Naš odgovor o Isusu ne govori puno o njemu već o nama!

Čovjek ovog vremena barata s mnoštvom informacija koje imaju za cilj, svojom dostupnošću, kreirati mišljenje i stavove po vlastitim shvaćanjima i tumačenjima tih informacija.

Trajno se teži prema tom osobnom  slobodnom kreiranju u kojem je nažalost isključena sloboda istine. Svijet je potpuno determiniziran. Plasiranje informacija po vlastitoj želji stvara stavove općeg kaosa. Tako jedan bombastični naslov u tiskovinama ili mrežnim stranicama nikako ne odgovara sadržaju koji slijedi u daljnjem tekstu. No naslov se prodaje. Naslov određuje kretanje u kojem se onda sve vrti oko poluinformacija kojim barataju čitatelji. Kako je mnoštvo generacija oslobođeno muke čitanja prevelikih zahtjevnih tekstova smatra se sasvim dovoljno da naslov ostvaruje mogućnost stvaranja osobne interpretacije i stvaranje vlastite nove informacije. Podređenost takvom sustavu kreiranog mišljenja od centara moći stvara se polagano novi poredak. Što više planirane laži stvara se veći prostor stvaranja okružja kaosa u kojem onda ti isti trijumfiraju uspostavom vlastitih porobljenih svjetova.

Danas je najjeftinija roba čovjek. S njim se lako manipulira i sve mu se prodaje. Sve se čini kako bi ga se zarobilo u ralje manipulacije. Sve je postalo propagandni program – EPP. Teško se otresti svih tih reklama i crnila novosti koja vladaju. Ali upravo s takvim crnim informacijama koje u nama stvaraju obrambeni mehanizam zaštite života s nama se lako upravlja. Nažalost ovo vrijeme nije vrijeme slobode već vrijeme ropstva. Ne postoji ni jedan kutak na zemlji koji je slobodan od ove pošasti. Sve se oduzelo čovjeku od dostojanstva, ljudskosti, obitelji, roditeljstva, vjere i nade. Nažalost sve je više informacija koje se plasiraju kako bi se naučilo povjerenje i uništile sve institucije vrednota. Stvara se društvo kupovne moći u kojem korporacije zadovoljno trljaju rukama dok narod stoji zablokiran. Nije samo blokiran materijalno već u svim segmentima života. Kao na kapaljku se pokazuje i veliča velikodušnost tih nekih koji jeftinim zamasima pokušavaju pridobiti mnoštvo na svoju stranu. Tako funkcionira današnje društvo ugnjetavanja. Zalažu se kao za život a onda sjednu za vrat svakom tko drugačije misli od njih. Sve što čovjeka čini čovjekom mora se uništiti u korist korporacijske potrošnje.

Što je Isus Krist ovom svijetu? Tko je on za ovaj svijet? Postavlja nama svima danas isto pitanje kao i apostolima. On nema potrebe sebe procjenjivati. Apostoli su voljeli čuti sa strane što se o njemu govori. Procjenjivali su svoj status jesu li s pravom osobom koji je mesija. Zato tako brzo odgovaraju iz priča koje čuju: „Da si Ivan Krstitelj, drugi da si Ilija, treći opet da si neki od proroka.“ I u ova naša vremena ima mnogih različitih odgovora. Vjeroučiteljica u Koelnu u njemačkoj predajući na satu u osmom razredu kaže za Isusa da je bio kopile. Dan Brown kaže da je bio razbludnik, potajno održavao vezu s Marijom Magdalenom i imao dijete. On je izmišljotina na neke sustave. Nikad nije postojao. Pedofil koji je napastovao djecu. Sve to danas svijet kaže o Isusu Kristu. Dakle odgovori su vrlo različiti, već prema različitim ljudima i različitim uvjerenima. Isto tako odgovori tko je Isus Krist ovise i od naše životne dobi i životnog iskustva. Očito nam nije isti odgovor u dječjoj dobi, mladosti, starosti, u zdravlju, u bolesti. Gotovo u svako vrijeme svojeg života imamo različit odgovor na to pitanje. No najviše naš odgovor na postavljeno Isusovo pitanje ovisi od načina našeg življenja.

