Sveti Josip – čovjek vjere po mjeri za svako društvo i za sve naraštaje!

Živimo u vremenu kada svatko traži svojih pet minuta slave. Čovjek današnjice želi biti viđen. Želi biti primjećen. Jer ako ga se ne zamijeti tada je zašao u neku stvarnost nepoznatosti. Bitna je svaka promocija nije bitno je li pozitivna li negativna samo neka se o meni govori.

Toliko smo se u tu stvarnost ufurali da vrlo brižno pazimo što smo navikli i kod najbanalnije kupovine. Sve je usmjereno na samopromociju. Nažalost ovakav naš život u kojem smo podređeni tuđem mišljenju jako govori o nama i našem stanju. Govori o našem nezadovoljstvu jer čim tražimo stalnu potvrdu da vrijedimo, da smo ljepi, posebni. Govori ujedno o jako niskom samopouzdanju koje imamo o sebi i vlastitom niskom vrednovanju. Čovjek koji cijeni sebe ne treba promocije. Čovjek koji sebe poštuje ne treba odobravanje okoline. Ne treba biti onaj koji se sviđa svijetu niti mu ugađa. Upravo sve ovo danas imamo u ovom vrlom čovjeku. Čovjeku velike vjere. Čovjeku koji je zadobio neizmjerno povjerenje od Boga.

Sveti Josipa kojega danas slavimo primjer je najizvrsnijega čovjeka vjere, čovjeka po mjeri za svako društvo i za sve narašaje. Hebrejski Yosef znači Bog dodaje. O životu svetog Josipa imamo podataka iz apokrifnih spisa. No najvažniji izvori o njemu su evanđelja koja jako šturo ali znakovito govore o njemu. Ovaj tihi čovjek izabran je od Boga da bude zemaljski otac, skrbnik Božjem sinu. Kao što je Bog odabrao Mariju da bude nositeljica, Bogorodica i Bogomajka tako je izabrao i Josipa za ostvarenje božjega plana očinstva. Kao i svi mi izlazimo iz obitelji. Bog se pobrinuo izabrati poniznog Josipa da Isus Sin Božji izraste iz obitelji prepune vrlina i dobrote. Odabir koji je pao na Josipa govori snažno o njegovom karakteru. Božji odabir uvijek traži slobodnu volju i pristanak. Njegov život prepun je događanja koja nisu ni najmanje ugodna. Zapravo je Bog izabrao vrlog muškarca. Karakterna. Čovjeka velike vjere i poštovanja običajima i zakonu Božjem. Čovjeka koji je bio marljiv, pošten, prepun dobrote. Povjeriti tako važnu ulogu u podizanju i odgoju Sina Božjeg tražila je muža pravedna i pobožna. Zapravo slobodno možemo reći da je Bog odabrao Josipa kao idealnog muškarca za pokrovitelja svoga Sina.

Doista današnje vrijeme potrebito je ovakvih primjera za život jer uvijek mislimo kako je Isusov život bio isprepleten nekim nadnaravnim životom i da ga se nije doticala nikakva briga niti životni napor. Upravo nam svi izvještaji koji možemo čitati iz evanđelja po Mateju i Luki govore suprotno. Biti na Josipovu mjestu bilo je prepuno briga da bi mnogi danas sve napustili. Današnji čovjek uvijek je u potrazi za brzim rješenjima i radi toga nastala je praznina. Sve nam se događa na brzinu. Sve je na nekakvim iglama užurbanosti i pokušaju rješavanja trenutnih izazova i problema ne praktičnim polovičnim rješenjima. Zapravo se naši životi svedu na brzu hranu, instant susrete sa djecom, odrađivanje bračnih dužnosti, nitko danas nema vremena za one koji su nam bitniji od svih kava, treninga, fitnesa, sastanaka, pregovora i čega sve ne. Nažalost danas je vrijeme krize identiteta. Izgubili su se indentitet muškosti, očinstva, roditeljstva, muža, obitelji, narodnosti. Nema više ničega što nije načeto i što nije doživjelo svoj kraj ili put prema kraju. Nažalost više nema onoga što je zdravo i što otvara novu perspektivu koja je centar našeg života a to je biti čovjek.

