SAMO DUH SVETI SRCE ČINI PRILAGODLJIVIM BOGU I SLOBODI

 

Jedino Duh Sveti čini srce poslušnim Bogu i oslobađa ga za ljubav, istaknuo je papa Franjo na jutarnjoj misi u kapeli Doma sv. Marta. Životne boli – rekao je Papa – mogu osobu učiniti zatvorenom, dok ju ljubav oslobađa. Tečaj yoge ne može poučiti srce da osjeti Božje očinstvo, kao što ga ni tečaj zen-duhovnosti ne može učiniti slobodnijim za ljubav. To može jedino Duh Sveti – naglasio je Sveti Otac.
Nakon jučerašnjeg evanđeoskog izvještaja, u kojem Isus umnaža kruh i ribe te hrani mnoštvo, danas čitamo o apostolima koji su se prestrašili kad im je Isus došao, hodajući po moru. Apostoli su se prepali te nisu shvatili čudo umnažanja kruhova jer je njihovo srce bilo otvrdnulo – smatra papa Franjo.
Srce može biti kameno zbog toliko razloga. Primjerice, zbog „bolnih iskustava“. To se dogodilo učenicima na putu u Emaus, koji su se bojali da ne budu „još jednom“ zavedeni. To se zbilo i Tomi, koji je odbijao povjerovati u Isusovo uskrsnuće. Još jedan razlog otvrdnuća srca – dodao je Papa – jest zatvaranje u same sebe.
Radi se o stvaranju svijeta zatvorenog u sebi – bilo da je riječ o osobi, o zajednici ili o župi – objasnio je papa Franjo. Ta se zatvorenost onda može preokrenuti u toliko stvarî: pomislimo na oholost, samodostatnost, držanje da smo bolji od drugih, taštinu. Postoje ljudi-zrcala, koji su zatvoreni u sebe da bi se stalno gledali – religiozni narcisti. Imaju otvrdnulo srce, jer su zatvoreni i žele se obraniti zidovima koje oko sebe podižu – kazao je Papa.
Postoje i oni koji se barikadiraju iza zakona, držeći se slova zapovijedi. Riječ je o problemu nesigurnosti: onaj koji traži snagu u slovu zakona siguran je na isti način kao što je siguran čovjek iza rešetaka u zatvoru: to je sigurnost bez slobode; protivno onome što nam je Isus došao donijeti: slobodu – rekao je papa Franjo.
Srce, kada otvrdne, nije slobodno, a nije slobodno jer ne ljubi. Savršena ljubav izgoni strah – kako kaže sv. Ivan u današnjem čitanju. U ljubavi nema straha jer strah pretpostavlja kaznu; stoga tko se boji nije savršen u ljubavi. Nije slobodan. Uvijek se boji da mu se ne dogodi štogod bolno, tužno, što će naškoditi njegovom životu ili ugroziti vječno spasenje… Toliko umišljaja – dodao je Papa – jer se ne ljubi. Tko ne ljubi, nije slobodan. Srce mu otvrdne, budući da još nije naučio ljubiti.
Tko će nas, onda, naučiti ljubiti? Tko će nas osloboditi takvog otvrdnuća – upitao je Sveti Otac i odgovorio: „Jedino Duh Sveti“. Možeš proći tisuće katehetskih tečaja, tisuće tečaja duhovnosti, yoge, zena i svega sličnog. Ali ništa ti od toga neće moći dati slobodu [Božjega] djeteta. Jedino Duh Sveti pokreće tvoje srce da kaže „Oče“. Samo Duh Sveti može izagnati, prelomiti takvo otvrdnuće srca i napraviti – ne toliko mekano – koliko poslušno srce. Srce poslušno Gospodinu i slobodi ljubavi – istaknuo je na koncu papa Franjo.

Izvor: Radio Vatikan

Facebook Komentari

comments

admin

0 Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave reply

<

− 5 = 4