NAROD JE SLIJEDIO ISUSA JER JE U NJEMU PREPOZNAO DOBROGA PASTIRA

Narod slijedi Isusa jer prepoznaje da je on Dobri Pastir – istaknuo je Papa u propovijedi na današnjoj Misi, slavljenoj u kapeli Doma Sveta Marta. Odgovarajući na upit zašto je narod slijedio Isusa, Papa je istaknuo četiri vrste osoba koje su u Isusovo vrijeme javno govorile. Jedino je Isusa slijedio narod, jer njegova je riječ grijala ljudsko srce – ustvrdio je Sveti Otac.

Govoreći o tim skupinama ljudi, Papa je najprije spomenuo farizeje. Oni su narodu govorili, ali njihov govor nije dopirao do naroda jer su vjeru svodili na kazuistiku. Oni su obdržavanje više od trista zapovijedi smatrali čašćenjem Boga. Narod ih stoga nije slijedio. Druga skupina – rekao je – bijahu saduceji. Oni su izgubili vjeru, a svoje su vjersko zanimanje obavljali dogovorno s političkim i gospodarskim moćnicima. Bili su dakle ljubitelji vlasti – ustvrdio je Papa, a potom naveo treću i četvrtu skupinu.
Revolucionari, odnosno zanesenjaci, bili su treća skupina; htjeli su židovski narod osloboditi od rimskog jarma. Ni njih narod nije slijedio, jer narod zna razlikovati zrelo od nezrela voća. Četvrta pak skupina bili su eseni, monasi, koji su Bogu posvećivali svoj život. Oni su pak bili odvojeni od naroda pa ih narod ih nije mogao slijediti – objasnio je papa Franjo, dodajući da njihove riječi nisu grijale srce ljudi.
Isusov je govor, naprotiv, grijao srca ljudi. Mnoštvo mu se divilo, a njegova je poruka dopirala do njihova srca. Isus se približivao narodu, ozdravljao je njegovo srce, shvaćao njegove teškoće. Nije se sramio govoriti s grješnicima, dapače, tražio ih je, bio je radostan što je mogao boraviti s narodom. Zato jer je Dobri Pastir, ovce slušaju njegov glas i slijede ga – kazao je Papa dodajući:
Narod je slijedio Isusa jer nije bio ni farizej ni saducej, ni revolucionar ni kontemplativni monah; bio je Dobri Pastir, a govorio je jezikom koji je narod razumio; govorio istinu, govorio je uvijek o Božjim stvarima. O njima je tako govorio da ih je narod shvaćao. Stoga ga je narod slijedio – istaknuo je Papa.
Nikad se od naroda ni od Boga nije udaljio. S Ocem je bio čvrsto vezan – bio je jedno s njim, i tako je i narodu bio blizak. Imao je autoritet i stoga ga je narod slijedio. Razmišljajući o Isusu, Dobrom Pastiru, dobro bi bilo da se pitamo: koga bih rado slijedio? – potaknuo je Sveti Otac.
One koji govore o apstraktnim stvarima ili o kazuistici; ili one koji govore da su od naroda, ali nemaju vjere i sve dogovaraju s gospodarskim i političkim moćnicima; ili one koji uvijek nastoje činiti čudne stvari, štetne, ‘takozvane oslobodilačke ratove’, koji u konačnici nisu putovi Gospodnji; ili pak udaljenoga kontemplativca? Neka nas ovaj upit potakne na molitvu da nas Otac Nebeski približi Isusu kako bismo se mogli diviti njegovim riječima – zaključio je Sveti Otac.

Izvor: Radio Vatikan

Facebook Komentari

comments

admin

0 Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave reply

<

95 − 85 =