Nijedna molitva nije uzaludna

10.DAN

Danas se održava liturgija kvatri. Kvatre su posvetni dani molitve, pokore i ljubavi koji prate ciklus godišnjih doba. Postoje, dakle, proljetne, ljetne, jesenske i zimske kvatre. Proljetne kvatre posvećene su pokori i obračenju te počinju u prvom korizmenom tjednu. Kvatrama obično pripadaju dani srijede, petka i subote, ali valja naglasiti kako slavlju kvatri zapravo pripada čitav tjedan. Kvatreni tjedan započinje nedjeljom kada se vjernicima objavi na misi, a zaključuje se liturgijskim slavljem u subotu s vlastitim biblijskim čitanjima i liturgijskim molitvenim obrascima. Običaj je nastao u Rimu još od prvih stoljeća te se proširio posvuda. Nakon koncilske liturgijske reforme u prošlom stoljeću kvatre su postupno izgubile značajke, ali je na mjesnim crkvama ostavljena mogućnost izabrati vlastita vremena za svoje potrebe.

 

Jedanaesta lekcija – Nijedna molitva nije uzaludna

Ako si se ikada osjećao, dragi moj brate, da je tvoja molitva bila uzaludna tvoji su se osjećaji prevarili. Nijedna molitva nije uzaludna i nijedna molitva ne ostaje neuslišena. Kad dolaziš Bogu sa svojom prošnjom, bila ona ispravna ili ne, uvijek je u dubini ista stvar – prilaziš onome za koga misliš da ti može učiniti da bude dobro. Ako je tvoja molitva naizust pogrešna pa tražiš pogrešne stvari to ne znači da u dubini svoga srca ipak ne tražiš dobru stvar samo na krivi način. Dozvoli da ti pokažem na jednom primjeru. Ako imaš ispit pred sobom, a nisi ništa naučio, ti ćeš zamoliti Boga da položiš taj ispit. Takva molitva nije dobra jer ti i Bog znate da tvoj prolazak na ispitu ne ovisi najviše o Božjoj svemogućnosti nego najviše o tvome trudu i stečenom znanju. Pa ipak, unatoč svojoj krivoj molitvi u dubini priznaješ Bogu njegovu svemogućnost i tražiš od Boga da bude nitko drugi doli sami Bog. Međutim, ne bih htio da se zadržiš na takvoj površnoj molitvi nego da doista pokušaš svoju molitvu pročistiti. Tako bi ispravnije bilo moliti Boga da ti dade snage i volje za učenje te da ti otvori um za razumijevanje onoga što učiš, a za sve ostalo će se on pobrinuti jer će ti pomoći na putu ostvarenja svog poziva. U svojoj molitvi dopušteno ti je tražiti ono što želiš, ali je još uzvišenije tražiti od Boga ono što tebi treba. A Bog, koji sve vidi i proviđa, tvoju će molitvu milostivo uzeti i uslišiti je na najbolji mogući način. Uvijek je ispravnije u svojoj molitvi ostaviti prostora Bogu da on bude onaj koji upravlja i da mu daš mogućnost da ti pokaže kako on zna što je najbolje za tebe. Možda ti dosadašnja molitva nije bila uslišana onako kako si htio, ali to ne znači da ti Bog nije odgovorio na molitvu. Ponekad je Božji odgovor na molitvu „ne, imam bolje za tebe“, a ponekad „da, ali još ne“. I još jedan razlog zašto nijedna molitva nije uzaludna. Molitvom mi ne mijenjamo Boga, nego nam molitva otvara srce za sve dobre stvari koje nam dolaze od Boga. I to je plod svake molitve – primit ćemo dobre stvari. Bog nije gluh na naše kucanje i traženje, njegove uši rado slušaju naše želje i čežnje, no također smo i mi pozvani čuti što je ono najvažnije, najpotrebnije i najvrijednije za nas.

 

„Jer misli vaše nisu moje misli
i puti moji nisu vaši puti – riječ je Gospodnja.“
(Iz 55,8)

Razmatranje današnjeg evanđelja:


Lk 7,36-50: U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima:

»Ištite i dat će vam se! Tražite i naći ćete! Kucajte i otvorit će vam se! Doista, tko god ište, prima; i tko traži, nalazi; i onomu koji kuca otvorit će se. Ta ima li koga među vama da bi svojemu sinu, ako ga zaište kruha, kamen dao? Ili ako ribu zaište, zar će mu zmiju dati? Ako dakle vi, iako zli, znate dobrim darima darivati djecu svoju, koliko li će više Otac vaš, koji je na nebesima, dobrima obdariti one koji ga zaištu!Sve, dakle, što želite da ljudi vama čine, činite i vi njima. To je, doista, Zakon i Proroci.«


Ponovo pročitaj današnje evanđelje pa zastani par minuta u tišini razmišljajući što ti Bog želi reći s ovim tekstom.

Jedan od razloga zašto ti Bog ne uslišava tvoju molitvu jest jer ti želi iskušati tvoju vjeru. Ponekad je potrebna ustrajna molitva da bi ona donijela ploda. Plod te molitve ne mora uvijek biti onako kako ti želiš, ali te Bog poziva da ustraješ na molitvi. Dat ću ti najbolji primjer zašto. Jedna žena imala je sina koji je bio daleko od puta svetosti. Ta je žena odlučila moliti za svoga sina kako bi se obratio i krstio. Prošle su godine i godine, a njena molitva nije niti bila blizu ispunjenja. Dvadesetak godina otkako je prvi put uputila Bogu molitvu za svoga sina susrela se s jednim biskupom koji joj je, upoznavši njenu priču, rekao: „Ne može propasti sin tolikih suza“. Ta se žena zvala Monika, a njen sin Augustin uskoro će se obratiti i postati biskup. Koji su bili plodovi te molitve? Možemo reći kako je Bog uslišio njenu molitvu pa je Augustin postao kršćaninom, zapravo postao je poglavarom mjesne crkve i jedan od najvećih svetaca u povijesti kršćanstva. No, to nije jedini zaključak ove priče. Još važniji zaključak, rekao bih, jest da je Monikina molitva učinila nju svetom jer nije moguće da tolike godine molitve nisu promijenile samu Moniku. Kroz molitve Monika je upoznavala Boga, upoznavala je njegovu logiku darivanja i uslišavanja. Da je Bog odmah odgovorio na njenu molitvu kako je ona htjela možda Monika nikada ne bi postala svetica. Zato kada moliš, ustraj u svojoj molitvi i čekaj pravo vrijeme kad će ti Bog na nju odgovoriti.

Današnji zadatak: Napravi listu prioriteta što bi htio postići u životu, razmisli o tome koliko su te stvari realne i ako hoćeš započni molitvu da ti Bog dâ ono što ti od toga treba. Ne zaboravi na tjedni zadatak.

Molitvu izmoli naglas.

Molitva: Pronađi i poslušaj barem jednom pjesmu „Bliže, o Bože moj“. Potom izmoli 3 ‘Očenaša’, ‘Zdravo Marijo’ i Slava Ocu na osobnu nakanu.

9. dan duhovnih vježbi: Oprost je lijek za dušu

mag. theol. Darko Rapić

Facebook Komentari

comments

admin

0 Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave reply

<

24 − = 18