost da se upravo Bog proslavi po nama i našem životu. To naše poslanje je toliko uzvišeno. Prokockati ga na uzvraćanje uvredama je tako nepotrebno. Bog se uvijek za sve pobrine. Božja milosrđe uvijek donese istinu na vidjelo, a tada je na sramotu svima onima koji su radili zlo. Zato ne vodimo se ničim ljudskim ma koliko god bilo teško to podnositi. Za sebe uvijek možemo učiniti puno. Izbjegavati radoznale, one koje žele znati sve. Jer tko ima velike uši ima još veća usta i opakiji jezik. Poučavajmo se svetim pismom. Poslanica sv. Jakova apostola piše toliko svetih životnih savjeta za nas. A da ćemo ljudima uvijek biti trun u oku to je tako jasno. Na kraju krajeva zar naš spasitelj nije podnio niz poniženja i od vjerske i političke elite i na kraju izdaju od svojeg učenika. Što bi smo mi htjeli? Naš put u životu je put kojim slijedimo jedinoga svoga učitelja i Gospodina Isusa Krista. Lijepo stoji u knjizi Izreka: „Himben čovjek zameće svađu i klevetnik razdor među prijatelje.“

Zato ne osvrćimo se na te. Lijepo stoji u jednoj poslovici ne slušaj ono što ti govori već onog koji ti govori. Sve prepustimo Božjoj ljubavi i njegovom milosrđu. Budimo milosrdni kao On. Ne pamtimo zlo jer nas to jedino može razarati. Uvoditi nas u bolesno stanje mržnje, a to za nas nije. Nikad ne mrzite ljude koji loše govore o vama ili vam čine zlo. Baš naprotiv žalite ih. Takvim ljudima životi su prazni, mračni prepuni kompleksa. Budite tad ponosni što ste baš vi odabrani kao glavna tema onima čija je glava prazna i koji pričaju o vama, tek da bi imali što reći jer ste im očito velika enigma. Sa obućom i ljudima je isto. Ako te stežu i zadaju bol onda sigurno nisu tvoja veličina. Uvijek ispred sebe imajte snagu da će vas i u najtežoj životnoj situaciji štititi Gospodin. Baš onako kako je rekao u knjizi Izaije proroka: „Oružje skovano protiv tebe neće te pobijediti.“ Slijedimo Krista u ljubavi i živimo ovo što smo danas čuli. „Ljubite svoje neprijatelje, dobro činite svojim mrziteljima, blagoslivljajte one koji vas proklinju, molite za one koji vas zlostavljaju.“ To je naša snaga. To je naš put. Sve prepusti Bogu i ne boj se nikoga i ničega. Bol, patnja i tuga samo su Isusov poljubac – znak da ste Mu se toliko približili da vas može poljubiti. sv. maka Terezija. Neka vam je blagoslovljena ova sveta nedjelja prepuna Božje ljubavi i milosrđa.

don Damir BIstrić

Facebook Komentari

comments

admin

0 Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave reply

<

24 − 14 =