Podajte caru carevo, a Bogu Božje!

Kad se želi nauditi čovjeku koji živi pravovjerno onda se sve poduzima kako bi mu se pronašao i najmanji dio koji će ga inkriminirati. Sve se svede na to da se nikako ne može podnijeti onoga koji nudi i koji usmjerava na dobro.

Zato se sakupljaju različiti oblici vijeća u kojem se mnoštvo pokušava dosjetiti kako uvesti onoga koji im smeta u svijet podsmijeha i linča. Današnje evanđelje nama vjernicima daje divan prilog da Isus Krist nikad nije bio onaj koji nije bio na vjetrometini života. Svakim danom prolazio je očito različita vijećanja kako bi mu se pronašlo pa i najmanju sitnicu, kako bi mu se moglo presuditi. I ništa se nisu toliko sjetili koliko ove divne slike da se vidi kome služi. Je li narodni čovjek koji voli pojesti i popiti, izjelica i vinopija, politikant koji će im poslužit za vlastite interese ili pak samo pobožni neki tip koji je izvan sebe kako su govorili.

Spremaju mu stupicu, zamku u obliku pitanja.  „Reci nam, dakle, što ti se čini: je li dopušteno dati porez caru ili nije?“ Ili kako bi neki naši rekli danas smije li Crkva dati svoje mišljenje o političkoj situaciji. Konkretnije bi bilo, smije li se miješati u politiku. Kao ni oni koji su ga postavili pa tako ni današnji ljudi ovo pitanje ne postavljaju da bi došli do pravoga odgovora nego da kompromitiraju i osude Krista i Crkvu. Danas svatko tko ima drugačije mišljenje ili je konzervativan ili je pak kontroverzan. Nema drugog objašnjenja.

Svakim danom smo svjedoci raznih licemjernih nepoštenih pitanja sa svih strana jer se očituje u svim porama društva mržnja koja nema drugoga cilja osim uništiti pošto poto. Ova politička zamka za Krista ima svoj odgovor koji je jasan i glasan. Jer od odgovora je sve ovisilo. Ako kaže da se ne treba plaćati porez caru onda bi ga držali za političkog revolucionara. Ako pak kaže da treba bio bi pristaša onih koji su izvršili agresiju i porobili narod. Svakako stupica je trebala biti savršena. Svaki njegov odgovor je kontraverzan ili će se ogriješti o rimsku vlast pa će ga proglasiti buntovnikom, neprijateljem države i carstva. Ili će ga diskreditirati pred narodom kao suradnika s okupatorom.

No Krist kao i dosad pristupa ovom pitanju sasvim drugačije. Ni najmanje ne čini za njih očekivani odgovor. On pristupa ovom pitanju s jasnim stavom i ne nastupa populistički, politikanski niti u rukavicama. Isus se usprkos opakoj i zloj namjeri svojih protivnika nije dao isprovocirati. Daje im odmah do znanja. „Zašto me iskušavate, licemjeri? Pokažite mi porezni novac!“ Krist se uvijek referira na svaki dio života u svjetlu religioznog stava. Samim time što su mu pokazali novac službenu monetu tadašnjeg carstava oni iako pravovjerni su se okaljali i učini suprotno onoga što im je vjerski predano.

Svaki pravovjerni židov ne smije uzeti u ruku novac na kojemu je utisnuta slika čovjeka jer se tim direktno sukobljava s Božjom zapovijedi ne pravi lika i sebe izopćava iz zajednice vjernih. Njihov cijeli život bio je onećišćen jer su se svakodnevno služili i bili u službi svoje monetarne promašenosti. “Podajte dakle caru carevo, a Bogu Božje.” Ovdje je napravljen jasan jaz od političkog autoriteta časti ispnjenja svojih dužnosti prema državi i ispunjenja Božje volje. S tim je jasno poručio da nije za nikakve trule kompromise kako to mnogi čine i danas već da mu je važno ukazivati neprestano da Božje upute služe životu i vode k spasenju.

Da li bi smo onda smjeli biti oni koji sudjeluju u kreiranje političkog mijenja? Odgovor je jasan da je to naša dužnost. Crkva mora biti odvojena od politikanstva. Ona mora biti neovisna od svega što bi je ucjenjivalo. Od svih oblika u kojoj bi bila uvjetovana od bilo koga ili čega. Tada potpuno slobodna može progovoriti Kristovom jasnom porukom oslobođena svih trulih interesa.

Današnje evanđelje otvara nam svijest da ćemo uvijek biti na vjetrometini života osobito ako ne služimo klaunovski kako nam to neki nameću. Krist nas je oslobodio svih natruha zla. Opredijelimo se za evađeoski život koji će u nama donositi plodove mira i radost koju nam nitko ne može oduzeti. Stoga s Kristom stvarajmo bolji, blagoslovljeniji i kvalitetniji svijet!

Don Damir Bistrić

Facebook Komentari

comments

admin

0 Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave reply

<

3 + 3 =