Božje odabranje Josipa je snažna pouka, Božji zahvat. Ponajprije ga izabire da bude dobra zaručnik koji stoji u svim nedaćama iza svoje zaručnice. Izabire ga da bude dobar muž svojoj ženi da je štiti i da je poštuje. Izabire ga da bude brižan otac branitelj i hranitelj. Da bude dobar odgojitelj, prenositelj vrlina i dobar učitelj. Premda nam njegov život ostaje pod velom nepoznanica njegovi postupci zabilježeni u evanđeljima govore više od svega. Zapravo bi se mogli spustiti na onu najdivniju razinu promatranja Josipa koji se u potpunosti ostvario kao čovjek.  Uvijek imamo pomisao da je sveta obitelj živjela u blaženstvu i da ih nije doticala nikakva briga. No njihov život istkan je kao i život svake obitelji današnjice. Nema epohe koja nije bila izazovna i prepuna poteškoća. Toliko je poštovao Mariju da je nije dao izvrgnuti poniženju. Kad je doznao da je trudna nije je htio osramotiti već je htio to riješiti da nitko ne zamijeti. Evanđelja nam zapravo govore o karakteru i vrlinama ovoga velikog muža. Na prvom mjestu stoji njegova dobrota iz koje onda izlazi sve. U tim danima poteškoća podlaže se Bogu i ne pita niti propitiva. Njegova ljubav prema Mariji je neupitna i iz njegove ljubavi izlaziti će svako poštovanje prema onoj koja je Božja odabranica. Znamo da je bio okretan čovjek prokušanih vrlina, poštovatelj svojih korjena, domoljub. Sve čini za Isusa svoga sina. Bježi s njim u Egipat u strahu za njegov život. Nije se sažaljevao nad životnim nedaćama koja su se sručila na njegova ramena. Odgaja svoga sina. Odvodi ga u sinagogu, na molitvu. Školuje ga u sinagogalnim školama podiže ga u čovjeka kakav je i sam. Igra se s njim, izrađuje mu igračke, uči ga strpljivo zanatu, usađuje u njega radne navike i iznad svega odgaja ga u čovjeka vrlina poštovanja prema svakom čovjeku. To je Josip, često zaboravljeni svetac.

Današnjim danom neka on postane novi primjer za naš život. Danas stavite svoju obitelj pod njegovu zaštitu. Danas svoga zaručnika, svoga supruga, svoga sina stavite njegovom zagovoru da budu poput njega. Ljudi otvoreni Bogu. Da budu muškarci po njegovu modelu. Molite se redovito ovom svecu koji nam je najbliži i ne bojte se živjeti kao on. Danas vi očevi posvetite svoje vrijeme svojoj djeci kao dobri odgoitelji. Budite s njima i s njima provodite vrijeme. Svoje vrijeme posvetite svojim suprugama, one moraju biti ispred svih ludosti što su danas izmišljene da nas udalje jednih od drugih. Neka vas Josip Nazaretski trajno nadahnjuje na podložnost Božjoj volji i neka vam bude pomoćnik u svemu. U bezizlaznim situacijama, u ekonomskim i materijalnim problemima i neka nas sve zagovara pred licem Isusa Krista. Neka molitva i zajedništvo, ljubav obavije današnji dan i neka vas sveti Josip čuva i štiti kao sinove i kćeri Božje. Uvrstite u svoju molitvu, molitvu svetom Josipu i gledajte neizmjerne darove koje će za vas izmoliti.

K tebi se, o sveti Josipe, utječemo u svojoj nevolji. Pošto smo tvoju Presvetu Zaručnicu za pomoć zamolili, molimo pouzdano i za tvoju pomoć. Za ljubav koja te je s neoskvrnjenom Djevicom i Bogorodicom vezala i za očinsku ljubav kojom si dijete Isusa grlio, smjerno te molimo da baštinu koju je Isus Krist svojom krvlju otkupio, milostivo pogledaš te našoj nevolji svojom moći u pomoć pritečeš. O brižni čuvaru božanske obitelji, brani odabrano potomstvo Isusa Krista; ne daj, Predragi Oče, da nas okruže zabluda i pokvarenost. Budi nam s neba milostivo u pomoći, o naš jaki zaštitniče, u borbi s vlašću tmine, pa kao što si nekoć dijete Isusa iz najveće pogibli života izbavio, tako i sada brani Svetu Crkvu Božju od svih zasjeda neprijateljskih te nas svakoga pojedinog trajno uzmi pod svoje okrilje da mognemo po tvojem uzoru i tvojom pomoći sveto živjeti, blaženo umrijeti i u nebu vječno blaženstvo zadobiti.  Amen.

don Damir Bistrić

Facebook Komentari

comments

admin

0 Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave reply

<

9 + 1 =