Papa: Jednom kad me je u školi učiteljica opomenula zbog neprimjerenoga ponašanja…

Roditelji se trebaju osjećati odgovornima za odgoj djece, ne trebaju se isključivati iz toga naravnoga zvanja kako bi stručnjacima ustupili mjesto – istaknuo je papa Franjo na općoj audijenciji na Trgu svetoga Petra, govoreći izravno roditeljima.

Osvrćući se na pročitani ulomak iz Pavlove Poslanice Kološanima: „Djeco, pokoravajte se u svemu svojim roditeljima, jer je to ugodno Gospodinu! Očevi, ne ogorčujte svoje djece, da ne postanu malodušna! (3,20-21), Papa je rekao da je to mudro pravilo: dijete odgojeno da sluša i da se pokorava roditeljima koji ne žele zapovijedati da ne bi obeshrabrili djecu. Djeca trebaju rasti bez obeshrabrivanja, korak po korak – ustvrdio je Papa objašnjavajući primjerom kako valja odgajati djecu.

Ako roditelji pozivaju djecu da se zajedno penju po stubama i polako ih vode za ruke, onda će sve biti dobro. Ako pak zapovjedite: Idi gore, idi! Onda djecu bacate u očaj, odnosno tražite od njih nešto što ne mogu učiniti. Stoga mudrost ima nadahnjivati odnos djece i roditelja koji treba biti vrlo uravnotežen – objasnio je Sveti Otac.

Papa se osvrnuo i na teškoće mnogih roditelja, koji, zbog posla, samo navečer vide djecu, kad se umorni vrate kući, te i na velike teškoće rastavljenih roditelja: vrlo je teško odgajati, jadnici, imali su teškoća, rastavili su se, a dijete se često uzima kao talac; otac loše govori o majci, a majka o ocu, jedno drugome prkosi – primijetio je Papa.

Rastavljeni, obraćam se vama, dijete nikada nemojte držati za taoca. Rastavili ste se zbog mnogih teškoća i raznih razloga. Život vam je donio tu kušnju, ali nemojte da djeca nose teret vaše rastave; neka djeca ne budu taoci protiv drugoga roditelja, neka rastu slušajući kako roditelji, premda nisu zajedno, jedno o drugom dobro govore. To je vrlo teško za rastavljene, ali vrlo je važno i to možete učiniti – kazao je Papa.

Govoreći pak o dobrom odgoju, Papa je upitao: Što možemo danas svojoj djeci prenijeti? Svakovrsni su ‘kritični’ umnici na tisuće načina ušutkali roditelje, tobože da mlade naraštaje zaštite od štetnosti obiteljskoga odgoja. Obiteljski su odgoj stavili na optuženičku klupu zbog strogosti, pristranosti i potiskivanja osjećaja što, tobože, rađa sukobe. Činjenično je došlo do razdora između obitelji i društva, obitelji i škole; raskinut je odgojni savez, zapao je u krizu jer je uzdrmano uzajamno povjerenje – kazao je Papa dodajući:

Osim toga, umnažanje je takozvanih stručnjaka dovelo do prisvajanja roditeljske uloge, i u najintimnijim vidicima odgoja. O osjećajnom životu, o osobnosti i razvoju, o pravima i dužnostima, stručnjaci sve znaju: ciljeve, vještine i razloge. A roditelji imaju samo slušati, učiti i prilagoditi se. Lišeni odgojne uloge, roditelji često bivaju dosadni i posesivni u odnosu na svoju djecu, čak ih više i ne opominju. Nastoje da ih što više povjeravaju ‘stručnjacima’, glede i najosjetljivijih i najosobnijih trenutaka njihova života, sami sebe zapostavljaju; roditeljima prijeti opasnost da sami sebe isključe iz života svoje djece, a to je vrlo, vrlo loše – upozorio je Sveti Otac.

