Slijedimo Isusa i ne dopustimo da nas itko navede na krivi i besciljni život!

Bogatstvo Božje riječi koja nam se stavlja danas na razmatranje kao i uvijek nije baš onakva kakvom bismo mi htijeli. Od Boga očekujemo da bude prepun razumijevanja, da bude dobar prema nama jer valjda nitko drugi nije.

Naš odnos ukoliko nam određena komunikacija ne odgovara, pa dolazila ona i od Boga, apriori se oglušimo i ne samo da ne želimo slušati već odbijamo sve premda ponekad ne znamo ni o čemu je riječ. Tu stvarnost zapravo i sami možemo primjetiti na našim susretima euharistijske gozbe kad započne služba riječi sa trona Božje ljubavi naše misli su tako daleko. U vlastitim se mislima prepustimo i vremenski očekujemo kad će to što prije završiti. No ako nešto i čujemo što nam se ne sviđa, tada naš nutarnji monolog odbija svaki oblik slušanja da bi nas obranio od neugodnosti i sačuvao naš ponos od svega što nama ne odgovara jer smo postali preosjetljivi. Dojmovit je i gromoglasan danas zaključni redak iz knjige Siraha: „Gospodin zna svako djelo čovječije. Nije nikada zapovijedio nikomu da bude bezbožnik, niti dao dopuštenje za grijeh.

Društvene okolnosi danas tiho i sustavno manipulativno mijenjaju odnos čovjeka prema Bogu. Slika Boga koji se prodaje da bi se u čovjeka unijelo zbunjenost i nesigurnost niti je starozavjetna, a još manje novozavjetna. To je slika Boga koji je iskarikiran. Bog koji nije Bog. Tada nastaje vrijeme kad je sve dopušteno. Tada ništa nije sveto. Tada se sve može obezvrijediti. Tada grijeh ne postoji. Istina se proglasi nazadnom, a laž postane istina. Živimo u vremenu pretjeranog kriticizma koji nema u sebi zdravu kritiku koja izgrađuje. Društvo je oboljelo, zavladala je malograđanština. Trivijalne stvari nas zaokupljavaju. Tragamo za zadovoljstvom, mirom ali nikako da se domognemo onoga što nam je potrebno. Valja nam se vratiti životu koji vraća dostojanstvo čovjeka. „Ako hoćeš, možeš držati zaovijedi, u tvojoj je moći da budeš vjeran.“ (Sir15,15)

Izvor naše smirenosti i osmišljenja života nalazi se u ovom retku. Tek tada možemo razumijeti da je naš život utkan u dostojanstvo koje izgrađuje čovjeka življenjem Božijih zapovijedi. Božje zapovijedi su izvor dostojanstva i prava čovjeka. Isusov današnji govor suočava nas s tom istinom. On nadopunja, bolje reći pojašnjava ozbiljnost življenja po zapovijedima. Njegov govor predstavlja srž kršćanske poruke, životni program vjernika, izvornu poruku naše vjere. Sa svojim „a ja vam kažem“ Isus je izazvao ondašnje službene predstavnike vjerske i civilne vlasti. Manipulatore, populiste koji su se okoristili Bogom da bi narodu prodavali maglu i zavodili ih za ostvarenje probitka i vlastitih bolesnih ambicija. Isus bez straha donosi novi pogled, novu perspektivu koja u prvi plan stavlja pravednost, a ne formalno ispunjenje zakona. On propitkuje ono što je nužno potrebno, a ne samo ono što je dopušteno. Ističe da se ne zaustavljamo samo na vidljivom na vanjštini, nego da je odlučujuća nakana, to jest da izvanjske čine i obrede trebaju uvijek pratiti misli i osjećaji u našemu srcu.

Njegova Božanska zauzetost uvijek je za dobro čovjeka. Isusov je poziv na obraćenje, upravo ondje gdje se ljudska djela skrivaju i začinju, u ljudskom srcu. Obraćenje i život po zapovijedima unosi sveti nemir, budna savjest, preuzimanje odgovornosti, suočavanje sa zlom. Eto nam puta najizvrsnijeg. Kako bi sebi omogućili kvalitetan život valja se otarasiti svega što nam stvara nemir u srcu. Taj nemir i nezadovoljstvo, nesigurnost izvor su od zloga. Udaljimo se od svih oblika zagađenosti. Ne dopustimo da nas itko navede na krivi i besciljni život.

Ovaj tjedan ne dopustite da vas itko truje sa svojom zloćom. Oslobodite se onih koji nude laka riješenje. Ne dopustite da itko zagadi vaš prostor ljubavi. Posvetimo se onima koji zaslužuju našu prisutnost i ovaj tjedan budite nositelji dobre riječi. Donositelji pozitivne misli. Tješite bolesnike s tim što će te ih slušati a ne vi govoriti. Učinite najveće dobro djelo darujte svoje dragocjeno vrjeme. Roditelji posvetite se svojoj djeci i pokažite im svoje najdragocjenije što imate svoju ljubav i blizinu. Neka iz vašega riječnika nestanu neprimjerene riječi poniženja i svaki oblik psovke. Supružnici ne zaboravite se podsjetiti koliko se volite. Recite to ponovno jedno drugom. Bog koji je izvor milosti i mira neka nas oslobodi svega što priječi ostvarenje Njegova kraljevstva na zemlji. Neka nas njegova ljubav vodi i oslobodi od svih oblika manipulacije kako bi ostvarili i ispunili svoje živote koje nam je on darovao živeći sveto.

Don Damir Bistrić

Facebook Komentari

comments

admin

0 Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave reply

<

30 − 21 =