Sve svoje životne situacije stavite u Božje ruke!

Svi su uvijek u ovom vremenu u potrazi za lagodnim i što boljim životom. To nam se svakodnevno nudi kao model u kojem trajno bježimo od stvarnosti koje su nam stvaraju nelagodu.

Zato su nam životi prepuni načina i modela kako izbjeći ono što nas uznemiruje. Zato smo zagušeni boljim životom kredita, zajmova, dugova, inflacije. Dobar je neki taj život koji nam se spasonosno nudi. To sve nam stvara osjećaje ogromnih propusta i životne neispunjenosti sa traumama i raznim oblicima neuspjeha. Koliki je smo pritisak u svim našim radnim sredinama i kolektivima. Trajno se traži veća produktivnost izmišljajući uvijek neke nove tablice, popise, specifikacije, neke nove oblike provjere provjera kojima se kao potvrđuje efikasnost dirljivih projekata a iza toga se samo krije puko maltretiranje u kojem nadređeni potrčke visoko nadmoćnih faca pokazuju svoju moć nad onima koji su potrošne radilice koje ne smiju imati svojega mišljenja.

Porazne su nam statistike u kojem se medijski naglašava kako smo u političkim asocijacijama prvaci po korištenju sredstava za smirenje. A onda nas polako bombardiraju ti isti mediji novim saznanjima i otkrićima koji smo na ljestvici zemalja u konzumaciji alkohola ili opijata.

Naravno oni se jako brinu za stanje zdravlja nacije. Njima je toliko stalo do puka i kvalitete života uz veliku cenzuru u poslušnosti velikim korporativnim kontrolorima stanja mišljenja nacije uz dobro plaćene reklame. Toliko su za to zabrinuti da nas sva više i više svakodnevno filaju sa negativnostima i svim mogućim lošim informacijama samo jer su osjetili kolika je moć straha s kojim se može onda uvjetovati i manipulirati sa masama uživajući u mentalnom trovanju i dovodeći u stanja opće depresije.

Doista živimo u pritiscima raznih vrsta samo kako bi smo bili laka menta za ono što ovaj svijet želi.

Nakon veličanstvene prošlo nedjeljne Petrove ispovijesti i priznanja Krista Mesijom, Sinom Božjim, Spasiteljem danas imamo strašan ukor Petru i svima okupljenima oko Krista. Napokon Isus im otvara dušu i put koji će kao Mesija proći. Nema tu ni slave ni časti ni moći ovoga svijeta.  Izlaže im ono što je surova istina. Da će da ubiti i da će Uskrsnuti. Iako su i sami svjesni da svi mu rade o glavi. Da ga svakodnevno farizeju žele ubiti. Da književnicima i svećenicima smeta njegovo propovijedanje i da im svakim svojim djelom otvara zlu kob ljubomore koja ih dovodi do osvećivanja, ponižavanja u želji da ga se riješe. Apostoli se ipak nadaju nečemu što će im osigurati budućnost. On kao Mesija ima sasvim drugu ulogu u njihovim očekivanjima. Kratkoročno žele riješiti sve svoje probleme i životnu egzistenciju.

„Isus se okrene i reče Petru: »Nosi se od mene, sotono! Sablazan si mi jer ti nije na pameti što je Božje, nego što je ljudsko!«“

To i danas zabrinjava jer je većini vjernika pa i pastira bitno ono što je ljudsko. Važne su privremene sile vlasti i centri moći. Zaboravljaju da se sustavi i sistemi jako brzo mijenjaju. Da se mijenjaju i pontifikati i vlasti. Sve se mijenja samo ostaje jedan nepromjenjiv i za sva vremena Isus Krist.

Svaka vlast je ipak za vremena. Dovoljno se prilagodio ovaj svijet bezvjerstvu i iskrivljenoj vjeri kao licemjerni farizeji sa svim svojim silama kako bi udaljili Krista od njegove istine. Živimo nakaradne novo istine koje iskrivljuju Boga a onda se opravdavamo kako smo veliki filantropi kao neki koji nam ponovno kucaju na vrata sa svojim novim veliki namislima o našem spasenju. Velike vođe današnjih institucija određuju neka nova spasonosna pravila živeći u prošlosti kako bi opravdali vlastitu deformiranost. Takvi mentalno hendikepirani proglašavaju se filantropima i spasiteljima a samo su zlom ogorčeni proeugeničari. Sve je dobro dok se Krist ne sablazni o nas. A tada jao nama.

Danas otkrijmo zajedno koliko nam je snaga života u Isusu Kristu. On je jedini pravi put života u ovom nastranom izgubljenom vremenu. Snažno sve svoj životne situacije stavite u Božje ruke. Ne bojte se biti Božji. Neka nas ovaj svijet omalovažava i radi naše pobožnosti, i radi naše molitve i radi naše ljubavi prema njegovoj majci pa bili to i veliki crkvenjaci, moralisti bez pokrića koji su se zabili u sigurnost svojih fotelja uz kakvu tableticu za smirenje ili bocu žeste kako bi pročistili svoje velike nastrane misli kojim spašavaju svijet. I ne bojmo se ni jedne sile jer kratko sve traje. Pred Bogom svatko tko vam naudi primit će svoju plaću. Zato ne bojmo se biti Isusovi. Slijedimo Isusa u ljubavi, po ljubavi i s ljubavlju. On je naš Bog. Naš mir i radost.

»Hoće li tko za mnom, neka se odrekne samoga sebe, neka uzme svoj križ i neka ide za mnom. Tko hoće život svoj spasiti, izgubit će ga, a tko izgubi život svoj poradi mene, naći će ga. Tâ što će koristiti čovjeku ako sav svijet stekne, a životu svojemu naudi? Ili što će čovjek dati u zamjenu za život svoj? Doći će, doista, Sin Čovječji u slavi Oca svoga s anđelima svojim i tada će naplatiti svakomu po djelima njegovim.«

don Damir Bistrić

Facebook Komentari

comments

admin

0 Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave reply

<

+ 6 = 14