PAPA: HALO, SPLIT! IMA LI PUNO TURISTA?

Neobičan događaj zbio se u samostanu sestara ančela, službenica milosrđa, u Kamenu kod Splita: biskup Albana msgr. Marcello Semeraro, tajnik Vijeća devetorice kardinala koje se bavi financijskim istragama u Vatikanskoj banci, primio je poziv na mobitel s nepoznatog broja:

– Halo Marcello, ovdje Jorge!

Bio je to papa Frane, koji voli sam nazivati svoje suradnike i predstavlja se najčešće svojim “predpapinskim” imenom!

Iznenađeni ljepotama

Msgr. Semeraro mu je objasnio da je sa svojim svećenicima i bogoslovima na odmoru u Splitu, u Hrvatskoj, na što je Papa odvratio:

– Čuo sam da je Hrvatska lijepa i sigurno ima puno turista!

Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić odmah je reagirao i preko msgr. Semerara prenio Papi pozdrave, ali i poziv da tijekom feragosta ne ostane u Rimu.

– Za njegov odmor Hrvatska je lijepa, a nije daleko – uzvratio je msgr. Barišić, a Hrvati su doznali kako čak i papa Argentinac zna za njihov turistički bum i lijepu obalu.

Biskup Semeraro svake godine sa svećenicima i bogoslovima svoje biskupije ljetuje zajedno, a ove godine su izabrali Hrvatsku. Kako doznajemo iz Splitsko-makarske nadbiskupije, ugodno su iznenađeni ljepotama Splita i Hrvatske, a još više ih je zanimala naša kultura, povijest i današnje stanje Crkve i društva.

Spomenut je odnos solinskih mučenika i Rima, Marko Marulić, staroslavenska liturgija, kao i fenomen splitske katedrale. Dakako, bilo je govora o našim mučenicima i svecima, a osobito o blaženom Alojziju Stepincu.

Inače, Vijeće devetorice kardinala je vrlo važno tijelo u vatikanskom ustroju. Papa Frane je ustanovio Vijeće kardinala kako bi mu pomoglo u vodstvu opće Crkve te radi razmatranja raznih aktivnosti. Vijeće kardinala tako je provjeravalo stanje u Vatikanskoj banci koja je bila u tranziciji, razmatralo je nacrt revizije apostolske konstitucije “Pastor Bonus” o Rimskoj kuriji, na svojim je sjednicama razgovaralo o Upravi Države Grada Vatikana, o Državnom tajništvu… Na sastancima su bile predviđene i teme kongregacije i papinska vijeća što je zapravo put ka nacrtu nove konstitucije o reformi Kurije.

Važno vijeće

Koliko je to važno tijelo za rad Crkve pokazuje i činjenica da je ono Papi preporučilo da odobri osnivanje novog odjela Vatikanskog suda za suđenje biskupima zbog propusta u slučajevima zlostavljanja maloljetnika.

Vijeće kardinala također raspravlja o financijskim reformama, njima izvješće podnose različiti dužnosnici, a posljednji im je raport “podnio” upravitelj Vatikanskog televizijskog centra, msgr. Dario Viganò, koji je na čelu Povjerenstva za preustroj vatikanskih medija. Devetorici kardinala on je predstavio projekt objedinjavanja svih vatikanskih obavijesnih sredstava.

Izvor: http://slobodnadalmacija.hr/

Facebook Komentari

comments

admin

0 Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave reply

<

33 + = 39