Papa je podsjetio na jednu zgodu iz svoga djetinjstva, kad ga je u osnovnoj školi učiteljica opomenula zbog neprimjerenoga ponašanja. Sljedeći je dan u školu došao s majkom, koja mu je pred učiteljicom objasnila da se nije trebao tako ponašati, a potom se i u kući o tomu razgovaralo. Danas, naprotiv, ako učiteljica učini nešto slično, sutradan će oboje ili samo jedan roditelj ukoriti učiteljicu, jer ‘tehničari’ vele da se s djecom tako ne postupa. Razvidno je da je njihovo mišljenje pogrješno; umjesto da potiče suradnju između obitelji i odgojnih ustanova, ono unosi još veći razdor – primijetio je Papa.

Papa je primijetio kako su u prošlosti neki odgojni modeli bili manjkavi, ali je također rekao da neke propuste samo roditelji mogu učiniti i da ih jedino oni, i nitko drugi, mogu nadoknaditi. S druge pak strane, znamo da nema dovoljno vremena za razgovor, promišljanje i sučeljavanje, ali ipak valja paziti da se s djecom ne vodi površan dijalog koji ne zahvaća um i srce. Radije se pitajmo, nastojimo li shvatiti što se zbiva s našom djecom? Znamo li, gdje je zapravo njihova duša? Želimo li uopće znati? Jesmo li uvjereni da djeca ne očekuju nešto drugo? – potaknuo je papa Franjo.

Govoreći o odgojnoj ulozi kršćanskih zajednica, Papa ih je pozvao da podupru odgojno poslanje obitelji, te da to čine u svjetlu Božje riječi. I u najboljim obiteljima jedni druge trebaju podnositi. Život je takav. Život se ne odvija u laboratoriju nego u stvarnosti. Dobar je obiteljski odgoj kralježnica humanizma. Njegovo isijavanje u društvu omogućuje nadomjestiti nedostatke, zacijeliti rane, nadomjestiti pomanjkanje očinstva i majčinstva zbog čega trpe manje sretna djeca – primijetio je papa Franjo.

To isijavanje može činiti prava čuda. Ta se čuda u Crkvi svakodnevno događaju. Ako obiteljski odgoj ponovo zauzme mjesto koje mu pripada, mnoge će se stvari promijeniti na bolje za nesigurne roditelje i razočaranu djecu. Vrijeme je da se očevi i majke vrate iz svoga izbjeglištva – jer su se sami isključili iz odgoja djece – da se dakle vrate iz izbjeglištva te da u cijelosti prihvate svoju odgojnu ulogu – zaključio je Sveti Otac.

Papa je na kraju audijencije podsjetio kako katolici u Kini, 24. svibnja u šangajskome svetištu Sheshan posebno mole i štuju Djevicu Mariju kao Pomoćnicu kršćana te je pozvao okupljene da na taj dan mole za kineske katolike, da uvijek budu vjerodostojni svjedoci milosrdne ljubavi svojim sunarodnjacima te duhovno ujedinjeni s Petrovom stijenom, na kojoj je Crkva sazdana.

U prigodi duhovskoga bdijenja – nastavio je Papa – Talijanska biskupska konferencija predlaže da se sjetimo tolike braće i sestara koji su – samo zbog toga što su kršćani – prognani iz svojih domova ili ubijeni. Mučenici su – kazao je papa Franjo. Želim da u takvom molitvenom trenutku i ozračju, poraste svijest o tome da je religijska sloboda neotuđivo ljudsko pravo; da se poveća osjetljivost za dramu koju proživljavaju progonjeni kršćani našega vremena te se stane na kraj tom neprihvatljivom zločinu.

Papa ni ovaj put nije zaboravio svoju mladež, bolesnike i novovjenčane parove te ih potaknuo da po uzoru na ljubav prema Euharistiji svetoga Bernardina Sijenskoga, mladi u središte svoga života stave Boga; bolesni neka istim primjerom budu ohrabreni u sučeljavanju trenutaka patnje s vedrinom, a novovjenčani parovi svoju obitelj utemelje na Božjoj ljubavi.

Radio Vatikan

Facebook Komentari

comments

admin

0 Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave reply

<

35 + = 36