Naš odgovor ne govori puno o njemu već o nama. Današnja vjera svela se na servis kako je kome što potrebno. O Isusu se puno ne razmišlja. Sve se odrađiva bez duše i vjere. Da je ponekad sve to  prozirno i bezvjerski vidi se na svakom koraku. Sakramenti koji su najveća vjerska svetinja jer je svaki sakrament Isus Krist, postali su manifestacije bezvjerstva. Novine čekaju idealno vrijeme kada će koji od svećenika ili ipak časna sestra učiniti gaf kako bi se reklo kakva je crkva Isusa Krista jer iz nje izlazi svako zlo. Važne postanu prvopričesničke haljine za mame koje nikada nisu ni bile u crkvi ali one traže neka svoja modna prava radi sira i limene muzike. Problem postaju takse ali zato se za sve ostalo ima, od toalete da se vidi primitivni markirani status popraćen uz prekrasni hod robusnosti na visokim petama do raskošnih gozba uz prikladni istočnjački melos. Ne treba se doista zabrinjavati o svemu jer o ovom ne ovisi On Bog i čovjek Isus Krist Božji sin. Neki bi više voljeli da se ogoli svog Božanstva da bi ostao samo čovjek da bi opravdali sebe i svoje promašene živote.

Isus Krist je kamen spoticanja za sva vremena. Svijet i društva ga ne prihvaćaju jer koliko god je on izvor ljubavi nikada nije volio licemjere koji jedno govore a drugo rade. Nije volio zavodnike koji uništavaju ljudske živote. Prezirao je sve one koji su glumili glamur, a u sebi su bili trulež. Da, On nam je postao potreban kad nam zagusti u životu u bolesti ili pred smrt. Odjednom svi pa tako i veliki diktatori traže da ih se odriješi na smrtnoj postelji i da se moli za njihove plemenite duše. Isus danas stoji ispred svakog od nas, osobno. Nema nikoga da se moraš bojati svojih riječi i postavlja nama svima tako osobno pitanje: Što ti kažeš tko sam ja tebi? Što ti značim? Odgovorite mu iskreno iz srca. Priznavajući svu svoju malenost grešnost i ranjivost otvoreno mu recite što nosite na svom srcu. Jer on ponovno danas kreće na Golgotu kako bi svakog od nas osobno spasio. Stoji ovdje za nas da znamo da je on onaj koji za nas podnosi novu muku otkupljenja. „Leđa podmetnuh onima što me udarahu, a obraze onima što mi bradu čupahu, i lica svojeg ne zaklonih od pogrda ni od pljuvanja.

Svaki od nas vjernika proslavlja ili nagrđuje lice Krista. Mi smo oni koji se pretvaramo u najvećeg njegovog progonitelja ili u najvećeg štovatelja. Po nama se sudi Isusu Kristu. Mi uzvikujemo raspni ga raspni ili Hosana sinu Davidovu. Svojim životom suprotnom od onoga što nas je učio postali smo ne autentični vjernici koji svakog dana javno niječemo da smo Njegovi učenici. Zato odaberimo život svetih. Tko hoće svoj život spasiti taj se otvara spremnost da ga preda u Njegove ruke za taj novi život. Tko slijedi Isusa u ljubavi, slijedit će ga i u njegovom predanju, slijedit će ga u križu. Nositi Isusov križ može se samo s i u ljubavi. Bez ljubavi nema slijeđenja Krista. Neka Gospodin naš, koji je izvor blagoslova, u nama nanovo upali svjetlo vjere koje nam je zatamnjeno tmurnim oblacima koja su se nadvila nad naše živote. Neka On postane izvor nove nade kojoj nema kraja i neka nas čuva od svih zasjeda đavla koji nas trajno zavodi svojim zamamnim ponudama. Kriste učitelju naš pomozi nam biti tvojim učenicima ovog vremena jer ti si Bog naš izvor svakog mira i radosti.

Don Damir Bistrić

Facebook Komentari

comments

admin

0 Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave reply

<

36 − = 30