Ne bojte se procjena ljudi, samo položite svoj život u Božje dlanove!

Sa svetim Ivanom apostolom pratimo danas Isusa koji dolazi potajno sa svojima proslaviti blagdan Sjenica. Isusov život je bio trajno u opasnosti. Čitamo kako nakon obilaska i propovijedanja po Galileji nije se upućivao prema Judeji jer su ga tražili da ga ubiju.

Zato uoči blagdana Sjnica dolazi u Jeruzalem. Slavi ovaj blagdan koji svim židovima doziva u sjećanje one dane kad ih je Bog izveo iz egipatskog ropstva, proveo pustinjom prema obećanoj zemlji kroz četrdeset godina gdje su sebi radili nastambe od pustinjskog šiblja. Poštivajući tradiciju kao i svi židovi Isus provodi vrijeme cijeloga dana u jednoj od sjenica. Sjenice su načinjene od četiri vrste šiblja. Vrbe, mirte, palme i estroga. Stara židovska tradicija kaže da se svakoj od biljaka pripisuje simbolična srodnost s jednom od četiriju vrsta ljudi. Granje vrbe, koje nema mirisa niti okusa, sliči ljudima koji ne poznaju Zakon niti imaju dobro ponašanje. Šiblje mirte, koje miriše ali nema okusa, sliči ljudima koji se dobro ponašaju ali ne poznaju Zakon. Grane palme, čiji plod datulja, ima okus ali nema mirisa, sliči ljudima koji poznaju Zakon ali se loše ponašaju. I na kraju etrog, koji ima miris i okus, sliči najboljim ljudima koji poznaju Zakon i dobro se ponašaju. Doista toliko je blagoslovljene simbolike u proslavi blagdana Sjenica. Toliko da bi se i svatko od nas mogao pronaći u ovom blagdanskom slavlju. Premda će mnogi današnje krize u crkvi nazivati da je problem u klerikalizmu ili već u čemu sve ne.

Papa emeritus Benedikt XVI najbolje je definirao svu problematiku kršćanstva danas rekavši: „Najdublji uzrok krize Crkve jest zamračivanje prvenstva Boga u liturgiji.“ Tu se očituje sve. Kaže jedna lijepa poslovica: „Kakav si za stolom takav si u svemu“. To vrijedi i za nas danas sve. I svećenike koji slave otajstva i vjernike. Na što nam samo liče danas euharistijska slavlja. Od traljavosti za oltarom do nepoštovanja svetoga u modnim pistama golotinje po crkvi. To o nama svima govori riječitije od svega. To govori koliko poštujemo Boga i sveto. To o nama govori sve. Važna je samo prezentacija. Na izvana sređena, našminkana, ispeglana, ucifrana djevojka a kad uđeš u kuću brlog. Zato ne gledaj kako izgleda, posjeti je kod kuće. Poštivajući liturgijske odredbe blagdana Isus se upućuje u hram. Ulazi skromno u Jeruzalem. Nema mnoštva koje bi ga pratilo. Ne želi da ljude koji ga žele vidjeti i susresti se s njim dovoditi u neugodnu situaciju. Dovoljno je što mu rade o glavi. Isusov život je prepun odbačenosti. On prolazi cijelo svoje javno djelovanje u agoniji. Nije lako nositi evanđeosku istinu. Ona je bolni susret svakom tko površno živi vjeru. Budi savjest i prodire u dubine srca. Svi su farizeji gledali to kao napad na sebe. Jer su shvaćali koliko su se udaljili od vjere otaca. Shvatili su da ne žive vjernički već da samo naizvan poštuju odredbe zakona.

„On je ukor utjelovljeni našim mislima, mučno nam je i pogledati ga. Život njegov nije kao u ostalih i njegovo je ponašanje nastrano. Smatra nas patvorinom i uklanja se od putova naših kao od nečisti. On svršetak pravednika proglašava sretnim, i hvali se da mu je Bog otac.“ Isus ne odustaje već neumorno navješta uči i poučava. Toliko je danas onih koji žele učiniti dobra. Njihov angažman se niti cijeni niti prihvaća. Koliko je samo naše vlastito razočaranje radeći za opće dobro. Kad ne gledaš svoj vlastiti interes niti vlastiti profit pa shvatiš da se iscrpiš sve do kraja svojih snaga. Iscrpiš se za one koji nažalost nisu u stanju napraviti nikakav napor. Koji gotovanski samo traže a ni prstom da maknu. Doista je danas luksuz imati nekoga tko će te podržavati u dobru. Koji će stati iza svakog tvog projekta za dobro zajednice bez obzira na sve. Dobro se danas ne cijeni. Usprkos svemu tome naše je živjeti suprotno od onoga što mnogi koji ne vjeruju očekuju. Ne molite za ljubav onih koji vas ne vole. Vi ih volite i molite za njih. Nemojte se pravdati nikom ako vam ne vjeruju. Vi ih poštujte. Nemojte se dokazivati onima koji vas ne cijene. Cijenite sebe i činite dobro jer pred Bogom ništa ne ostaje besplodno. Danas malo zastanite i provjerite u svom srcu kojem šiblju iz sjenica pripadate i učinite nešto dobro za sebe za svoj život za sebe. Ne bojte se procjena ljudi. Da znaju procijeniti sebe ne bi se bavili vama. Položite svoj život u Božje dlanove i neka vas čuva u vjekove.

don Damir Bistrić

Facebook Komentari

comments

admin

0 Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave reply

<

43 − 33 =