Rasti u padovima

Naslov zvuči kao kakav oksimoron, no zapravo, čovjek vjernik može rasti samo ako postoje okolnosti za rast, a te okolnosti su uglavnom sve ono od čega čovjek bježi! Pa tako imamo patnju, bolest, bol, smrt drage osobe ali i one okolnosti za koje smo “sami krivi” – ovisnost, mane, loše navike, poroci i užitci.

Sve te stvari nas, koliko god nekad bile prihvatljive, posebno ova druga vrsta okolnosti, znaju itekako koštati. Koštati radosti, slobode, vjere, ispunjenosti! Zašto uopće navodim te druge okolnosti?! Jer se Bog s njima služi! Bog koristi svaku situaciju u kojoj se nađemo pritisnuti, da bi nas kroz nju nešto poučio i ojačao!

U Svetom pismu Božja pedagogija se očituje na nekoliko mjesta, pa kaže da “ Jer koga Gospodin ljubi, onoga i stegom odgaja, šiba sina koga voli.” (Hebr 12,6), “On ranjava i ranu zacjeljuje…” (Job 5,18)  i tako se redaju retci o Božjoj, naizvan, tiraniji, i Božjoj ljubavi, pa onda nakon čitanja nekoliko puta i razmišljanja, meditiranja, o tim riječima, čovjek shvati da Bog želi biti sve čovjeku, a to ne može jer je naše srce prepuno stvari koje su od ovoga svijeta, srce je puno ljudi koji nisu Božji, puno je misli o ovozemaljskim tricama, spletkama, zasjedama, lažima…a tu Bog ne može boraviti! On u takvom srcu nema mjesta, pa si često mora raskrčiti pun, isprazniti srce, da bi napravio i  najmanji prostor za svoj boravak u srcu!

No, što je s onima koji su maleni, koji su djeca, koji su nevini, zar Bog i njih mora čistiti?! O ne…On preko tih čistih, malenih, koji katkad pate i trpe, čisti one koji okružuju te malene, da čovjek napokon spozna da je Bog Gospodar života i smrti, da je On onaj koji treba  biti na prvome mjestu u nečijoj obitelji, u nečijem srcu! Sve će ostalo biti, i sve ćeš ostalo imati  a najteža bitka u životu…upravo je bitka za Boga u svome srcu, u svom životu! Ta se bitka vodi svakoga dana, no ono što je važno jest svijest da Bog nije tvorac zla u tvom životu!

I tako, svi tvoji padovi, patnje, borbe, boli, nemiri i strahovi, poroci, mane, nestabilnosti, sve je to tu da bi ti kroz to rastao, jačao, snažio se u vjeri, da bi živio punim plućima – s Gospodinom

Izvor: https://kristocentrik.wordpress.com/

Facebook Komentari

comments

admin

0 Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave reply

<

9 + 1 =